Незабаром у близьому космосі буде зовсім тісно

04 апреля 2018 г., 23:15:00   969   0

Після декількох років некерованого польоту китайська орбітальна станція Тяньгун-1 увійшла в щільні шари атмосфери і згоріла над південною частиною Тихого океану, на північний захід від Таїті. В океан упали лише невеликі тугоплавкі елементи 10-тонної конструкції, довжина якої в кращі часи становила приблизно 11 метрів. Про це у своєму блозі на сайті "Новое время" пише журналіст Іван Яковина. 


Незважаючи на сумний фінал, "Небесний палац" (саме так перекладається назва станції з китайської) став важливою віхою на шляху освоєння китайцями навколоземного простору. Головним її завданням було відпрацювання з іншими космічними кораблями. І цю місію станція виконала блискуче: в різні роки до неї причалювали як пілотовані, так і автоматичні апарати. Це дало китайцям можливість задуматися про набагато ґрунтовніші плани на майбутнє.


Уже в поточному році Китай планує запустити головний елемент принципово нової космічної станції, яка матиме назву "Небесний промисел". Після цього до неї пристикують ще кілька модулів, на повну силу вона запрацює до 2022 року. Китайці збираються використовувати її в наукових і дослідницьких цілях, а також як перевалочну базу під час освоєння Місяця і Марса. Мабуть, саме там вони будуть збирати і заправляти величезні кораблі для відправки до інших планет.


Читайте також: Первые полеты к Марсу запустим в 2019 году, — Илон Маск


Комуністична партія Китаю відправить перших людей на Місяць вже через сім років. Але китайці – не єдині, хто збирається ґрунтовно облаштуватися в космосі, створивши там постійно населену платформу.


Bigelow Aerospace планує створити базу B-330. Вона буде складатися з безлічі надувних модулів з півметровими полімерними стінками. Автори ідеї кажуть, що такі модулі зможуть краще захищати екіпаж від метеоритів і космічного випромінювання, ніж традиційні стінки з тонкого металу.


Будівництво В-330 почнеться на базі МКС, але потім вона відокремиться і почне самостійне плавання. Її планують використовувати в комерційних цілях: модулі стануть здавати різним корпораціям під лабораторії та виробничі цехи, а також під космічні готелі. Початок експлуатації призначено на 2024 рік.


Ще один приватний проект – станція Axiom. По суті, це буде те саме, що і B-330, але з традиційними, а не надувними модулями. Одним із головних напрямів її роботи буде виробництво оптоволокна. Фокус у тому, що за невагомості воно виходить ідеальним, а не деформованим, як на землі. Відповідно, набагато краще і чистіше передає сигнали. Ціна одного кілограма космічного оптоволокна може сягати десятків тисяч доларів. Товар вартий роботи.


Росіяни теж сподіваються вичавити з космосу грошей. Минулого року Роскосмос оголосив про намір побудувати на базі МКС люксовий готель для туристів. Вартість проживання там буде приблизно 60 мільйонів доларів на місяць. Тут треба зауважити, що проекти на основі МКС ростуть як гриби не просто так: зовсім недавно Дональд Трамп запропонував приватизувати станцію, і багатьом ця ідея дуже сподобалася. Найімовірніше, бабусю-станцію залишать приватникам.


Читайте також: Генерал ВВС США: Через несколько лет мы начнем сражаться в космосе


Держави ж почнуть зовсім новий проект – Діп Спейс Ґейтвей (Ворота в далекий космос). Ця міжнародна станція будуватиметься на орбіті Місяця. Інтерес до проекту вже проявили США, Японія, Росія та Євросоюз. Ця станція має стати перевалочною базою для освоєння Місяця і Марса, ну а в перспективі – справжньою космічною верф'ю, де будуватимуть величезні кораблі для колонізації далеких планет. Як очікується, ця станція розпочне роботу на початку 2030 років. Тут важливо зазначити, про плани компанії SpaceX щодо будівництва станцій на орбіті Землі або Місяця поки що нічого не відомо, але й вони напевно з'являться.


Отже, можна сказати, що незабаром у близьому космосі буде зовсім тісно. Очікується, що МКС припинить роботу у 2028 році, але їй на зміну прийде ціле покоління нових, величезних орбітальних міст. До речі, цілком можливо, що МКС ніхто топити в океані не буде, а вона просто стане ядром набагато масштабнішого поселення людей у космосі.

Источник: Все новости от

Читайте еще

Последние новости
Популярные новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте