У Держреєстр внесені лише близько 7% пам’яток історії й архітектури України – Мінкульт

15 февраля 2018 г., 12:37:49   1383   0

На території України є близько 130 тисяч пам’яток історії і культури державного і місцевого значення, з них до державного реєстру пам`яток внесено 7,2%, повідомляють у Міністерстві культури.

За словами заступниці міністра культури України Тамари Мазур, це фактично унеможливлює належний контроль з боку пам`яткоохоронних і правоохоронних органів за збереженням, реставрацією і функціонуванням цих пам`яток, повідомляє "Радіо Свобода".

«Ми, Міністерство культури, провели інвентаризацію, за якою встановили: на сьогодні в Україні є 130 тисяч пам`яток, з яких лише 52 відсотки інвентаризовані і близько 7 відсотків відображені у Державному реєстрі нерухомої культурної спадщини. Що відображає держреєстр про пам`ятку? Мінімум інформації про пам`ятку. Ця інформація недостатня для того, щоб ухвалити будь-яке адміністративне рішення щодо погодження тих чи інших дій на пам`ятках або у певному історичному середовищі», – сказала Мазур на засіданні круглого столу з проблем збереження культурної спадщини.

У Міністерстві культури заявили, що така ситуація призводить до корупційних ризиків – задля комерційної вигоди пам`ятка культурної спадщини може бути спотворена або зруйнована. Як зазначила Мазур, чинне законодавство має прогалини, які дозволяють обійти пам’яткоохоронні закони (наприклад, пам`яткою нерухомої культурної спадщини визнають не цілу будівлю, а лише її частину або елемент декору).

Незалежні експерти, у свою чергу, наголосили на необхідності врегулювати на законодавчому рівні питання, пов`язані з наданням і переліком дозвільної документації для тих чи інших дій на об`єктах культурної спадщини та визначенням випадків, коли дозвіл має бути скасований.

За даними урядово-громадської ініціативи, «Разом проти корупції», наразі через прогалини у законодавстві у самому лише Києві на межі знищення перебувають кілька десятків пам’яток, які мають велике історичне значення, серед яких низка садиб і будинків на Андріївському узвозі, садиба Михельсона на вулиці Пушкінській, дерев’яний 200-річний будинок на вулиці Боричів тік.

Читайте також КИЕВСКУЮ ПЕТИЦИЮ О СОХРАНЕНИИ ПАМЯТНИКОВ АРХИТЕКТУРЫ ВЛАСТИ “УВАЛИЛИ”

“СВИСТ” КИЕВСКОЙ АДМИНИСТРАЦИИ

Источник: Все новости от

Читайте еще

Популярные новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте