Борошном і водою: хто і як із фракції «Радикальна партія Олега Ляшка» в Полтавській облраді заробляє

27 марта 2018 г., 07:31:50   801   0

Руслан Ляшко - чемпіон по задекларованих грошових активах

Продовжуємо розкривати заробітки та статки депутатів Полтавської обласної ради. Наша команда уже розповідала про депутатів фракції «БПП «Солідарність» та «Батьківщини». Цього разу підготували аналіз декларацій депутатів із фракції «Радикальна партія Олега Ляшка».

При підготовці публікації використано дані сервісу моніторингу декларацій депутатів і чиновників OpenDeclarationBot, що підраховує сумарну кількість задекларованих статків, квадратні метри нерухомості (власні, орендовані чи в користуванні), додає в одну цифру, так само - кількість транспортних засобів, а сумузаощаджень у різних валютах переводить у гривню.

Фракція нараховує 8 депутатів. Це одна із найменш чисельних фракцій в Полтавській обласній раді. Очолює «ляшківців» Володимир Савченко, саме він зараз є т.в.о голови фракції.

Володимир Савченко

Виявляється, двоє депутатів із фракції встигають не лише вирішувати важливі для жителів Полтавської області питання, а і заробляти, надаючи своїм виборцям послуги. Зокрема, один депутат постачає зі своєї фірми борошно, інший – ремонтує водопровідні мережі, причому, останній так вправно працює, що його роботою зацікавився рух антикорупціонерів.

Руслан Рогов. Декларація цього депутата за 2016-й рік дає виборцями таку інформацію: земельних ділянок немає, але є нерухоме майно – квартира площею 35,40 м?. Житло задеклароване депутатом двічі: квартиру декларує дружина. Власного авто немає, їздить на Волзі 31105, яку задекларувала невістка Аліна. Саме на цьому автомобілі їхав депутат улітку 2017 року, коли його зупинили патрульні через порушення правил дорожнього руху, а перевірка на алкоголь показала 0,55 проміле.

Доходи у Руслана Рогова нульові, ніхто з чотирьох дорослих членів родини не мав доходу в 2016 році. При цьому з реєстру фізичних осіб-підприємців відомо, що Руслан Рогов був підприємцем до початку 2017 року, дружина Грешнова Ольга і зараз є ФОПом. Основний вид діяльності у подружжя однаковий - КВЕД 23.70 – «Різання, оброблення та оздоблення декоративного та будівельного каменю».

У декларації депутата вказані син із невісткою, і у них теж нульові доходи за рік. У той же час у власній декларації невістка Аліна Грешнова задекларувала близько 16 тис грн соціальних виплат та гонорарів. Вона заповнювала декларацію як претендентка на посаду інспектора патрульної поліції в Полтаві. Отже, до декларації Руслана Рогова є багато запитань. Цікаво, як сам декларант пояснює мільйонні заощадження при нульовому доході? У перерахунку на гривню грошові активи становлять 682986 грн. Корпоративних прав немає. Факт заробляння за бюджетні кошти за Роговим не зафіксовано. Але зафіксований інший факт: Руслан Рогов, представник РПЛ, зареєстрував у 2017 році спільну громадську організацію «Полтавщина поряд» із представником БПП «Солідарність» Геннадієм Коваленком, який має будівельний бізнес та одержує державні замовлення.

Мирослава Василенко. Декларація депутатки свідчить про те, що вона – одна із найскромніших в обласній раді. У фінзвіті за 2016-й вказана квартира площею 87,6 м?. Автомобіля депутатка не має, так само і відсутні і корпоративні права. Відповідно, це унеможливлює простежити, чи заробляє вона за кошт своїх виборців. Отже, це дає право говорити, що ні. Доходи – 114316 грн, зокрема, задекларовані 600 грн матеріальної допомоги від Полтавської міськради. Грошові активи – 302564 грн.
Руслан Ляшко. Однофамілець лідера партії, яку представляє в облраді, має чимало майна. У декларації-2016 вказана нерухомість загальною площею 158,3 м?; земля – 96983 м?. Щодо землі, то є ділянки, задекларовані дружиною та тещею. Загалом родина депутата має понад десяток земельних ділянок: 14 земельних ділянок у оренді.

Також є у власності: млин, зерносклад, хлібопекарня, дві нежитлові будівлі, виробничо-адміністративна будівля, 8 МАФів. Автопарк депутата підтверджує основний напрямок бізнесу - сільськогосподарське виробництво: окрім двох легкових авто та причепів, у декларації вказано 21 вантажний автомобіль. Частину транспортних засобів декларує дружина, частину – депутат. Спільно із дружиною має корпоративні права у ТОВ «Наш млин». Чоловік має 51% від загального капіталу, дружина – 49% (3315000 та 3185000 грн відповідно).

Який дохід вказує депутат? Очікувано, у власника двох десятків авто він не може бути дріб`язковим: 885773 грн. Грошові активи – 11489833 грн. Протягом минулого року виторгу на тендерах підприємство, яке контролює депутат, не мало. Але уже на початку 2018 ситуація змінюється. «Наш млин», де Ляшко є бенефіціарієм, забезпечив борошном Високо-Тополянський психоневрологічний інтернат, що в Лубенському районі, на 135 300 грн. Відзначимо, що в договорі вартість борошна вищого гатунку не завищена - 7,40 грн/кг.
Можна зробити висновок, декларація Руслана Ляшка характеризує його як відкритого депутата: його бізнес не «захований» за членами родини, лабіринтами ТОВ-ок чи офшорів.

Руслан Ляшко і Владислав Мостовенко

Владислав Мостовенко. Ще один скромний депутат: має квартиру площею 46,6 м? та ще 25% у квартирі площею 64,55 м?. Їздить на ВАЗі 2005 року випуску, судячи із документу. Доходи на двох із дружиною складають 67174 грн. Владислав Мостовенко поєднує дві посади: він керує Лубенською районною організацією Українського товариства мисливців і рибалок та за сумісництвом - Лубенським госпрозрахунковим мисливсько-рибальським підприємством. Грошових активів, а також корпоративних прав та землі немає. Факту заробляння за рахунок депутатського крісла не зафіксовано.
Валерій Калюжний – депутат із сумнівною репутацією, його підозрюють у зловживанні повноваженнями депутата для отримання преференцій для власного бізнесу.

Валерій Калюжний. Фото - Полтавщина

Протягом 2016 року підприємство, де Калюжний має 85% корпоративних прав – ТОВ «Полтава водопровід», виграло тендерів на понад 5 мільйонів – 5 010 951,67 грн. Фірма надавала послуги Управлінню капітального будівництва Полтавського міськвиконкому, управлінню ЖКГ Полтавської міськради, КП «Полтававодоканал». За минулий 2017-й рік заробітки зросли на два мільйони – до 7 667 341,57 грн. Замовники – незмінні.

Що ще відомо про заробітки депутата за рахунок бюджетних коштів? За даними Всеукраїнського руху проти корупції «Під контролем», Калюжний підозрюється у сприянні виділенню 4 мільйонів гривень Управлінням капітального будівництва Полтавського міськвиконкому на будівництво водопровідної мережі підприємству, співвласником і керівником якого є сам депутат.

Звернемося до декларації Валерія Калюжного. У ній бачимо нерухомість загальною площею 476,3 м?, землю – 15520 м?. Житло і землі задекларовані як депутатом, так і його дружиною. У документі вказане незавершене будівництво (будинок дружини). Задекларовано чотири автомобілі: по одному у депутата та дружини, інші два - у користуванні за довіреністю. Доходи – 99272 грн, грошові активи – 4092060 грн.
Володимир Савченко. Все, що має депутат, за декларацією-2016 – це нерухомість площею 39,9 м? (декларує дружина, депутат безкоштовно користується житлом). Тобто, по суті, власного житла депутат не має, так само як землі та автомобіля. А от із доходами не так пусто, як із нерухомістю та житлом, – має за рік 1121614 грн. Володимир Савченко зареєстрований підприємцем, основний вид діяльності – торгівля деталями до автотранспорту. Грошові активи – 1595063 грн. Корпоративних прав не має, відповідно, факту заробляння за рахунок бюджету також не має.
Олександр Сиченко. У документі про доходи за 2016-й рік депутат вказав нерухомість площею 61,8 м?, задекларовану дружиною; землю загальною площею 3240 м? (декларує і депутат, і дружина). Їздить Сиченко на раритетному транспорті – ВАЗ 21011 1978 року випуску. Річний дохід Олександра Сиченка, заступника головлікаря Лубенської ЦРЛ з поліклінічної роботи, та його дружини становить 291496 грн (зарплати, пенсії, гонорари). Грошових активів – 0. Також відсутні корпоративні права, тож можна зробити висновок, що депутат не заробляє за рахунок бюджету, оскільки не має фірм, які б йому належали або були б йому підконтрольні.
Олександр Сірик. Депутат вказав у декларації-2016 84,25 м? нерухомості (і своєї, і дружини). Землі депутат не має. Доходи спільно із дружиною – 112239 грн, грошові активи – 0. Власного бізнесу або цінних паперів у декларанта немає. У родині є два транспортних засоби: ІЖ 2717-2303НГ 2005 року випуску декларує депутат, а DACIA LOGAN 2008 року випуску – дружина. Вона придбала транспорт у 2016-му, не так давно, щоб забути вартість покупки, але вартість не вказана.
Олександр Сірик працював керуючим справами виконкому Засульської сільради. У серпні 2017-го року він подав декларацію перед звільненням. У ній з`явилося іще дві земельні ділянки в дружини, загальною площею 47700 м? в Київській області. Дружина не надала інформацію про дату набуття земельних ділянок.

Надія Труш

Публікація підготовлена в рамках проекту Розвиток моделей громадського моніторингу Е-декларацій на прикладі Полтавської облради та Кременчуцької міськрадиза фінансової підтримки Міжнародного фонду Відродження. Проект реалізовує ГО Кременчуцький інформаційно-просвітницький центр Європейський клуб.

Источник: Все новости от

Читайте еще

Последние новости
Популярные новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте