Депутат від БПП разом з керівником Полтавського облавтодору привласнюють бюджетні кошти

14 апреля 2018 г., 22:22:00   1474   0

Депутат від БПП разом з керівником Полтавського облавтодору привласнюють бюджетні кошти

Полтавські автошляхи наразі є одними з найбільш аварійних в Україні і це при тому, що держава щороку виділяє колосальні кошти на їх ремонт.

Журналіст ІНФОРМАТОРа вирішив дізнатися, куди зникають бюджетні кошти, які мільйонами передаються Службі автомобільних доріг у Полтавській області.

Свідченням того, наскільки складна ситуація з дорожним фондом на Полтавщині є заява депутата від фракції БПП Костянтина Іщейкіна. За його словами, на відновлення проблемних ділянок область потребує 382 мільйона гривень. 

Іщейкін вже не вперше говорить про потребу виділення грошей для доріг Полтавщини. Народний обранець навіть постійно та методично зустрічається з головою місцевої Служби автомобільних доріг Володимиром Трояновським. Контроль діяльності виконавчого органу супроводжується неймовірною вдячністю його керівництва за те, що народний депутат буквально “вибиває” для автодору гроші.

Однак, варто розуміти головне: бюджетний комітет, до якого належить Іщейкін – колегіальний орган, який пропонує правки на розгляд усієї сесійної зали, тому чергова державна допомога Полтавській САД – аж ніяк не заслуга самого тільки депутата від БПП.

Народний депутат Костянтин Іщейкін (праворуч) та керівник САД у Полтавській області Володимир Трояновський (ліворуч від нього)

При цьому постійна робота на сприяння розбудови інфраструктури створює для Костянтина Іщейкіна дуже гарний привід заробити додаткові політичні дивіденди у вигляді піару. Про це свідчать численні хвалебні прес-релізи Полтавського автодору та місцевих видань.

І це не просто звинувачення, адже те, наскільки активно Іщейкін допомагає інфраструктурі Полтавщини вже мало відбитися на стані місцевих автошляхів, однак наразі у мережі можна знайти численні приклади того, як Полтавська САД абияк виконує свою роботу, а багатомільйонні проекти за один сезон перетворюються з ідеальних трас на “решето”.

Прикладом цього є відома на всю Україну історія, коли “ямковим” ремонтом автодорожники займалися не за допомогою асфальтованого покриття, а просто з використанням звичайної землі. Місцеві мешканці переконані, що подібні “нововведення” з’явилися саме після того, як САД очолив Володимир Троянський – активний прихильник ініціатив Іщейкіна.

Отже, після того, як Іщейкін через поправку бюджетного комітету, та голосування парламенту та постанову уряду, зміг вчергове “виділити” на дороги Полтавщини 67 мільйонів гривень, то звинувачувати у тому, що гроші розкрали або приховують він почав не автодор, а органи місцевої влади.

Зокрема депутат заявив, що він надіслав запит у САД з проханням пояснити де передані на дороги гроші, на що отримав відповідь Трояновського, що їх нібито приховує Полтавська ОДА і не дає його службі здійснювати ремонт доріг.

От тільки проблема в тому, що Служба автомобільних доріг є регіональним відділенням Державного агентства автомобільних доріг України (Укравтодору – ред.), який має окремий бюджет на ремонт доріг державного значення, якими, наприклад, є ті ділянки трас, які за словами Іщейкіна, потрібно терміново відремонтувати.

Полтавська ОДА має повноваження, як орган місцевої влади на ремонт доріг місцевого значення. Однак після реформи децентралізації з’являється можливість “спільним фінансування” забезпечувати ремонт доріг державного значення, який інколи може просто позбавляти Укравтодор необхідності витрачати власні гроші, перекладаючи всі витрати на місцеві бюджети.

Саме цією законодавчою “прогалиною”, вочевидь, і намагається скористатися Іщейкін, переклавши відповідальність за ремонт доріг на місцеві бюджети, просто “розпиливши” виділені державні гроші разом зі своїм.

Свідченням цього є дані, отримані журналістом ІНФОРМАТОРа з оточення керівництва Служби автомобільних доріг Полтавщини. За словами співрозмовника, Трояновський та Іщейкін вже певний час відпрацьовують схему привласнення виділених на дороги області коштів. Джерело також повідомило, що за попередніми підрахунками депутат, чиновник та їх оточення у цій схемі планують заволодіти від 30 до 40 відсотками грошей, переданих державою на відновлення дорожнього фонду Полтавщини.

Також доказом того, що кошти були виділені аж ніяк не на реконструкцію дорожнього покриття є те, що за свідчення Іщейкіна ділянка траси Т-17-16 Хорол–Семенівка–Кременчук потребує термінового ремонту, однак у 2017 року, за даними Prozorro, відбувся тендер на суму 147 мільйонів гривень, метою якого було провести поточний середній ремонт автомобільної дороги державного значення. Цікаво, що тендер організовував саме САД у Полтавській області, керівництво якої тепер вважає ділянку аварійною.

Знайшов невідповідність між об’ємами фінансування ремонту доріг та виконаними роботами і народний депутат Ігор Мосійчук під час свого візиту на Полтавщину. Про враження від полтавських доріг він написав на свої сторінці у Facebook та зажадав  зустрітися з Володимиром Трояновським особисто, аби той пояснив, чому автодор, попри колосальне фінансування, не зміг навіть мінімально відновити дорожній фонд області та запросив очільника САД на сесію Полтавської обларади для звіту. 

Трояновський на сесію не приїхав та уникав будь-яких контактів з Мосійчуком попри те, що і сам народний депутат, і його колеги з облради неодноразово зверталися до керівника місцевого автодору з закликом відповісти на питання членів ради.

Депутат від Радикальної партії пообіцяв звернутися з офіційним запитом до прем’єр-міністра та міністра інфраструктури, аби вони не дозволили і надалі продовжити “розпилювати” бюджетні кошти.

Источник: Все новости от

Читайте еще

Популярные новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте