Як українські підприємства постачають товари до "державних відомств ДНР"

01 октября 2018 г., 20:43:00   1371   0

Як українські підприємства постачають товари до "державних відомств ДНР

Через збройну агресію Російської Федерації на сході України, підприємства, що залишились на окупованій території донецької та луганської областей, втратили можливість напряму купляти товари та послуги в українських виробників.

Однак, одним з способів, за допомогою якого товари потрапляють, зокрема, в окуповану донецьку область (в тому числі для “державних відомств” терористичної організації “ДНР”) є так звана схема “перерваного транзиту”.

Одним з яскравих прикладів роботи такої схеми можна побачити в діяльності компаній ТОВ «Алерон», цілого переліку посередників фірм-нерезидентів та ТОВ «Медикодон Плюс» (яке у свою чергу бере активну участь у “державних закупівлях органів державної влади” т.з. “ДНР”).

Відповідно до ухвали Шевченківського районного суду м. Києва у справі № 761/47597/17, схема “перерваного транзиту” виглядає наступним чином:

невідома особа, яка була підозрювана у справі № 761/47597/17, в період 2016-2017 років використовувала документи ТОВ «Алерон» (ЄДРПОУ 38633929, м. Харків, вул. Ярославська, буд. 13/18) для організації експорту товарів за межі України. Варто зазначити, що в судовому рішенні поряд з ТОВ «Алерон» також фігурують інші компанії, документи яких були використані для схеми “перерваного транзиту”. Однак чіткий зв’язок з ТОВ «Медикодон Плюс», яке постачає товари для т.з. “державних органів ДНР”, можна побачити лише з ТОВ «Алерон».

Підозрювана особа у період 2016-2017 років брала участь в розробці та реалізації схеми експортування товарів з України через територію Російської Федерації, шляхом надання допомоги у виготовленні та укладанні свідомо неправдивих договорів купівлі-продажу між українськими підприємствами, документи яких було використано, та підприємствами-нерезидентами про експорт продукції до суб’єктів підприємницької діяльності Республіки Грузія, Республіки Азербайджан, Республіки Вірменія, Республіки Узбекистан та Республіки Туреччина, проводила переговори із менеджерами українських підприємств від імені підприємств-нерезидентів під час яких обговорював асортимент товарів, їх вартість, строки постачання, здійснював логістичну діяльність, яка полягала у пошуку вантажного автомобільного транспорту, доставлення вантажу до Ростовської області Російської Федерації.

Надалі, після перетину державного кордону України вантажів з товаром, на території Російської Федерації, підозрювана особа у період 2016-2017 років брала участь у проведені операції так званого «перерваного транзиту», складанні документів про відмову російських підприємств від товару та направлення листів митним органам Російської Федерації про переадресацію вантажу до незаконно створених підприємств на територію, підконтрольну терористичній організації «ДНР».

Після доставлення товарів на тимчасово окуповану територію Донецької та Луганської областей, підозрюваний здійснював реалізацію товарів за значно завищеними цінами через підконтрольні йому та іншим невстановленим особам незаконно створені підприємства, в тому числі, через підприємство ТОВ «Медикодон Плюс».

Наприклад, ТОВ «Медикодон Плюс» зовсім нещодавно, 16.08.2018 року, уклало угоду на постачання медичних інструментів для “дорожньої клінічної лікарні станції Донецьк”, яка розташована в тимчасово окупованому Донецьку та підпорядковується так званому “міністерству здравоохранєнія ДНР”.

З Єдиного державного реєстру юридичних осіб України відомо, що на підконтрольній Уряду території України зареєстровано з 29.02.2016 року підприємство з ідентичною назвою - ТОВ «Медикодон Плюс», адреса: Донецька обл., м. Маріуполь, вул. Семашка, буд. 13.

Код ЄДРПОУ точно збігається з ідентифікаційним кодом підприємства, що вказане у “звіті” лікарні в тимчасово окупованому Донецьку – 40304357, щоправда адреса останнього зазначена місцева: м. Донецьк, вул. Челюскінців, 184.

Це відомо зі “звіту про результати проведення відкритого конкурсу”, де вказана дата укладання договору з ТОВ «Медикодон Плюс» (ідентифікаційний код 40304357) на суму понад 100 тисяч рос. рублів.

  

Засновниками компанії виступають Коростильов Володимир Анатолійович та Свистун Павло Петрович.

Згідно з аналітичною системою «YouControl», станом на 26.09.2018 компанія не має податкового боргу та не перебуває у стадії ліквідації.

У свою чергу, відповідно до статті авторства Микити Сініцина на веб-сайті каналу «112 Україна» від 01.11.2017, підприємства, які належали Свистуну Павло Петровичу, входили в п’ятірку найбільших фармацевтичних дистриб’юторів України та активно перемагали в тендерах, які проводило керівництво Міністерством охорони здоров’я часів президентства Януковича.Також Микита Сініцин у своїй статті наголошує, що вже у 2016 році (після створення ТОВ «Медикодон Плюс» в Маріуполі) ТОВ «Медикодон Плюс» в Донецьку почала вигравати тендери в згаданому т.з. “міністерстві здравоохранєнія ДНР”, а також володіє широкою аптечною мережею «Аптека 003».

Схематично така “схема” виглядає так:

Отже, незважаючи на окупації території України, деякі українські дільці все одно знаходять шляхи для незаконного збагачення та незаконного  постачання товарів на тимчасово окуповані території України. Сутнісна проблема полягає не в тому, що ці товари потім продають мирним мешканцям українського Донецька, а в тому, що це робиться за значно завищеними цінами (згідно інформації з судового рішення), використовуючи безправне та безвихідне становище донеччан. Зважаючи на те, що ТОВ «Медикодон Плюс» в Донецьку продовжує постачати товари до т.з. “органів влади ДНР”, можливо зробити висновок, що такі схеми поставок нікуди не зникли і продовжують працювати.

Також необхідно пам’ятати, що постачання товарів та послуг для т.з. “міністерств ДНР” та інших “органів влади” може бути кваліфіковано як матеріальне забезпечення терористичної організації, що карається Кримінальним кодексом України.

До речі, вищезгадана невідома особа, яка була підозрювана у справі «перерваного транзиту» по різним типам товарів, уникнула покарання. Кримінальна справа була закрита через сприяння підозрюваного в припиненні вказаної протиправної діяльності та в сприянні розкриттю злочинів, із нею пов’язаних.

Олександр Схід

Источник: Все новости от

Читайте еще

Последние новости
Популярные новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте