Як Національний педагогічний університет імені М. П. Драгоманова закупляє за бюджетні кошти товар за завищеною ціною

14 июня 2018 г., 22:58:00   1332   0

Як Національний педагогічний університет імені М. П. Драгоманова закупляє за бюджетні кошти товар за завищеною ціною

Одна з розповсюджених корупційних схем в Україні є махінації на державних закупівлях. Ця проблема була дуже розповсюджена як до революції гідності,  так і після революції вона, на жаль, нікуди не зникла.

Корупція на закупівлях охоплює практично всі сфери діяльності держави: від закупівель в оборонному комплексі, до закупівель в сфері охорони здоров’я та освіти. Мета таких махінації одна і таж сама — закупити товари та послуги у "своїх" постачальників за завищеною ціною, а різницю покласти в "кишеню".

На жаль, схожа проблема не обійшла стороною і Національній педагогічний університет імені М. П. Драгоманова.

Згідно з системою електронних закупівель «ProZorro» НПУ ім. М. П. Драгоманова 04 червня 2018 уклало договір №105 (ідентифікатор договору в системі «ProZorro» — UA-2018-06-04-001235-b-c1) на закупівлю продукції для чищення з ТОВ «Український папір» на суму 178 815,36 гривень.  Термін дії договору передбачений з 04 червня 2018 по 31 грудня 2018 року (додатки 1,2,3,4).

Найбільшу увагу в договорі привертає ціна, за якою здійсненна закупівля побутової хімії. Мова йде про те, чи відповідає закупівельна ціна ринковій та чи відповідально НПУ імені М. П. Драгоманова витрачає бюджетні кошти.

Для того, щоб це перевірити, був підібраний такий же асортимент товару,  який вказаний у договорі, або їх найближчі аналоги, в популярних магазинах роздрібної торгівлі: онлайн-магазин «Розетка» та  гіпермаркет «Епіцентр». 

В асортименті онлайн-магазина «Розетка» є 15 аналогічних товарів (додатки 5, 6, 7).

Якщо взяти таку ж кількість товарів, що вказані в договорі, в магазині «Розетка», загальна сума буде 64 138 гривень. За договором ці 15 видів миючих засобів університет закупив за 84 222.80 гривень (без урахування ПДВ) (додаток 8).

Тобто, університет передплатив мінімум 20 тисяч гривень.

Окей, можливо тільки в магазини «Розетка» настільки низькі ціни, що не відповідають ринковим.

В такому випадку, варто підібрати такий же асортимент товару в гіпермаркеті «Епіцентр».

В асортименті «Епіцентру» є 15 аналогічних товарів, що вказані в договорі.

Загальна сума без урахування ПДВ складає 47 681.29 гривень. Університет закупив ці самі побутові засоби за 72 544.8 гривень (без ПДВ) (додаток 9, 10).

Тобто, якщо НПУ Драгоманова закупив би 2/3 чистячих засобів, що вказані в договорі, в магазині роздрібної торгівлі «Епіцентр», університет вже зміг би зекономити приблизно 25 тисяч гривень, або приблизно 30% (!) від суми, яку можна було б витрати на розвиток студентства або деінде.

На основі викладених фактів виникає питання: чи дійсно посадові особи НПУ Драгоманова раціонально витрачають бюджетні кошти та для чого університет укладає угоди з постачальниками, що постачають товари за завищеними цінами.

Артем Андрущенко

Источник: Все новости от

Читайте еще

Популярные новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте