17 замків, які варто відвідати в Польщі. ФОТО

18 апреля 2018 г., 19:54:00   1269   0

Польща має чимало туристичних об’єктів, маршрутів та атракцій, але першим номером тут виступає маловідомий українцям "Шлях Орлиних гнізд", пише у своєму блозі на "Новому часі" мандрівник і журналіст Роман Маленков. Це маршрут королівськими замками, зведеними у XIV столітті ще за часів правління Казимира Великого, які й досі височіють між містами Краковим і Ченстоховою на високих вапнякових скелях юрського періоду.


Це неймовірний, казковий маршрут, дуже популярний серед поляків. Адже, крім суто естетично-романтичної привабливості відвідування королівських замків, є для них ще й частиною патріотичного виховання. Лише уявіть ґрунтову парковку довжиною у 250-300 метрів і шириною в дев'ять рядів, геть заповнену автівками. Саме таку картину звично побачити біля "середньостатистичних" руїн замку в Мирові. Така величезна кількість відвідувачів достеменно свідчить про дві речі: перше – поляки дуже люблять внутрішній туризм, друге – замки "Шляху Орлиних гнізд" неймовірно цікаві.


Юрський період тривав на нашій планеті 200-145 млн. років тому. Одним із перших його дослідників був великий Олександр Гумбольд, який і дав назву цій добі. Назва пішла від гірської місцевості на кордоні між Францією та Швейцарією – Юра. У Польщі є своя Юра – височина, яка тягнеться від Кракова до Ченстохової. Поверхня височини викладена породами юрського періоду – доломітами, мергелями й вапняками, які відклалися колись у водах теплого моря. Вапняків найбільше, вони часто виходять на поверхню останцями, інколи досить великими й химерними, формуючи краєвиди скелястих гір. Часто вапнякові породи розрізані ерозійними долинами, в яких досить поширеними є карстові явища. А тому у вапняках багато карстових печер.


Скелясто-горбиста, глибоко розчленована Краківсько-Ченстоховська височина була колись кордоном між Польщею та Сілезією. Нині це територія в межах Польщі, Німеччини та Чехії, а у XIV столітті це було васальне німецькому імператорові потужне князівство (герцогство), яке надзвичайно жахало польського короля Казиміра ІІІ Великого. Настільки, що той вирішив відмежуватися від нього лінією замків і фортець, наче Чорним дозором від примарних білих блукачів.


Ось тоді й постав шлях королівських замків, які, зважаючи на їхнє розташування серед високих скель, стали називати Орлиними гніздами. Пізніше польська корона розпродала замки феодалам, а після Шведського потопу (катастрофічна для Польщі шведсько-польська війна у 1655-1657 років) більшість цих замків перетворилася на руїну.


Минулого століття було створено туристичний маршрут – "Шлях Орлиних гнізд" (Szlak Orlich Gniazd), який нині стоїть під номером один у реєстрі туристичних маршрутів Польщі. Його довжина 163 км, він охоплює 17 замків та Ойцовський національний природний парк. Колись замків було значно більше – деякі дослідники називають цифру 25. Але частину з них, після воєн із шведами, розібрали на будматеріали місцеві мешканці, а більшість серед тих, що залишилися сьогодні, – це надзвичайно мальовничі замкові руїни.


Назад у минуле: подорож найдивовижнішими замками Європи


До найцікавіших ділянок "Шляху Орлиних гнізд" належить скелястий хребет, на кінцях якого стоять замки Миров і Боболіце, а також Ойцовський національний парк, із ущелиною річки Прьондник, купою химерних скель і замками Пєсковою скалою та Ойцовського. Також надзвичайно мальовничими вважають відновлений ще на початку минулого століття замок Бендзин і велику замкову руїну Тенчин, що біля села Рудна.


Шарівський замок повільно руйнується. А міг би приносити мільйони. ФОТО, ВІДЕО


https://t.me/uainfo_org

Источник: Все новости от

Читайте еще

Популярные новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте