Суд виправдав поліцейського, якому залишили гроші в жіночому туалеті

19 сентября 2018 г., 21:58:00   1246   0

Суд виправдав поліцейського, якому залишили гроші в жіночому туалеті

Суд визнав невинуватим в отриманні хабара дільничного офіцера поліції сектору превенції Драбівського відділу поліції в Черкаській області.

Про це повідомляє «Судовий репортер» з посиланням на вирок Чорнобаївського районного суду від 10 вересня.

У травні 2015 році громадянин під час польових робіт наїхав трактором на свого зятя. Справу відкрито за ст.128 КК – необережне тяжке або середньої тяжкості тілесне ушкодження. Зі слів заявника, через місяць після події його викликав начальник слідчого відділу Драбівського відділу поліції і сказав, що потрібно 3 тис. грн, щоб закрити кримінальну справу, оскільки заява зятя про відсутність претензій нічого не вирішить, але він нікому не платив.

В лютому 2016-го чоловіка викликав слідчий для повідомлення про підозру і, усвідомлюючи, що той підлягає звільненню від відповідальності, начебто висунув вимогу передати 4 тис. грн хабара за закриття справи.

Начальник слідчого відділу у день затримання поліцейського перебував на лікарняному. У показаннях суду сказав, що із заявником не знайомий.

Слідчий поліції вину не визнав. З його слів, громадянин сам неодноразово пропонував віддячитися, а він відмовлявся. Сам він не мав повновжень звертатися із клопотанням про звільнення від кримінальної відповідальності, а таке міг зробити прокурор. У тому, що сталося, він вбачає провокацію, оскільки паралельно також розслідував справу щодо рідної сестри цього чоловіка за фактом зловживання службовим становищем (пізніше ця справа також була закрита). 4 березня чоловік наче знову пропонував йому гроші і він заради сміху сказав віднести їх в туалет. Пізніше він справді виявив там гроші і, розуміючи їх походження, хотів віднести їх керівництву, але був затриманий співробітниками СБУ.

Сам заявник стверджує, що першу частину коштів в сумі 2 тис. грн залишив поліцейському 2 березня 2016-го у тумбочці під умивальником, коли в нього відібрали відбитки пальців і відвели в туалет помити руки. Вдруге він заховав гроші у жіночому туалеті під шифером на подвір’ї.

Що сталося з першою частиною хабара слідство не з’ясувало. Ці гроші не знайшли. Хоча в матеріалах справи є акти огляду та вручення коштів від 2 березня 2016 року, що вони передавалися заявнику працівниками СБУ.

Обговорення передачі хабара у телефонних розмовах не зафіксовано.  Про гроші вони нібито говорили тільки при зустрічі наодинці.

На записах розмов, які здобуті в ході негласних слідчих дій зафісксовано, що слідчий сказав громадянину віднести 2 тис. грн в підсобне приміщення (жіночий туалет) на території райвідділу.

Але суд визнав недопустимими доказами протоколи негласних слідчих розшукових дій, оскільки на стадії відкриття матеріалів та у судових засіданнях прокурор не надав для ознайомлення стороні захисту та суду ухвалу слідчого судді про дозвіл на проведення НСРД. Натомість прокурор посилався на лист в.о. голови Апеляційного суду Черкаської області Єльцова В.О., яким підтверджено постановлення слідчим суддею цього суду ухвали про проведення НСРД. Однак суд вважає це недостатнім, оскільки вказаний лист не дозволяє з’ясувати, які саме негласні слідчі дії дозволено провести і, як наслідок, суд фактично позбавлений можливості вирішити питання про допустимість отриманих доказів.

Також суд визнав недоведеною передачу поліцейському першої частини хабара. Подальша доля цих коштів досудовим слідством невстановлена, але вони інкримінуються обвинуваченому.

Крім того, не встановлено позапроцесуального впливу обвинуваченого на прокурора, який мав повноваження приймати рішення про направлення клопотання про звільнення громадянина від кримінальної відповідальності до суду та безпосередньо на суд.

Источник: Все новости от

Читайте еще

Популярные новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте