Вчені вперше виростили міні-печінку людини із генетично модифікованих клітин

08 августа 2019 г., 23:02:00   710   0

Вчені


Дослідники з Університету Піттсбурга вперше виростили мініатюрну печінку людини у лабораторних умовах. Для цього їм знадобилися генетично модифіковані клітини.


Штучний орган стане моделлю для вивчення неалкогольної жирової хвороби печінки, пише Громадське з посиланням на EurekAlert.


Це захворювання з'являється через надмірне накопичення жиру в організмі та призводить до цирозу і печінкової недостатності. Зі зростанням ожиріння в Америці, хвороба швидко стає основною причиною хронічних захворювань печінки.


Першу міні-печінку використовували для випробувань препарату, який показав відмінні результати в експериментах із мишами, але провалив тести за участю людей.


Читайте також: Дослідник з Японії отримав дозвіл на схрещення ембріону людини й тварини


"Миші – не люди. Ми народжені з певними мутаціями, які роблять нас вразливими до певних захворювань, тому створення міні-людської печінки дуже вигідна справа", – пояснив провідний автор дослідження Алехандро Сото-Гутьєррес, доктор медичних наук, доцент кафедри патології у Медичній школі Пітта і викладач Інституту регенеративної медицини МакГоуен і Піттсбурзького дослідного центру печінки.


Штучна органи важливі не тільки для розуміння того, що викликає хворобу і як вона прогресує, але і для тестування терапевтичних засобів. Зазвичай, у клінічних випробуваннях ліки зазнають невдачі, незважаючи на багатообіцяючі результати на мишах.


Читайте також: Вчені змогли розшифрувати думки людини в текст за допомогою соціальної мережі


Вчені відзначають, що для трансплантації лабораторна печінка не підходить, але не заперечують, що будуть працювати і в цьому напрямку. 


Раніше вчені у Сполучених Штатах розробили спосіб частково повернути зір сліпим людям за допомогою пересадки імпланта, який передає зображення безпосередньо в мозок.


Підписуйся на сторінки UAINFO у FacebookTwitter і Telegram

Источник: Все новости от

Читайте еще

Популярные новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте