Як європейська компанія прямо співпрацює з військовим заводом РФ в Криму

31 июля 2018 г., 23:18:00   776   0

Як європейська компанія прямо співпрацює з військовим заводом РФ в Криму

Відразу після анексії Криму Росією восени 2014 року європейський союз, США та низка інших країн почали впроваджувати санкції проти Росії у зв’язку з анексією.

Наприклад, європейські санкції можна умовно поділити на декілька видів: персональні санкції проти фізичних та юридичних осіб, заборона імпорту-експорту певних видів товарів, послуг та заборона інвестиційної діяльності, економічні санкції і т.д.

На території Європи тільки декілька країн не ввели жодних санкції проти Росії: Македонія, Сербія, Білорусь, Боснія та Герцеговина та деякі карликові держави.

Причини відмови від запровадження санкції на відповідь агресивній політиці Росії може бути як небажання втрати економічного та політичного партнера, так і внутрішній та зовнішній політичний тиск, з яким, наприклад, зіткнулася Боснія та Герцеговина.

Так, на сайті «РИА Новости» (“заборонено в Україні”) 19.10.2015 було викладено частина інтерв’ю Президента Республіки Сербської, державного утворення на території Боснії та Герцеговини, Мілорада Додіка. В цьому інтерв’ю він зазначив: “...Республика Сербская не позволила БиГ ввести санкции. А сейчас мы видим, как многие европейские предприятия пытаются наладить поставки в Россию через Боснию”. При цьому, Президент Республіки Сербської відверто говорить, що існує прив’язаність Республіки Сербської та Сербії до Росії. 

Як це стосується окупації Криму ? Все дуже просто:

відразу після анексії Росія розпочала збільшувати мілітаризацію Криму -  збільшувати присутність російських військових та завантажувати відібрані під час анексії військові підприємства України, які стали під час окупації частиною військово-промислового комплексу РФ, оборонними замовленнями.

Одним з таких підприємств є «АО «Завод «Фиолент», який виробляє продукцію цивільного та військового призначення. Згідно з наказом Міністерства промисловості та торгівлі Російської Федерації від 19 січня 2015 р. № 42  та з наказом від 27 вересня 2017 р. № 3320, це завод мав в період з 2015 року по вересень 2017 року (як мінімум) ліцензію на виробництво військового озброєння, що підтверджує належність «АО «Завод «Фиолент» до військово-оборонного комплексу РФ. 

Тим не менш, належність цього заводу до військово-оборонного комплексу РФ та розташування в окупованому Криму не заважає підприємству напряму працювати на міжнародному ринку з європейськими компаніями.

У 2015-2018 роках «АО «Завод «Фиолент» уклало як мінімум 3 прямі контракти з компанією «Kolektor CCL d.o.o.», що зареєстрована в Боснії та Герцеговині, на загальну суму понад 600 тисяч євро.

Компанія «Kolektor CCL d.o.o.» займається проектуванням, розробкою і виробництво комутаторів. А згідно з офіційним сайтом підприємства, «Kolektor CCL d.o.o.» є частиною словенського концерну «Kolektor Group d.o.o.», який зареєстрований в словенському місті Індрія. 

Відповідно до документів постачання товару, схема постачання виглядає так: «АО «Завод «Фиолент» укладає контракт з іноземною компанією на постачання товару згідно з міжнародними умовами Інкотермс 2010 - FCA, що покладає на продавця обов’язки щодо доставки товару до місця призначення, яке вказав покупець, будь-яким транспортом, з урахуванням додаткових угод.

Далі, розрахунок за поставлений товар відбувається через російську фірму-посередника, з якою «АО «Завод «Фиолент» укладає окремий договір, в цьому випадку, такою фірмою-посередником є «ООО «Олимп». 

Згідно з агентським договором, «ООО «Олимп» зобов’язується від свого імені, але коштом «АО «Завод «Фиолент», укласти угоду та купити товар в іноземної компанії та провести розрахунок за такий товар зі свого банківського рахунку. Після цього, «ООО «Олимп» передає цей товар кінцевому споживачу, тобто «АО «Завод «Фиолент». Послуга такого посередництва коштує всього біля 250 євро. 

 

 Спрощено ця схема виглядає на зображенні. 

Таким чином, в схемі “європейський концерн - компанія, частина цього концерну - російській посередник - військовий завод в окупованому Криму”, можна побачити, як європейські компанії за допомогою європейських країн, які не ввели санкції проти РФ, успішно співпрацюють з підприємствами окупованого Криму. Особливу увагу привертає той факт, що така співпраця з військовими підприємствами є відкритою, з укладанням прямих зовнішньоторговельних контрактів.

Насправді той факт, що цей європейський концерн уклав як мінімум 3 угоду на сотні тисяч євро впродовж 3 років, може говорити про системність такої економічної політики з боку деяких європейських компаній. На жаль, автор статті не виключає можливості інших схожих випадків з боку інших європейських компаній. В такому випадку, це є ще одним викликом для української держави щодо недопущення таких дій, що можуть прямо загрожувати національним інтересам.

Та на останок можна зробити цікаве спостереження щодо “многоходовочки” російської зовнішньо політики. Як було сказано вище, постачання іноземного обладнання через компанію, що зареєстрована в Боснії та Герцеговині, не є порушенням санкцій (але не тому випадку, якщо ця компанія заснована компаніями з країн ЄС). Боснія та Герцеговина не є членом ЄС та через вплив Республіки Сербської не вводила власні санкції в відповідь на незаконну анексію Криму. У свою чергу, вплив Росії в Сербії залишається досить великим, а Сербія через небажання втрати союзника в обличчі Росії змушена залишитися в зоні впливу Росії, яке також розповсюджується на Боснію та Герцеговину, через Республіку Сербську. Таким чином, сама наявність можливості обходу європейських санкцій через країни, де сильний вплив Росії, є викликом український та європейській політиці, який українська держава повинна здолати.

Всі матеріали взяті з відкритих джерел.

Олександр Схід

Источник: Все новости от

Читайте еще

Популярные новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте