Коломойський у Госпсуді Києва готується до судового спору з Приватбанком у США

26 января 2021 г., 22:45:00   722   0

Коломойський у Госпсуді Києва готується до судового спору з Приватбанком у США

22.01.2021 Госпсуд м. Києва задовольнив позов АТ "Нікопольський завод феросплавів" до Приватбанку (в справі №910/14224/20) та визнав припиненими усі зобов’язання позивача перед відповідачем за кредитним договором №4Н09129Д від 02.02.2009 - “у зв`язку з їх повним виконанням, проведеним належним чином” (цитата).

Згідно з судовими матеріалами, у 2009 році за згаданим договором Приватбанк відкрив відновлювальну кредитну лінію для “Нікопольського заводу феросплавів”, у рамках якої підприємство отримало від банку кредитні кошти на 36,1 млн дол.

У ході судового процесу позивач зазначав, що 04.11.2009 “в повному обсязі та своєчасно було погашено заборгованість”, у т.ч. “ним було в повному обсязі та належним чином сплачено АТ КБ "Приватбанк" усі проценти, винагороди та інші оплати, що передбачалися умовами означеного кредитного договору” (цитата).

Разом з тим, констатується, що АТ "Нікопольський завод феросплавів" з інформації в ЗМІ стало відомо, що Приватбанк подав позов до Суду штату Делавер, підставою для якого банк вказав серію “грубих (нахабних) шахрайських схем” (series оf brazen fraudulent schemes), які “начебто були організовані українськими олігархами ОСОБА_1 та ОСОБА_2 та їхніми агентами у Сполучених Штатах Америки та закордоном для придбання активів у Сполучених Штатах Америки, вартість яких складає сотні мільйонів доларів США через відмивання та незаконне присвоєння коштів, які видавались Приватбанком у якості корпоративних позик (to acquire hundreds of millions of dollars-worth of U.S. assets through the laundering and misappropriation of corporate loan proceeds issued by PrivatBank)” (цитата).

Як зауважується в матеріалах Госпсуду м. Києва, до своєї позовної заяви АТ "Нікопольський завод феросплавів" додав переклади поданих Приватбанком до Суду штату Делавер позовних заяв, у яких зазначається в т.ч. таке:

"28 вересня 2009 року НЗФ [Нікопольський завод феросплавів] ВАТ, українська компанія, що належить або контрольована КБВ і/або пов`язана з ними, залучила 30 мільйонів доларів кредитних надходжень від ПриватБанку Україна. Згідно з кредитною документацією, виручені кошти повинні були піти на «фінансування поточної діяльності позичальника». Однак, позикові кошти не були використані для фінансування поточної діяльності ВАТ НЗФ.

Швидше за все, протягом трохи більше години виручка була відмита через три рахунки з відмивання грошей, в тому числі через Chemstar Products відповідача Боголюбова і Divot Enterprises відповідача Коломойського. Через 6 хвилин після того, як виручені кошти були переведені на рахунок фірми Ravenscroft Holdings Ltd., КБВ і їх спільники незаконно привласнили щонайменше 12,5 мільйона доларів США з цих кредитних надходжень, перевівши їх з Ravenscroft Holdings Ltd на американський банківський рахунок Optima International.

<...> За допомогою схем Optima КБВ скористалось своєю владою і довірою в Приватбанку, щоб змусити Приватбанк видати незаконні, недостатньо забезпечені кредити на сотні мільйонів доларів корпоративним організаціям, які також належать і/або контролються КБВ і/або їх афілійованими особами (кредити за схемами Optima) без будь якого наміру коли-небудь повернути ці кредити…».

Приватбанк у відзиві на позов АТ "Нікопольський завод феросплавів", поданий у Госпсуд м. Києва, зазначив

- "про відсутність у позивача суб`єктивного права на припинення зобов`язання, яке підлягає захисту у судовому порядку, і як наслідок між сторонами відсутній спір про право" (цитата);

- "що АТ КБ "Приватбанк" не заперечує факту перерахування АТ "Нікопольський завод феросплавів" сум заборгованості за тілом кредиту відповідно до кредитного договору, на які вказує позивач у своїй позовній заяві. Разом з тим, відповідач посилається на те, що у Американському позові згадується про те, що АТ "Нікопольський завод феросплавів" мало б "використати кредитні кошти на "фінансування поточної підприємницької діяльності юридичної особи". Кредитним договором встановлено обов`язок АТ "Нікопольський завод феросплавів" використовувати кредит на цілі, передбачені у п. 1.1 цього договору. Однак питання фактичного цільового використання коштів за конкретним кредитним договором не підлягають встановленню при ухваленні рішення у цій справі, оскільки, не належать до предмета доказування" (цитата).

У свою чергу Госпсуд м. Києва зауважив таке:

“Суд звертає увагу, що в умовах кредитного договору № 4Н09129Д від 02.02.2009 АТ КБ "Приватбанк" та АТ "Нікопольський завод феросплавів" не визначали види джерел походження грошових коштів, за рахунок яких позивачем проводитиметься погашення кредиту або сплата на користь Банку усіх процентів, винагород та інших виплат, які встановлювалися умовами кредитного договору.

Означеного факту відповідачем не спростовано, доказів протилежного суду не надано.

Суд приходить до висновку, що погашення кредиту та сплата усіх процентів, винагород та інших виплат, які встановлювались умовами кредитного договору № 4Н09129Д від 02.02.2009, відбулося за рахунок коштів, отриманих АТ "Нікопольський завод феросплавів" від господарської діяльності, за рахунок поручителя та не за рахунок інших кредитних коштів, які отримувалися АТ "Нікопольський завод феросплавів" за іншими кредитними договорами.

Разом з тим, суд вказує, що факту погашення АТ "Нікопольський завод феросплавів" кредиту у загальній сумі 36 144 000,00 доларів США, в рамках кредитного договору № 4Н09129Д від 02.02.2009 відповідачем не заперечується.

Крім того, із наявної в матеріалах справи довідки про стан позикової заборгованості, виданої позивачу АТ КБ "Приватбанк", вбачається, що станом на 30.07.2020 в АТ "Нікопольський завод феросплавів" відсутня заборгованість по кредитах та процентах перед АТ КБ "Приватбанк".

Нагадаємо, претензії Мін’юсту США до Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова грунтуються в т.ч. на нюансах кредитування “Нікопольського заводу феросплавів” у Приватбанку (в період до націоналізації) та щодо операцій з купівлі нерухомості в США структурами, пов’язаними з вказаними бізнесменами.

Источник: Все новости от

Читайте еще

Популярные новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте