У Херсонському морпорту за підробленими документами розвантажили тонни відходів з Чорногорії

17 декабря 2019 г., 23:42:00   1072   0

У Херсонському морпорту за підробленими документами розвантажили тонни відходів з Чорногорії

Майже 4 тис. тонн невідомої суміші з Чорногорії розвантажили у Херсонському морському порту.

Повідомляє портал АНТИКОР з посиланням на ЗМІ.

Чи небезпечний цей пісок, перевіряє обласна екологічна інспекція, повідомив начальник обласного департаменту екології та природних ресурсів. 

«Поки у нас інформації немає. Ми звернулися до державної екологічної інспекції у Херсонській області, також до державної екоінспекції України з проханням відреагувати на порушення природоохоронного законодавства. 2-3 дні і у нас мають бути результати досліджень від екоінспекції», - розповів начальник обласного департаменту екології та природних ресурсів Юрій Попутько.

Майже 4 тис. тонн невідомої суміші привезли з Чорногорії. Цей пісок мали утилізувати на херсонському сміттєзвалищі. За словами міського голови Херсона Володимира Миколаєнка, дозволу на це він не давав. Сьогодні до Херсонського морського торговельного порту прийшли перевірити вантаж міська влада та митники.

«Ми зараз проводимо службове розслідування. Воно підтвердило, що документ до нас такий не заходив, з виконавчих органів не виходив, бланк не той, номера не відповідають дійсності, печатки нема, міський голова у той час був у відрядженні. Зрозуміло, що документи сфальшовані. Ми заборонили приймати на наш полігон, але митники сказали, поки вони не отримають аналізу цієї суміші, ніхто не випустить це з морського порта», - каже Херсонський міський голова Володимир Миколаєнко. 

Керівниця підприємства «Ітака», на якому мали утилізувати відходи з Чорногорії говорить - отримані документи на цей вантаж сумніву в неї не викликали. 

«До нас мали привезти з метою ізолювання міського сміттєзвалища, пересипки шарів, щоб не вибуло викидів в повітря», - говорить керівниця підприємства «Ітака» Ніна Дудченко. 

Представник фірми, який уклав угоду із чорногорським підприємством на утилізацію невідомої суміші, каже – ніякої шкоди для екології немає. 

«До цих документів я відношення не маю, до гарантійного листа мера. Нам цей лист надав колишній директор сміттєзвалища. Ось дивіться, на шкідливість цього піску входить 4 показника заліза, до якого входять миш’як. Бачте, от норма 0,07, а тут 0, 002. кадмій 1,7, а в піску 0, 0008, свинець 80, а тут 0,007. Ким воно видано? (кор) Науковий центр превентивної токсикології, харчової та хімічної безпеки ім. академіка Корольова», - розповів представник фірми «Арка» Юрій Жовтяк. 

Зупинили вивезення вантажу з території морського порту митники. 

«Спрацював на підрозділ контрабанди і фахівці. Стосовно цього вантажу отримали інформацію звідки він, що відвантажується з Чорногорії і є програма Європейського банку на 50 млн євро очищення 5 брудних точок Європи і цей вантаж рухається на територію України», - сказав виконувач обов’язків начальника Чорноморської митниці Олександр Щуцький. 

У Нацполіції Херсонщини повідомили – відкрито кримінальне провадження щодо використання завідомо підроблених документів. 

«Досліджуються обставини щодо достовірності тих висновків, які містяться в матеріалах, наданих митним брокером. Документи використовувались від імені посадових осіб Херсонського міськвиконкому. Насправді такі документи міськвиконкомом не видавались. Зараз перевіряється, хто саме зробив, виготовив ці документи та надав для розмитнення даного вантажу», - розповів начальник відділу слідчого управління ГУНП в Херсонській області Олег Мальчевський. 

«Ніхто дозвіл на вивантаження на міський полігон не дає і компанія, яка завезла це, повинна речовину завантажити на інше судно і вивезти з території України», - говорить виконувач обов’язків начальника Чорноморської митниці Олександр Щуцький.

 

Источник: Все новости от

Читайте еще

Популярные новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте