Новорічні дива від харківських суддів

13 января 2020 г., 22:10:00   1649   0

Новорічні дива від харківських суддів

На жаль, в період новорічних та різдвяних свят, справжні дива відбуваються не тільки за велінням Діда Мороза, а й з легкої руки органів правосуддя, які, своєю діяльністю, ставлять під сумнів існування будь-яких принципів та законів. 

Мова йде про резонансну справу, яка вже неодноразово ставала об’єктом уваги з боку засобів масової інформації через кричущі та багаточисленні факти процесуальних порушень з боку представників харківського суддівського корпусу. 

В двох словах нагадаємо суть справи. 

У 2016 році позивач придбав в Фонді гарантування вкладів фізичних осіб право вимоги за кредитним договором між банком та боржником, який знаходиться в місті Харкові. Сума боргу складала близько 200 тис доларів США, повернення боргу було забезпечене іпотекою. В результаті тривалих судів, кредитору вдалося реалізувати своє право іпотекодержателя, шляхом звернення стягнення на предмет іпотеки. 

У зв’язку з тим, що у травні 2018 року, договір про задоволення вимог іпотекодержателя, за яким кредитор набув право власності на предмет іпотеки, було визнано недійсним, кредитор був вимушений звернутися до Господарського суду Харківської області зі звичайним позовом про стягнення заборгованості за кредитним договором, але суддя Пономаренко Т.О. відмовила у задоволенні цього позову пославшись на пропуск позивачем трирічного строку позовної давності, оскільки кредит мав бути повернутий боржником у 2015 році. 

Як беззаперечно відомо широкому загалу юристів, початок перебігу строку позовної давності починається з дня, коли особа дізналася або мала дізнатися про порушення свого права. Ця норма історично існує в Цивільному кодексі з моменту його прийняття. 

При цьому з матеріалів справи однозначно вбачається, що договір про задоволення вимог іпотекодержателя, за яким кредитор набув право власності на предмет іпотеки, було визнано недійсним постановою Київського апеляційного господарського суду 23.05.2018 р., тобто право вимоги до відповідача щодо повернення суми заборгованості виникло у позивача тільки 23.05.2018 р. 

Отже, не викликає жодного сумніву, що позивач не мав можливості та правових підстав для звернення до суду з позовом про захист своїх прав до травня 2018 року, оскільки до того часу зобов’язання було фактично виконане боржником. 

Але все, що зазначила з цього приводу суддя - «позивачем не доведено поважності причин пропуску позовної давності», не вказавши при цьому жодної підстави відхилення вищенаведених аргументів позивача. З цього приводу вже підготовлено скаргу до Вищої ради правосуддя! 

Не погодившись з незаконним рішенням суду першої інстанції кредитор звернувся з апеляційною скаргою до Східного апеляційного господарського суду. Але і в стінах цієї установи знайшлося місце суддівському «креативу». Здавалося б проста справа продовжила викликати дивну метушню серед вершителів правосуддя. Очевидно, що повна відсутність правових підстав для відмови у задоволенні апеляційної скарги змушує боржників та «толерантних» до них суддів шукати будь-які можливості для відтягування моменту вирішення справи по суті. 

Так, після відкриття провадження 18 жовтня 2019 р., колегія суддів у складі: головуючий суддя Білецька А.М., суддя Істоміна О.А., суддя Чернота Л.Ф. вже декілька разів приймала рішення про оголошення перерв у розгляді апеляційної скарги, а 17 грудня 2019 р. було змінено головуючого суддю у справі (з Білецької А.М. на Зубченко І.В.), що призвело до пропуску встановленого законом шістдесятиденного строку на розгляд апеляційної скарги на рішення суду першої інстанції. 

Заміна головуючої відбулася саме в день, коли мало прийматися рішення судом. Дивним виявився ще той факт, що підставою для заміни головуючої вказана її хвороба, однак вже через декілька днів суддя була на роботі та приймала рішення. Зазначені обставини явно вказують, що на суддю здійснювався тиск з боку керівництва.

Не без уваги залишається і той факт, що голова Східного апеляційного господарського суду Тихий П.В має прямий діалог з відповідачем та його представниками – юридичною компанією «Тацій та партнери». 

Залишається сподіватися, що в місті Харкові та всьому східному регіоні України, є можливість захистити свої права в судах, тим більше у простих справах по стягненню безспірної заборгованості, яка виникла перед Фондом гарантування вкладів фізичних осіб.  

Зазначені прояви корупції фіксуються громадськістю на кожному засіданні Східного апеляційного господарського суду.

Руслан Якушев

Источник: Все новости от

Читайте еще

Популярные новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте