Віра у Зеленського створила пік споживчих настроїв, які працюють не на українське ВВП, – Фурса

21 августа 2019 г., 19:02:00   740   0

Віра у Зеленського створила пік споживчих настроїв, які працюють не на українське ВВП, – Фурса

Український економіст та фінансист Сергій Фурса розказав про споживчі настрої українців, імпорт, національну валюту, інвестиції та зону вільної торгівлі з Ізраїлем. Про все це він розказав у своєму інтерв’ю.

“Зараз у людей (українців, – ред.) на піку споживчі настрої. Зараз вони на найвищому рівні з 2012 року. Першою складовою цього є оцінка власного майнового стану, вона ще нижче, ніж 2012 року. Другою є оцінка розвитку української економіки. Всі повірили, що у нас зараз буде все чудово і почали витрачати гроші. Ось так воно працює, це психологічне”, – говорить Фурса. “Люди, вірячи, що прийде Зеленський і створить диво, дуже позитивно почали бачити майбутнє. Цей ефект ще продовжиться і на ІІІ квартал це зберігатиметься. Продовження економічного зростання буде, але це не те зростання, яке може довго тривати.

Якщо будуть зростати доходи й люди витрачатимуть гроші, то левова частина цих коштів піде на імпорт. Він працює не на наш ВВП, тому так важливо, щоб в Україну заходили інвестиції, створювалося щось тут і як результат зростали доходи населення”, – переконаний він.

Експерт вважає, що Україна дуже сильно залежить від імпорту, тому для нас небезпечно, коли посилюється гривня, адже збільшується обсяг імпорту. Це в майбутньому витісняє українського виробника і тисне на національну валюту.

“Однак, ніхто не скасовував сезонність гривні, яка залишається. Активність іноземців, які купляють державний борг вже зійшла майже на 0, за останній місяць вони купили 10 мільйонів доларів, а за попередній 1.1 мільярд доларів. Більшість попиту там вичерпалась і скоро ми побачимо послаблення гривні і експортери стануть більш щасливими”, – зазначає він.

“Для України важлива зона вільної торгівлі з Ізраїлем для залучення інвестицій, а не купівлі товарів. Ізраїль зараз — це великий IT-хаб, але в них вже закінчилися спеціалісти. Зараз компанії відкривають офіси активно в Україні, тому вони бачать, де вигідно, а це вигідно і нам. Можливо, і ринок землі їх зацікавить, однак Ізраїль не настільки аграрна країна, щоб це стало основним джерелом інвестицій”, – резюмує Сергій Фурса.


Источник: Все новости от

Читайте еще

Популярные новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте