Олігархи живуть за рахунок бюджету – Кузьмін

19 мая 2018 г., 19:00:00   759   0

Олігархи живуть за рахунок бюджету – Кузьмін

Зовнішній борг України – не така серйозна проблема, як здатність його обслуговувати, вважає економіст Олег Пендзин. Але таку здатність мали б забезпечити ефективні реформи, на які нинішня влада не наважується, нарікає політичний експерт Віталій Кузьмін. Він сподівається, що ситуація зміниться після виборів 2019 року.

Директор Центру соціально-економічних досліджень «CASE Україна» Дмитро Боярчук уточнює, що борг України складається з двох частин: гривневої і валютної. І якщо, за словами експерта, з першою проблем немає, то друга пов’язана зі складнощами.

«Надрукувати долари, на жаль, в України немає можливості. Як правило, навколо цього питання і точаться основні дискусії. Ми можемо або продовжити співпрацю з МВФ, тобто МВФ буде давати гроші, які ми фактично будемо використовувати для того, щоб оплачувати наші борги. Або ми несподівано станемо дуже привабливими, ціни на метали виростуть і те, що ми виробляємо, стане настільки цікавим, що ми зможемо собі не тільки заробляти в валюті на життя, але й будемо достатньо заробляти, щоб повернути ці кошти. Другий варіант для нас досить фантастичний, враховуючи, що ми понад 26 років не можемо ніяк економічне життя налагодити», – визнає Боярчук.

Дмитро Боярчук
Дмитро Боярчук

Таким чином, єдиним адекватним варіантом для України він вважає співпрацю з МВФ.

Такої ж думки і виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин. Втім, він зазначає, що великий зовнішній борг сам по собі не становить проблеми.

«Найбільш показова країна – це Японія, яка має боргове навантаження, яке нараховує більше ніж 250% річного ВВП. В Україні на сьогоднішній день цей показник є значно меншим. За різними оцінками, він коливається на рівні близько 70–80% від ВВП, залежно від способу оцінки», – каже фахівець.

Тим не менш, за словами Пендзина, японці не побоюються дефолту так, як українці.

«Мова не йде про фактичну величину боргу, мова йде про можливість його обслуговувати. От в чому проблема. Найближчим часом Україна має погасити десь приблизно 26 мільярдів доларів», – пояснює економіст.

Без допомоги МВФ, додає він, впоратись із таким тягарем буде складно. Пендзин нагадує, що Україна вже ризикувала дефолтом у 2015 році.

«Не будемо обговорювати, вдалі чи невдалі умови реструктуризації тоді були, але, тим не менш, вдалось реструктурувати на виплати з 2019 по 2021 роки 15 мільярдів доларів. Україна в 2015 році погасити 15 мільярдів нашим кредиторам фізично не змогла б. Факт непогашення своїх зобов’язань автоматично веде до технічного дефолту», – каже експерт.

Основним показником добробуту він вважає ВВП на душу населення. І за цим маркером Україна суттєво відстає навіть від сусідньої Польщі.

Олег Пендзин
Олег Пендзин

Політичний та економічний експерт Віталій Кузьмін бачить проблему в заполітизованості української економіки: «ВВП в Польщі на душу населення – на одного поляка припадає 12,5 тисяч доларів ВВП, що виробляється в Польщі. На українця припадає дві з половиною тисячі доларів. Тому тут, на жаль, не в два рази різниця, а значно більша».

«Влада, яка приходить останні 26 років нашої незалежності, – що вона намагається зробити? Ситуацію, яка б не була гіршою. Вони бояться ризикувати. А вже настав той момент, коли потрібен ризик в економіці, потрібно робити нестандартні кроки. Останній приклад: податок на виведений капітал. Ця реформа дала б можливість перезавантажити економіку. Але цей крок потрібно наважитись зробити», – впевнений Кузьмін.

Окрім того, економічному розвиткові України, на думку експерта, заважають корупція і низька інвестиційна привабливість, проте основний акцент він робить все ж на низькій політичній волі до реформ.

«Будь-які зміни – це стрес, а в нашій ситуації влада працює від виборів до виборів, і вони намагаються максимально згладжувати ці періоди, не робити нічого, що могло б потім впливати на думку населення. Краще тримати стабільно погано, ніж різко погано, а потім буде добре. А раптом не вийде добре?» – запитує експерт.

Кузьмін покладає надії на оновлення влади в 2019 році, яке дасть поштовх реформуванню економічного сектору. Він зауважує, що часу в України небагато.

«Економіки наших сусідніх країн значно краще розвиваються і йдуть вперед. Економіка тієї ж Польщі, напевно, років на 50 випереджає економіку України, якщо не більше. Нам до Польщі ще дуже далеко. Я вважаю, що 2019 рік буде певним маркером, після якого побачимо, чи зможе Україна відбутися як держава», – прогнозує він.

Фахівець наполягає, що необхідно запровадити правила, які б урівняли всіх перед законом.

«Олігархи самі по собі – це не погано. Але треба зробити так, щоб вони займалися бізнесом, а не жили за рахунок бюджету. Треба зробити такі правила, щоб всі розуміли: якщо ти залазиш в державний бюджет, то настає відповідальність», – переконаний він.

Тим не менш, Кузьмін вважає, що Україні навряд чи загрожуватиме дефолт навіть без траншу МВФ. Проте він схильний припускати, що парламент в будь-якому разі ухвалить закон про антикорупційний суд, якого вимагають представники фонду.

Ранковий ефір Радіо Свобода слухайте і дивіться на YouTube-каналі

 

 

Источник: Все новости от

Читайте еще

Популярные новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте