Чому Україні потрібен МВФ

09 декабря 2019 г., 08:02:00   1228   0


Вчасне питання, після отримання домовленості на робочому рівні про нову програму МВФ.


Всі економічні експерти і інвестори кажуть, що програма з МВФ потрібна. Але одночасно багато не-економістів пропонують «послати» МВФ. На мою думку, відсутність програми призведе до економічної кризи. А пропозиції «послати» МВФ є безвідповідальними, або робляться тими, хто не розібрався в суті ролі МВФ для України.


Насправді, питання з МВФ не про гроші. А про довіру до економіки України. МВФ - такий собі  маркер довіри . Є підтримка МВФ - є довіра внутрішніх та міжнародних інвесторів до стану української економіки та програми розвитку економіки, а також до дій керівництва держави. Вже, як наслідок - інвестиції та міжнародна торгівля.


Читайте також: Україна і МВФ домовилися про нову програму співпраці


Крупні інвестори, власники великих українських та міжнародних бізнесів, а також внутрішні експерти орієнтуються на позицію МВФ, коли оцінюють стан економіки.


 МВФ надає позику лише за умов впевненості, що економічна політика держави відповідальна. Тобто тоді, коли на їхню думку дії Уряду, НБУ та влади в цілому є виважені та обґрунтовані. Якщо програми немає - то для інвесторів це означає, що можуть бути ризики. Тоді інвестори - внутрішні та міжнародні - будуть співпрацювати з Україною на інших умовах: вищий відсоток, менші суми інвестицій. А що більший відсоток за позикою платить держава, то, відповідно більший відсоток - економіка і врешті решт платники податків - ми з вами. Так само менша сума інвестицій означає менше економічне зростання, менші зарплати, менші надходження в бюджет.


 МВФ надає кредити Україні під низький відсоток 2-3 % у USD. Це рівень інфляції в доларі. Тобто ми майже нічого не втрачаємо, а інколи (якщо гривня посилюється) навіть заробляємо на такому кредиті. Але більш правильно сказати, що зазвичай гроші ідуть в резерви Національного банку України і не використовуються - це кошти на випадок економічних проблем. З часом ми їх повертаємо, і потім - або беремо кредит знову, або купуємо резерви за гривню.


Читайте також: Фесенко: Бюджет-2020 был принят в спешке, под приезд МВФ, и получился консервативным


Тому для України зараз - після підтвердження програми МВФ на робочому рівні - важливо залучати нових інвесторів щоб:
-> зростала економіка
-> збільшилася кількість робочих місць для наших людей
-> показник рівня заробітної плати досяг рівня європейського.


А кошти МВФ - були фінансовою подушкою в нашій економіці.


Підписуйся на сторінки UAINFO у FacebookTwitter і YouTube

Источник: Все новости от

Читайте еще

Последние новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте