Нідерланди назвали Цемаха п’ятим підозрюваним у справі збитого Boeing MH17

04 сентября 2019 г., 19:32:00   1116   0

Нідерланди назвали Цемаха п’ятим підозрюваним у справі збитого Boeing MH17

Володимир Цемах, який в Україні проходить свідком у справі збиття малазійського Boeing MH17, має зовсім інший процесуальний статус у розслідувані нідерландської сторони.

Саме статус Цемаха як підозрюваного в Нідерландах перешкоджає обміну полоненими, адже якщо його передадуть Росії в обмін на українських політв’язнів, то, швидше за все, отримати цінні свідчення від проросійського бойовика прокуратурі Нідерландів вже не вдасться.

Статус Цемаха як підозрюваного в Нідерландах підтверджує і той факт, що Нідерландські останніми днями зацікавлені в його допиті. Вчора DW оприлюднили інформацію, що про намір допитати Цемаха заявив представник слідчої групи Брехтьє ван де Мосдейк.

“Якщо його обміняють, то, звичайно, важко сказати, чи зможемо ми поговорити з ним, коли він буде в Росії”, – підкреслив Мосдейк. Тому, за його словами, нідерландська прокуратура хотіла б, щоб Володимир Цемах залишався в Україні і був доступний для слідства. Цікаво, що саме цей проросійський бойовик є головною метою Росії в майбутньому обміні політв’язнями. Про це раніше заявляв військовий експерт і журналіст Юрій Бутусов.

За його словами, саме звільнення Цемаха підштовхнуло Путіна до переговорів з українською владою про обмін полоненими. Вчора стало відомо, що ключовий свідок у справі про збитий авіарейс МН17 Володимир Цемах відтепер – підозрюваний в причетності до катастрофи малайзійського лайнера в небі над Донбасом. Лист з відповідним повідомленням прокуратура Нідерландів, яка розслідує катастрофу малайзійського лайнера, направила в Генпрокуратуру України. Відповідно до нього, слідчі знайшли докази причетності Цемаха до трагедії і хочуть його допитати. А тому просять Україну не обмінювати його на українських політв’язнів. Лист надіслали відразу після того, як ЗМІ повідомили, що Кремль наполягає на внесенні Цемаха в список на обмін утримуваними особами між Росією і Україною.

Невідомо, чому у розслідуванні з боку України Цемах виступає як свідок, а не підозрюваний. Адже він сам в інтерв’ю російським пропагандистам розповідав про збиття Boeing і пояснював, що бойовики, мовляв, цілилися в українські літаки. Цемах розповідав і про те, як витягав “якогось пацана” і ховав “щось”. Що саме ховав Цемах – на відео заглушили. Однак експерти, читаючи по губах, висловили впевненість, що той говорив саме про ЗРК “Бук”. Українським силовикам вдалося захопити Цемаха 27 червня. СБУ провела спецоперацію на території так званої “ДНР” і затримала його в Сніжному. Тоді суд заарештував пособника окупантів на 2 місяці. Нагадаємо, літак Boeing-777 рейсу MH17 належав авіакомпанії Malaysia Airlines і виконував рейс з Амстердама в малайзійський Куала-Лумпур. Збили його бойовики поблизу Тореза 17 липня 2014 року за допомогою комплексу “Бук”. В результаті катастрофи загинули всі пасажири і члени екіпажу літака: всього на його борту знаходилися 298 осіб. Відповідальною за цей інцидент вважають Росію. Такої думки офіційно дотримується не тільки Україна, але і Австралія, Нідерланди та США.

Тим часом Кремль традиційно відкидає всі звинувачення. Міжнародна слідча група досі звинувачувала в причетності до цього злочину чотирьох осіб, з яких троє росіян і один українець. Однак українські та іноземні ЗМІ неодноразово повідомляли, що Цемах не входить до цього числа. Тепер нідерландська сторона чітко визначила процесуальний статус Цемаха як підозрюваного.


Источник: Все новости от

Читайте еще

Последние новости
18 мая 2024 г.
Популярные новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте