Державна значить нічийна? Фонд держмайна продає українську нерухомість за безцінь

27 марта 2018 г., 22:00:00   893   0

Державна значить нічийна? Фонд держмайна продає українську нерухомість за безцінь

Україна  пережила вже кілька  хвиль приватизації. На необхідності позбутися  більшості держпідприємств неодноразово наполягали західні партнери.

І справді, нерідко управління держмайном в Україні здійснюється вкрай неефективно, тривалий час і навіть досі деякі держпідприємства показують чималі збитки, що лягають додатковим фінансовим тягарем на плечі платників податків у вигляді дотацій таким компаніям, а на самих підприємствах процвітають корупційні схеми. Ніякої користі не приносять і давно покинуті землі й будівлі, що досі на балансі держави.

Розпоряджаються таким майном спеціальний фонд, який, за законом, і має опікуватися питаннями продажу державних активів. Однак, на жаль, Фонд держмайна (ФДМУ) часто продає державну нерухомість просто за копійки, розігруючи аукціон для своїх, в умовах повної безкарності, вочевидь, вважаючи державну власність нічийною. Подробиці оборудки з’ясовував «Ні корупції».

Провальні аукціони

Одним із найприбутковіших видів бізнесу в Україні до цього часу залишається комерція на державі. Однією з найпростіших і, напевно, найприбутковіших схем є продаж цінної державної нерухомості нижче ринкових цін.

Фото з відкритих джерел

Так, наприклад, зараз НАБУ розслідує оборудки з купівлею будівлі колишнього заводу «Краян» одеською міською радою за 185 мільйонів гривень. За версією слідства, ціна була в рази завищена. При цьому за пару місяців до купівлі цієї будівлі мерією приватна компанія, зареєстрована в Литві, викупила цілий майновий комплекс «Краян» у Фонді держмайна України всього за 11 мільйонів гривень. Десятки тисяч квадратних метрів колишнього міцного заводу пішли з молотка не з першого разу – аукціон неодноразово переносився у зв’язку з відсутністю покупців, кожний раз з пониженням ціни за лот. У результаті з початкової вартості більше 42 тисяч квадратів комплексу «Краян», які були оцінені в 65 мільйонів гривень, ціна впала майже в шість разів.

Схему пов’язують із колишнім впливовим нардепом від «Батьківщини» Олександром Дубовим.

Олександр Дубовий. Фото з мережі

До речі, саме родич Дубового Олег Бабенко зараз проходить у справі за підозрою в пропозиції хабара детективу НАБУ за зняття арешту з рахунків фірми, що продала будівлю заводу «Краян» одеській мерії, і припинення розслідування цієї оборудки.

Ще одна гучна справа – провал з продажем Одеського припортового заводу.

Фото з мережі

 Завод-гігант не раз виставлявся на торги – так, у 2016 році його планували продати спочатку за 13,175 мільярдів гривень, потім - за 5,16 мільярдів. Але конкурс постійно провалювався. За цей час щодо керівництва Припортового НАБУ відкрило провадження за фактом газової оборудки на підприємстві на 205 мільйонів гривень. Підозру отримали посадовці Микола Щуриков і Сергій Перелома. Сам завод не раз припиняв роботу. Але він досі в державній власності, аукціон знов перенесено - вже з лютого на травень. Звичайно з пониженням ціни. При цьому підприємство є збитковим – чистий збиток у минулому році, передає «Економічна правда», склав майже 1,5 мільярди гривень.

Фото з відкритих джерел

Провальними виявилися й торги цінними паперами ПАТ «Одесаобленерго». Так, у 2017 році 25% акцій підприємства виставлялись на продаж за 631,3 мільйони гривень. Тоді на аукціон наче ніхто не подався. У лютому вже цього року акції «Одесаобленерго», що значно подешевшали,  виставлялись на конкурс за майже 150 мільйонів гривень. На ці торги подались претенденти, але Фонд держмайна, як повідомляє «Бізнес цензор», аукціон скасував. Очевидно, на наступний конкурс виставлять акції  ще за нижчою ціною.

І така ситуація, на жаль, системна для всієї країни.

Фонд держмайна рапортує

Щоб дізнатися, за яку ціну регіональне представництво Фонду держмайна в Одеській області продає державну власність, ми відіслали у відомство запит, відповідь на який не надходила майже місяць. І зрозуміло, чому – більшість об’єктів в Одеській області було продано  за дрібні гроші.

Так, із 2014 року регіональне управління Фонду в Одеській області продало всього 13 об’єктів. З них два об’єкти були продані за методом заниження ціни – єдиний майновий комплекс колишнього держпідприємства хлібозавод «Поділля» у місті Подільськ у 2015 році за 120 тисяч гривень і в минулому році ДП «Науково-дослідний та конструкторсько-технологічний інститут холодильної техніки і технології «Агрохолод» за 9 мільйонів гривень. При цьому ціна цієї нерухомості знижувалась тричі.

Комплекс знаходиться у двох кілометрах від Одеси. Загальна площа будівель і споруд складає 24,5 тисяч квадратних метрів, які розташовані на 4,6 гектарах землі поблизу великого міста. Таким чином, квадратний метр держвласності був проданий за ціною приблизно 370 гривень.

Фото з сайту аукціону

Будівлю в Подільську купила приватна особа, ім’я якої Фонд приховав.

Не менш цікавим є перелік проданого держмайна без заниження ціни (можливо, тому що занижувати вартість більшості об’єктів було вже просто нікуди).

Наприклад, у 2014 році Одеський фонд держмайна продав нежитлові приміщення технічного поверху в центрі Одеси площею 90,2 квадратних метри всього за 170 тисяч гривень, тобто новому власнику величезна будівля тоді обійшлась приблизно у 15,5 тисяч доларів США. Зараз тут, вочевидь, магазин. Наразі комерційна нерухомість у цьому районі коштує мільйони.

Ще так само дешево Фонд держмайна продав і підвальні приміщення в центрі Одеси – 65,8 квадратів віддали всього за 115,2 тисячі гривень, тобто за 10,5 тисяч доларів США.

Купівля обох об’єктів відбулась в один день. Хто придбав так задешево цінну нерухомість у місті, невідомо. Більше за весь рік управління Фонду продати щось не спромоглось.

У 2015 році також було продано всього два об’єкти – будівля магазину площею 252 квадратних метри в місті Подільськ продали за 425,125 тисяч гривень і описане вище майно хлібозаводу за 120 тисяч гривень.

За 726 тисяч гривень Фонд держмайна продав будівлю площею 270 квадратів у місті Татарбунари Одеської області у 2016 році. 

Фото з сайту аукціону

Як не дивно, це, можливо, єдина угода, реалізована відомством за більш-менш ринковою ціною – квадратний метр був проданий приблизно за 100 доларів США. І в Фонді навіть надали прізвище покупця цієї будівлі.

Крім того, в цьому ж році майже за мільйон гривень Одеський фонд держмайна продав частину під’їзної колії довжиною 625 метрів на Хімічній, 1.

У минулому році регіональний Фонд державного майна продав п’ять об’єктів, у тому числі із заниженням ціни, про що писалось вище.

Так, приватна особа викупила адмінбудівлю в місті Березівка Одеської області площею 77,1 квадратний метр за 333 тисячі гривень, тобто трохи більше 12 тисяч доларів США.

За 1,821 мільйони гривень був проданий зерносклад у селищі Любашівка площею 984,7 квадратний метр. Таким чином, спеціалізована будівля на майже тисячу квадратів обійшлась новим власникам у менше ніж 67 тисяч доларів США.

Недорого  Фонд продав і нерухомість в Одесі. Наприклад, менше ніж за 55 мільйонів гривень був проданий майновий комплекс колишнього Інституту післядипломної освіти спеціалістів морського й річкового транспорту в самому центрі міста на Канатній, 42. П’ятиповерховий будинок площею 8,4 тисячі квадратних метрів із великим гаражем на 225 квадратів і 0,3697 гектарів землі був проданий на аукціоні всього за 2 мільйони доларів США.

Фото з сайту аукціону

Таким чином, квадратний метр будівлі в центральному районі Одеси коштував для покупця близько 240 доларів.

При цьому одеська влада примудрилась придбати за бюджетний кошт занедбану нерухомість на околиці міста за астрономічні 500 доларів квадратний метр.

Продані з молотка й два поверхи приміщень у історичному центрі Одеси на вулиці Рішельєвській. Фонд держмайна продав компанії 498,2 квадратних метра в елітному районі Одеси за 3,827 мільйонів гривень, тобто трохи більше 140 тисяч доларів США.

Хто ж придбав державну нерухомість через Фонд?

Бізнес на державі

Так, будівлю магазину в Подільську придбала компанія, юридична адреса якої, згідно з даними аналітичної системи YouControl, співпадає з адресою проданої нерухомості. Скоріш за все, власник, який, до речі, в документах зазначений як громадянин Російської Федерації, просто викупив нерухомість, у якій веде бізнес.

Через низку підприємств фірма «Аграрна компанія «Рост», що займається оптовою торгівлею зерном, може бути пов’язана із банкіром, власником банку «Південний» Юрієм Родіним.

Юрій Родін. Фото з відкритих джерел

Така сама ситуація склалася і з продажем під’їзної колії в Одесі на Хімічній – об’єкт викупила фірма, що зареєстрована за цією ж адресою. Примітно, що ТОВ «Виставочний» може бути пов’язане із родиною Олександра Дубового – фірма афілійована із підслідним родичем екс-нардепа Олегом Бабенком. Схоже, що у Дубового міцні зв’язки із Фондом держмайна.

Олег Бабенко. Фото з відкритих джерел

Будівлю зерноскладу викупило підприємство «Любашівський елеватор», зареєстроване за цією ж адресою. Головним КВЕДом компанії є складське господарство.

Майновий комплекс колишнього держпідприємства «Агрохолод» під Одесою відійшов компанії «Транспромсистем», яка належить екс-депутату обласної ради від «Партії регіонів», а в минулому працівнику податкової міліції Юрію Дементу.

Юрій Демент. Фото з відкритих джерел

На жаль, установити точно, хто придбав багатоповерхівку на Канатній в Одесі, не вдалось – в реєстрі значиться чимало ПП «Модуль». Також не вдалось дізнатись, яка саме фірма ПП «Торнадо» викупила нежитлові приміщення на Рішельєвській. Але аналіз інформації, наданої з Фонду держмайна щодо вартості проданих об’єктів і їхніх власників, показує, що такі «смачні» лоти навряд чи відійшли в руки людям випадковим.

Олена Зігульська, для "Ні корупції!"

Источник: Все новости от

Читайте еще

Последние новости
Популярные новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте