«Україну їм не втримати»: експерт пообіцяв втрату контролю Москви над УПЦ

09 января 2018 г., 23:46:00   1104   0

«Україну їм не втримати»: експерт пообіцяв втрату контролю Москви над УПЦ

Агресія Росії щодо України неминуче призведе до відходу Української православної церкви зі сфери впливу Москви; на цей процес не в змозі вплинути ані керівництво РПЦ, ані президент РФ Путін, ані Константинопольський патріарх, ані хто будь-хто інший.

Повідомляє портал АНТИКОР з посиланням на ЗМІ.

Таку думку висловив заступник директора науково-дослідного інституту українознавства Міністерства освіти України, історик церкви Арсен Зінченко.

Він звернув увагу на те, що, з одного боку, главою РПЦ «керує прагнення утримати УПЦ в зоні свого впливу», але, з іншого боку, «відома роль РПЦ в експансії Кремля в Україні». «Безумовно, це підриває позиції московської церкви. Тому зрозуміло їхнє занепокоєння — що робити, Україна йде», — констатував експерт.

«Факт агресії об’єктивно сприяє тому, що, принаймні, свідома частина і священиків, які належать до УПЦ Московського патріархату, і освічених вірних відходить від московської церкви — які б спроби загальмувати цей процес не робилися московськими ієрархами і їхньою агентурою в Україні. А вона є — не лише в церковному середовищі, але і в середовищі світських політиків і в інформаційній сфері», — переконаний Зінченко. 

«Після нинішнього військово-політичного конфлікту їм Україну не втримати. Тим більше що Україна має сильні міжнародні позиції», — додав він.

На думку експерта, прагненням утримати українську церкву в своїй орбіті пов’язані і останні зміни в Статут РПЦ, що стосуються УПЦ МП. «Але питання суверенізації української церкви будуть вирішувати не московські попи і не Путін. Це питання духовного оздоровлення українського суспільства. Воно відбувається об’єктивно, і воно не залежить ні від волі Путіна, ні від волі Кирила, ні від волі константинопольського патріарха», — переконаний він.

 

 

Источник: Все новости от

Читайте еще

Популярные новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте