Як Райвис Вецкаганс добивав латвійску морську галузь і взявся за нашу

29 сентября 2019 г., 20:22:00   1013   0

Як Райвис Вецкаганс добивав латвійску морську галузь і взявся за нашу

Щороку спостерігається зменшення доходів ДП «АМПУ» в геометричній прогресії. Причиною цього є недолуга політика керівництва ДП Адміністрація морських потів України пана Райвіса Вецкаганса.

За останні два роки чистий прибуток ДП АМПУ зменшився з 3 млрд. 800 млн.грн. (у 2016 році) до 2 млд. 700 млн. грн.(у 2018 році).

Проте, у доповідях про проведену роботу та «для публічності» Вецкагансом малюється досить позитивна картина щодо діяльності підприємства. Так, наприклад згідно інформації на офіційному сайті ДП «АМПУ» керівник прозвітував про збільшення доходу у першому кварталі 2019 року на 137 млн.грн, або 8,3% тоді як аналізом звітності, що долучена до опублікованої статті, встановлено, що чистий фінансовий результат підприємства навпаки зменшився на 102,2 млн. гривень (з 707 994 тис.грн. зменшився до 605 811 тис.грн).

Слід зазначити, що і у минулому Райвіса Вецкаганса, ще до призначення керівником у ДП «АМПУ», є сторінки з доволі цікавими фактами та результатами «специфічного іноземного менеджменту». Наприклад, свого часу, разом з іншими менеджерами Латвійського морського пароплавства він обвинувачувався в нанесенні збитків пароплавству біля 18 млн.євро. В Росії кар`ера топ-менеджера теж не склалась. У ході проведення днопоглиблення у порту Бронка було встановлено значну нестачу коштів. До речі виконавцем робіт виступали все ті ж China Harbour Engineering Company Ltd (СНЕС), які в послідуючому феєрично провели днопоглиблення в порту «Південний».

Побоюючись стати фігурантом однієї з численних кримінальних справ Вецкаганс повернувся на Батьківщину. І вже в 2011 році разом з колегами був звинувачений Дочірньою компанією «Латвійська судоходна компанія» Latmar Holdings в умисному спричиненні збитків на суму більше 5,2 млн.долларів. Так, судом було встановлено, що особи уклали фіктивний консалтинговий договір.

Проте, Райвіс відзначився не тільки фінансовими справами. Так, у 2019 році Головним слідчим управлінням Національної поліції України розпочато досудове розслідування за фактом вчинення замаху на перешкоджання вільному здійсненню громадянином свого виборчого права, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1ст.15, ч.1 ст.157 КК України. Так говорячи простою мовою, керівником, на оперативній нараді проводилось спонукання підлеглих до голосування за кандидата в Президенти Порошенко П.О., який в свою чергу віддячив Райвісу шляхом дарунку українського громадянства в останній день свого президенства.

Зменшення прибутку ДП «АМПУ» також безпосередньо пов’язане з лобіюванням інтересів приватного портового терміналу «ТІС», в порту Південний. Так маніпулюючи фактами і чинним законодавством, за рахунок державних коштів, АМПУ проводить днопоглиблювальні роботи на внутрішньому підхідному каналі та операційній акваторії причалів № 18-22 із нинішніх 15 м до 16-19 таким чином, очолюваний Райвісом АМПУ проводить днопоглиблення підхідних каналів за рахунок надходжень від портових зборів – тобто цільових коштів, які за законодавством можна витрачати тільки на модернізацію портової інфраструктури, виключно в інтересах групи ТІС, що дасть останній додаткові пропускні можливості та знищює інше державне підприємство ДП МТП «Южний», про те пану Вецкагансу на це байдуже оскільки робота виконуючого обов’язки голови адміністрації спрямована не на розвиток морської галузі в цілому, а на створення більш сприятливих умов для робота в окремих портах, куди спрямовується левова частка інвестицій, отриманих у всіх морських портах держави. Це призвело до перерозподілу вантажопотоку з невеликих морських портів до порту Південняй та Чорноморськ, і як наслідок збитковість Маріупольського, Ренійського, Скадовського. В той час, як порти Азовського моря мають критично малі глибини через відсутність днопоглиблювальних робіт, на днопоглиблення самого глибоководного порту Південний витрачається більше 1 млрд. грн. лише заради інтересів приватної групи ТІС.

Водночас, «ефективний топ-менеджмент» настільки недооцінює роль філіалів у загальному результаті роботи підприємства, що просто не забезпечує належне фінансування капітальних видатків важливих проектів, які мають забезпечити належне функціонування об’єктів інфраструктури – основного інструменту господарської діяльності підприємства. Наприклад, в Одеській філії не фінансуються такі важливі проекти як: Реконструкція причалу №7, Нове будівництво причалу № 1-з для генеральних вантажів на Андросівському молу зі сполученнями ДП «Одеський морський торговельний порт» по вул. Миколи Гефта, та інші.

Одним з пріоритетних завдань в.о. голови ДП АМПУ є зменшення чисельності персоналу у філіалах (з метою економії витрат на оплату праці), та збільшення штату в головному представництві, яке за останні два роки збільшилось вдвічі, та в рази збільшило власний фонд оплати праці. Середня заробітна плата у філіалах становить 16 тисяч гривень. В той час як лише у голови АМПУ перетинає позначку у 300 тисяч гривень на місяць, а у звичайних працівників в середньому 40 тисяч гривень.

При тому, що періодично на філії «спускаються» вказівки щодо зменшення штатної чисельності працівників та максимальній економії. З метою виконання таких рішень філіям доводиться скорочувати працівників, проводити реорганізації підрозділів тоді як основні виробничі функції АМПУ виконуються саме на місцях та саме філії заробляють кошти на утримання не тільки себе, а й численного штату апарату. Тобто, для розширення штату апарату на 1 одиницю та утримання працівника в подальшому філіям доводиться позбавлятись 2-3 працівників.

В 2017-2018 роках ДП «АМПУ» було здійснено спроби закупівлі послуг сторонніх охоронних організацій спрямованих на охорону в портах на майже 104 млн. грн. однак після 2 спроб цього не вдалося здійснити в тому числі і за суспільного резонансу (страйків портовиків) Райвісом було прийнято рішення доручити філіалам самостійно провести такі закупівлі, задля зняття з себе відповідальності.

Так по філіалах було доручення голови АМПУ по переведенню функції контролерів на КПП порту на отримання послуг від сторонніх організацій та скорочення штатних контролерів. На сьогоднішній день вже в двох портах заключено договори по наданню послуг сторонніми організаціями. В результаті 150 працівників філій втратили робочі місця. Планується аналогічна ситуація і у інших портах, зокрема у Одеському, однак станом на сьогоднішній день керівники філіалів не оголошують закупівлі задля збереження робочих місць людей які більшу частину життя здійснюють фізичну охорону портів та які годують власні сім’ї.

В той час сам пан Райвіс не дуже любить економити, це стосується зокрема його відряджень. Улюбленим містом відряджень є м. Одеса до якого можна з легкістю і на авто добратись, але керівник АМПУ надає перевагу авіасполученню (за державний кошт), при цьому задля зручності пересування містом під час відрядження додатково відряджається також службовий автомобіль чиновника (знову ж за наші з вами кошти). Окрему увагу можна приділити готелям в яких зупиняється пан Райвіс, для прикладу візьмемо Одесу куди найчастіше їздить, а точніше літає в.о. голови. Так улюблене місце зупинки є номер люкс у готелі «Panorama De Luxe» вартість проживання за добу в двічі перевищує мінімальну заробітну плату пересічного громадянина, або повертаючись до теми скорочень людей, дорівнює 50% заробітної плати людини яка стала жертвою політики менеджменту Латвійця.

Підприємство вже дев’ятий місяць працює без фінансового плану, що не дає можливості інвестувати в розвиток та підтримання в належному стані інфраструктури портів, виконувати основні завдання передбачені ЗУ «Про морські порти». Відсутня можливість розвивати галузь. Це свідчить про низький рівень професіоналізму керівництва ДП АМПУ.

Окремої уваги заслуговують закупівлі, що проводяться ДП «АМПУ». Так, під патронатом пана Райвіса проводяться такі закупівлі, які є не лише недоцільними в рамках діючого підприємства та при наявності профільних спеціалістів – працівників підприємства, а й досить абсурдними. Наприклад, у 2018 році проведено закупівлі та укладено договори на: Консультаційні послуги з розробки облікової політики ДП «АМПУ» за Міжнародними стандартами договір укладено на суму понад 500 тис.грн, Послуги з юридичного консультування та юридичного представництва – понад 2 млн. грн. Аудиторські послуги – понад 2 млг.грн.

Окремої уваги заслуговує закупівля: Послуги з дослідження адміністративної структури апарату управління та Іллічівської філії ДП «АМПУ» на суму 937,45 тис. гривень. Згідно тексту договору, експерти нібито зможуть підвищити ефективність управлінських рішень керівництва, особливо у сфері закупівель. Тобто, такий собі топ-менеджмент «по-латвійські» не має можливості самостійно оцінити ефективність власної структури, а робить це за кошти підприємства сторонніми виконавцями. Крім того, законність та доцільність витрачання коштів на закупівлі мають перевірятись численними внутрішніми службами безпеки та зовнішніми органами. Таким чином, ставиться під сумнів не тільки доцільність укладення таких «необхідних» договорів, а й компетенція керівництва в особі Райвіса Вецкаганса.

Слід звернути увагу, що найважливіші закупівлі для нормального функціонування підприємства та ефективного виконання своїх функцій, визначених Законом України «Про морські порти», як то ремонти причалів, будівництво об’єктів інфраструктури, ремонти, проводяться далеко не апаратом управління, а філіями підприємства, до того ж без укладення будь-яких додаткових консультаційних договорів.

При тому, що на теперішній час не підготовлені та не введені в дію важливі економічні документи: методика розрахунку портових зборів, порядок компенсації інвестицій в стратегічні об’єкти портової інфраструктури, не проведена робота щодо визначення меж територій та акваторій портів.

Хоча чому дивуватись, адже пан Райвіс, будучи громадянином іншої держави, очолює стратегічне державне підприємство без відповідно оформленого доступу до державної таємниці, що само по собі являється прямим порушення цілого ряду законодавчих та підзаконних нормативних актів України, а тому виникає резонне питання щодо бездіяльності компетентних державних органів України.

Однією з геніальних ідей менеджменту було утворення філії «Днопоглиблювальний флот». При створенні чергового підрозділу підприємства керівника здається мало хвилювало, що це окрема сфера діяльності, яка потребує значних інвестицій, спеціалізованого персоналу, постійної поточної фінансової підтримки. Тепер першочерговою задачею є наповнення філії спеціалізованої технікою знову ж таки за рахунок зменшення потреб філій. Діяльність такого підрозділу є по-перше недоцільною, з огляду на те, що на ринку достатньо компаній спроможних виконувати такі роботи, до того ж до закупівель послуг останнім часом долучаються іноземні компанії. По-друге, на підприємстві доцільно було б обновили власний, вже існуючий технічний флот, який з року в рік ремонтується для підтримання його в належному стані.

Можливо керівник АМПУ вважає, що ефективність його управлінських здібностей буде оцінена за кількістю публікацій про його успішну діяльність у ЗМІ? Проте і тут не все так чудово. Так, на офіційному сайті підприємства досить часто з’являються новини щодо підписання чергового меморандуму або згоди про співробітництво. Проте, чомусь керівництвом не озвучуються будь-які результати такого співробітництва або взагалі дії по ньому. Складається враження, що Райвіс Вецкаганс цілеспрямовано «світить обличчям» та займається звичайним популізмом без будь-яких конкретних дій. Наприклад, лише у 2018 році АМПУ укладено ряд Меморандумів:

  • Про співробітництво з портами Єгипта – Александрія та Дамієта;
  • Про співробітництво з Болгарською портовою адміністрацією;
  • Про співробітництво з Qatar ports manedgement company;
  • Про співробітництво з «Одеський портовий оператор» і т.д.

В 2017 році – Меморандум про взаєморозуміння з адміністрацією порту Пусан, меморандум з CHEC.

Необхідно зазначити, що дані меморандуми обговорюються та підписуються паном Райвісом під час надзвичайно коштовних закордонних відряджень знов таки за кошти громадян України.

Наразі, з приходом нової влади, все портове співтовариство очікує об’єктивної оцінки діям даної особи та об’єктивному підрахунку збитків нанесених Райвісом Вецкагансом.

Автор: Я.Клепак

Источник: Все новости от

Читайте еще

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте