Апеляційний суд: "Донецьксталь" має повернути ICU 3,1 млрд грн боргу, який був викуплений у ВТБ

09 июля 2018 г., 16:30:00   1470   0

Апеляційний суд: "Донецьксталь

20-21 червня Донецький апеляційний госпсуд відмовився задовольнити апеляційні скарги ПрАТ "Донецьксталь"-металургійний завод" та залишив без змін рішення Госпсуду Донецької області, які були винесені в березні-квітні поточного року в справах №905/2502/17№905/2505/17№905/2523/17№905/2503/17 та якими було зобов’язано скаржника погасити заборгованість перед АТ “ЗНВКІФ “Глорі” в особі ТОВ "КУА "Інвестиційний капітал Україна" у розмірі відповідно 2,75 млрд грн, 261 млн грн, 50 млн грн і 37 млн грн.

Згідно з судовими матеріалами, в серпні 2017 року АТ “ЗНВКІФ “Глорі” викупило у ВТБ Банку право вимоги до ПрАТ "Донецьксталь"-металургійний завод" за договорами 2011 року про відкриття непокритих акредитивів (№LI11012, №LI11008, №LI11007) і кредитним договором (№4) за 394 млн грн (тобто дисконт склав 87%).

Як писав Finbalance, у квітні-травні Госпсуд Донецької області задовольнив позови ЗНВКІФ “Глорі” в особі ТОВ “КУА “Інвестиційний капітал Україна” в справах №905/2524/17 та №905/2449/17 про стягнення з ПрАТ “Донецьксталь - металургійний завод” (позичальник), ПАТ “Ясинівський коксохімічний завод” (поручитель), ПАТ “Шахтоуправління Покровське” (поручитель) 3,4 млрд грн заборгованості.

Первинним кредитором у цьому випадку був Сбербанк. Однак на початку вересня 2017 року він переуступив своє право вимоги ТОВ «ФК «Приоритет», а ця фінкомпанія в свою чергу вже через кілька днів переуступила набуте право вимоги для ЗНВКІФ “Глорі”. Дисконт у відповідній операції сягав 88%.

У червні Госпсуд м. Києва задовольнив клопотання ЗНВКІФ “Глорі” в особі ТОВ “КУА “Інвестиційний капітал Україна” та в рамках забезпечення двох позовів - у справах №905/947/18 (про стягнення 907 млн грн і 9,9 млн дол з ПрАТ “Донецьксталь - металургійний завод”) та №905/943/18 (про стягнення 499,7 млн грн та 7,9 млн дол з ПрАТ “Донецьксталь - металургійний завод”, ПАТ “Ясинівський коксохімічний завод”, ПАТ “Шахтоуправління “Покровське”) - наклав арешт на кошти відповідачів у межах суми позовів.

Згідно з судовими матеріалами, позовні вимоги включають заборгованість боржників по простроченій сумі основного боргу за кредитними договорами, простроченими відсоткам, пені тощо, право вимоги за якими від ВТБ Банку та Сбербанку перейшли до ЗНВКІФ “Глорі”.

Як зазначається, загальний розмір вимог ЗНВКІФ “Глорі” в особі ТОВ “КУА “Інвестиційний капітал Україна” до групи “Донецьксталь” сягає понад 7,5 млрд грн.

Як писав Finbalance, 01.06.2018 Голосіївський райсуд м. Києва низкою своїх ухвал задовольнив клопотання слідчого поліції та в рамках кримінального провадження №12018100000000439 (щодо кредитної заборгованості групи “Донецьксталь”) наклав арешт на видаткові операції по рахунках ПрАТ “Донецьксталь”- металургійний завод” у банку “Авангард” та ПУМБ, а також по рахунках ПАТ “Шахтоуправління “Покровське” в банку “Авангард” та “Альфа-Банку”.

Нагадаємо, у квітні Фонд гарантування уклав договір з ЗНВКІФ “Глорі” в особі ТОВ “КУА “Інвестиційний капітал Україна” про купівлю-продаж боргу групи “Донецьксталь” перед Дельта Банком на 1,1 млрд грн з дисконтом 70%.

У рамках судових процесів з групою “Донецьксталь” представники ЗНВКІФ “Глорі” подавали клопотання про арешт нерухомого та рухомого майна відповідачів, які, однак, не були задоволені.

Відповідні клопотання клопотання аргументовувалися тим, що ПрАТ "Донецьксталь" - металургійний завод" є позичальником за договором синдикованої позики від 28.06.2013 на 500 млн дол, де кредиторами виступають ING Bank NV, VTB Bank (France SA), ПАТ «Укрсоцбанк», Raiffeisen Bank Int AG, ПАТ "Райффайзен Банк Аваль", VTB Bank (Deurschland) AG, East- West United Bank SA, Unicredit Bank Austria AG.

Як констатувало АТ "ЗНВКІФ "Глорі" в особі ТОВ "КУА "Інвестиційний капітал Україна", в зв’язку з умисною несплатою боргів, кредитори за договором синдикованої позики від 28.06.2013 в березні 2017 року звернулися до Лондонського міжнародного арбітражного суду з позовом до ПрАТ "Донецьксталь" - металургійний завод", ПАТ "Шахтоуправління "Покровське" та інших поручителів про стягнення 678,5 млн дол.

Позивач вказував на факт навмисного, на його думку, зменшення вартості активів ПрАТ "ДМЗ" шляхом відчуження ПрАТ "Донецьксталь металургійний завод" 57,2% акцій ПАТ "Шахтоуправління "Покровське" на користь ТОВ "Індастріал Коал Холдинг". Також клопотання обґрунтовувалося відчуженням ПрАТ "ДМЗ" на користь ТОВ "Збагачувальна фабрика "Свято-Варваринська" 52 об’єктів нерухомого майна, що переважно знаходиться в с. Сергіївка Покровського району Донецької області та мало відношення до майнового комплексу Філії "Збагачувальна фабрика "Свято-Варваринська" ПрАТ "Донецьксталь" металургійний завод", що, на думку позивача, свідчить про приховування активів від кредиторів з метою недопущення звернення стягнення на майно.

У 2010 році група ICU публічно заявляла, що під її управлінням відбувається реструктуризація боргового портфелю ЗАТ "Донецьксталь" - металургійний завод" на 850 млн дол. У 2011 році "Донецьксталь" констатувала завершення реструктуризації боргу на 820 млн дол. Як зауважувалося, координаційний комітет з реструктуризації боргу включав в себе SMBC, ING Bank Amsterdam/Україна, Unicredit Bank AG Munich/Україна, BNP Paribas, Raiffesen Bank International AG і "Сітібанк" (Україна). У 2015 році Макар Пасенюк (співвласник ICU) розповідав, що ICU займається реструктуризацією боргів «Донецьксталі» по другому колу.

Раніше група ICU утрималася від коментарів з приводу того, за які кошти - власні чи залучені (клієнтські, кредитні тощо) були викуплені борги “Донецьксталі” перед Сбербанком та ВТБ Банком на 250 млн дол.

“ICU продовжує активну роботу з моніторингу ринку проблемних боргів і купівлі якісних активів цього класу. Ми розглядаємо можливість придбання проблемних активів як у комерційних банків, так і у Фонду гарантування вкладів фізичних осіб”, - йшлося у відповіді ICU на запит Finbalance. 

Источник: Все новости от

Читайте еще

Популярные новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте