Юрист: Головна інтрига цього літа – чи буде рішення щодо конституційності розпуску парламенту

31 мая 2019 г., 23:31:00   795   0


Сайт Конституційного суду вже містить розклад пленарного засідання на вівторок 4 червня.


Там є і про подання щодо конституційності розпуску парламенту... а саме, цитую: "Розгляд питання щодо визначення форми конституційного провадження у справі за конституційним поданням 62 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України (конституційності) Указу Президента України "Про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України та призначення позачергових виборів".


Читайте также: The Jamestown Foundation: Москва посылает знаки неопытному украинскому президенту


Головна інтрига цього літа – чи буде рішення КСУ з цього питання до виборів? Тобто до 21 липня? І якщо буде, то яке. Думки моїх колег-юристів розділились навіть не на два табори, а значно більше.


Я вважаю, що таке право в президента було і підстави теж. В Конституції не зазначено, як саме повинен президент довести і чи повинен – юридичне існування коаліці. А те, що де-факто її не було – для мене очевидний факт. 


Натомість, я сумніваюсь в дотриманні норми Конституції, щодо терміну розпуску. Але це помилка авторів конституційної норми, яка чітко не зазначила від якого дня рахувати 6 останніх місяців, протягом яких не можна розпускати ВР. 


Читайте также: Конституционные игры. Кто в реальности не соблюдает Основной Закон


В Конституції написано так: "Повноваження Верховної Ради України не можуть бути достроково припинені Президентом України в останні шість місяців строку повноважень Верховної Ради України або Президента України".


Але ж точно вирахувати, коли закінчаться повноваження ВР не представляється можливим. Бо вони закінчуються у день відкриття першого засідання Верховної Ради України нового скликання. А цей день залежить від дуже багатьох непрогнозованих подій.


Підписуйся на сторінки UAINFO у FacebookTwitter і Telegram

Источник: Все новости от

Читайте еще

Последние новости
Популярные новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте