Долар падає, ціни ростуть: Чому дорожчають основні споживчі товари

14 апреля 2018 г., 23:14:00   1466   0

Долар падає, ціни ростуть: Чому дорожчають основні споживчі товари

Видання з’ясувало, як за останні три місяці змінювалися ціни на основні соціальні продукти та чи впливав на їх вартість курс долара.

За три місяці – з 12 січня по 12 квітня – курс долара в Україні знизився приблизно на 2,5 гривні. Водночас, вартість на більшість соціально значущих товарів за цей період зросла, на деякі з них – навіть суттєво.

Тенденцію росту цін на продукти в залежності від падіння курсу долара відслідкував ІНФОРМАТОР.

12 січня 2018 року НБУ встановив вартість долара на рівні 28.44 гривень, а оптимальний курс валюти в той день становив 28.55 гривень. 12 лютого долар вже коштував 27.05 гривень (курс НБУ), тобто за місяць долар впав майже на 1.5 гривні. Водночас, динаміка цін за цей період на основні споживчі товари суттєво відрізнялася від зміни курсу долара США. Згідно з даними Інформаційного барометра “Платформи ефективного регулювання”, яку нещодавно запустило Міністерство економічного розвитку і торгівлі, ціни на буряк, капусту, курятину, моркву, картоплю та яловичину з 12 січня по 12 лютого зросли на 5.4-37.5%. При цьому від’ємна динаміка вартості інших товарів коливалася у межах 1-3%, і лише ціни на рис, гречані крупи і цибулю впали на більше 5%.

12 березня вартість долара НБУ становила 26.09 гривень. У порівнянні з курсом, який Нацбанк встановив місяць перед тим, долар подешевшав майже на гривню. При цьому на більше 5% ціни знизилися лише на ковбаси, картоплю і курятину, тоді як вартість на більшість споживчих товарів зросла в ціні.

З 12 березня по 12 квітня 2018 року курс долара майже не змінився. Якщо долар за курсом НБУ знецінився на 17 копійок (станом на сьогодні – 25.92 гривень/долар), то опримальна вартість долара не змінилася, і залишається, як і місяць тому, на рівні 26.05 гривень. Нажаль, стабілізація курсу долара не відобразилася позитивно на динаміці цін на товари. Із 23 соціально важливих продуктів подешевшало лише 7, при цьому вартість 6 товарів зросла на більше, ніж 10%.

Загалом з 12 січня до сьогоднішнього дня долар США подешевшав на 2,5 гривні. За цей період на більше, ніж на 1% подешевшали наступні товари: рис (1.43%), цукор (1.06%), гречані крупи (4.16%), сало (3.05%), яйця (3.4%). Водночас, на більше 10% подорожчали 9 основних продуктів: буряк (73.2%), капуста (136.79%), картопля (32.48%), морква (145.68%), цибуля (25.37%), хліб житній (10.66%), хліб пшеничний (12.6%), свинина (19.36%) та яловичина (15.89%).

ІНФОРМАТОР запитав у експертів з економічних питань, чи вважають вони нормальною тенденцію, яка встановилася в Україні, коли ціни на соціально важливі продукти, попри падіння курсу долара, продовжують зростати.

“Зниження ціни національної валюти має знижувати ціни національних, тобто виготовлених в Україні товарів. Це сприяє зростанню експорту, який стає більш конкурентоспроможним, оскільки у доларовому еквіваленті вітчизняні товари дешевшають”, – сказав економіст Максим Лиманський.

Однак, за його словами, в українських реаліях, падіння гривні має і негативний ефект всередині країни, який спричиняє незрозуміле підвищення цін.

“Це ж явище підвищує ціни на імпортні товари, оскільки у валютному вираженні їх вартість для українців зростає. А оскільки у імпортованих товарів з вищою ціною, як правило є і українські аналоги, то наші виробники просто підвищують ціни до рівня закордонних, аби зробити їх загально ринковими. І тут виробників можна зрозуміти. Навіщо їм продавати українську картоплю по 10-12 гривень за кілограм, якщо, умовно кажучи, турецька коштує в Україні 15-20 грн. Саме тому виробники штучно завищують ціни, не збільшуючи витрат”, – пояснив експерт.

Лиманський зазначив, що подібна ситуація вже була з продукцією птахівництва.

“Ми вже мали схожу ситуацію з подорожчанням вітчизняної курятини на внутрішньому ринку. Так, після виходу на європейський ринок, буквально за півроку, курятина здорожчала з 50-60 майже до 100 гривень за кілограм. Причиною цього було те, що у Європі ціни на цей вид товару значно вищий, і виробник, переорієнтувавшись на західні ринки збуту, спричинив дефіцит цього товару на внутрішньому ринку, що вплинуло на подорожчання курятини. По-друге, виробники усвідомили, що їм просто не вигідно продавати курку в Україні по 50-60 гривень за кілограм, коли в Європі цінник значно вищий. Тому й вирішили “підтягнути” ціну на курятину до рівня європейської”, – сказав він.

На думку експерта Антона Візковського, така тенденція не нормальна.

“Службовці Міністерства економіки казали нам, що ціни на товари залежать від вартості гривні і долара. Наразі долар подешевшав, а гривня подорожчала. Тому ціни на товар мали би впасти. Але ситуація з січня протилежна. Молоко подешевшало на 10 копійок, а курятина подорожчала на 6 гривень. Чому так? Бо наразі підприємцям невигідно опускати ціни. Державне регулювання не відбувається. Українці дуже багаті люди. Вони звикли жити дорого і купувати товари дорожче, ніж в Польщі”, – сказав він.

“Наприклад, ціна курки в Польщі складає 10 злотих. Це приблизно 70 гривень за кілограм, тоді як в Україні – 92 гривні. Ось і порівнюйте”, – відмітив експерт.

Нагадаємо, у Росії напередодні Чемпіонату світу з футболу-2018 підвищили ціни на проживання в готелях.

Мар’ян Ощановський

Источник: Все новости от

Читайте еще

Популярные новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте