«Ворскла» звернеться до СБУ, щоб знайти вболівальників у футболках з Гітлером

01 октября 2018 г., 22:05:00   998   0

«Ворскла» звернеться до СБУ, щоб знайти вболівальників у футболках з Гітлером

Спробували розібратися в скандальній ситуації стосовно вболівальників «Ворскли».

30 вересня полтавська «Ворскла» в рамках десятого туру Української прем’єр-ліги на виїзді перемогла чернігівську «Десну». Матч закінчився з рахунком 2:0 на користь полтавців. Проте наступного дня увага була прикута вже не до футболістів, а до полтавців які перебували на трибунах. У секторі вболівальників «Ворскли» телекамери вихопили кількох молодиків, через яких у клубу, а відповідно і в команди можуть бути серйозні проблеми.

Що власне трапилося

Під час трансляції матчу телевізійні камери вихопили двох вболівальників з сектора «Ворскли», одягнених у чорні футболки з портретом Адольфа Гітлера і з написом російською «Мой дедушка — австрийский художник». Новина про те, що вболівальники «Ворскли» прийшли на матч у футболках з нацистською символікою швидко облетіла всі медіа, і вже саме це, а не перемога «Ворскли» стало головним інформприводом. Демонстрація подібної символіки від футбольних вболівальників — річ не дивна. Так само, як і права направленість багатьох фанатських рухів. Власне, саме через це, свій перший матч в сезоні без глядачів провело київське «Динамо». Цікаво, що це якраз був матч киян з «Ворсклою». Власне, якраз фанати «Динамо» найчастіше і «попадалися» на подібних речах. Цього разу камери вихопили вболівальників «Ворскли». Згідно з переліком заборонених символів від організації FARE (Football Against Racism in Europe) до цих самих символів входять будь-які відсилки до Адольфа Гітлера.

Реакція клубу

Оскільки «Ворскла» вже через три дні прийматиме в себе перший домашній матч Ліги Європи, подібні скандали клубу аж ніяк не потрібні. Що збирається робити ФК «Ворскла», нам розповів віце-президент клубу Олег Лисак.

— Ми вважаємо, що це провокація і будемо звертатися до СБУ, — резюмував Олег Вікторович. — Всіх вболівальників, які були тоді на секторі «Ворскли» можна розділити на дві частини — ті хто організовано приїхали з Полтави, і ті хто стихійно прийшли, купивши квитки. Я так розумію, ці люди — не з числа тих, хто організовано приїхав з Полтави. Я не розумію, хто і навіщо таке робить перед матчами Ліги Європи. Ми підключимо СБУ, поліцію і будемо розбиратися в межах регламентних норм.

— А чи будуть тепер прискіпливіше перевіряти всіх, хто приходить на фанатські сектори?

— Звісно, вболівальників будуть перевіряти і стюарди, і служба безпеки клубу.

— То які ваші подальші дії?

— Повторюся, в першу чергу ми звернемося за допомогою до СБУ. На мою думку, це провокація. Також готуємо звернення до вболівальників, роз’яснювальну роботу. Найголовніше, що ми зараз робимо, це готуємо стадіон до матчу зі «Спортінгом». Провокаціями будуть займатися правоохоронні органи. Для мене самого загадка, навіщо це робити, і кому це вигідно.

 

Олег Лисак

Хто всі ці люди?

Нам не вдалося повністю деанонімізувати молодиків у футболках з Гітлером. Проте сам інцидент викликав жваву дискусію у Facebook. Там до обговорення теми підключився відомий у Полтаві активіст — представник партії «Національний корпус» Станіслав Пєєв. Він похизувався тим, що знайомий з хлопцями. Ми звернулися до активіста за контактами цих людей, щоб висвітлити і їх позицію. Втім, Станіслав таких контактів не надав, хоча й пообіцяв переказати хлопцям, про зацікавленість журналістів.

Станіслав ПєєвСтаніслав Пєєв

Ми знайшли одного з вболівальників, який тоді перебував на стадіоні у секторі «Ворскли». Чоловіка звуть Олександр. Своє прізвище він не назвав, але погодився поспілкуватися:

— Олександре, ви були на тій грі? Що за люди прийшли у футболках?

— Дивіться, з Полтави на гру організовано приїхали сорок вболівальників — два мікроавтобуси по 20 чоловік. На секторі до нас приєдналися ще кілька десятків людей. Вони приїхали своїм ходом. За тих, кого я саджав у маршрутку, я можу точно сказати, що це не вони. Людей у футболках я не знаю. Зрештою це не така велика проблема. Там портрет людини, немає жодних закликів.

— А ви самі одягли б таку футболку?

— Отак щоб відкрито в ній ходити? Звісно, ні.

— Подібні випадки трапляються досить часто. На вашу думку, яка взагалі в таких людей мотивація? Навіщо все це?

— Зараз є таке модне слово «хайп». Я думаю, що все якраз заради нього. Якби це була якась спланована провокація, то ті хлопці здогадалися хоча б не світити свої обличчя.

— Ви напевно бачили, що на вулицях Полтави часто можна побачити наліпки з таким же зображенням. Навіщо це робиться?

— Серед фанатів є різні люди, і я не буду зараз казати, що всі ми білі і пухнасті. У кожного свої погляди і недоліки. Особисто я до подібного ставлюся негативно.

— Уявіть, що через цих двох хлопців клуб покарають. Ви б їх пускали на стадіон?

— Ні, так робити не годиться. Хоча ви знаєте, зрештою мені смішно слухати, коли це прив’язують до Єврокубків у Полтаві. Інцидент трапився у Чернігові. Ці хлопці у футболках якось пройшли на трибуни і їх туди хтось впустив. Тут мають бути питання до стюардів і правоохоронців. Чому їм ніхто не зробив зауваження.

— Так, це теж. Скажіть, Ви ж стояли з ними на одному секторі. Чому Ви не зробили їм зауваження?

— Я стояв обличчям до поля і підтримував команду. На секторі було чимало людей, і цих хлопців я просто не помітив. Про футболки і увесь цей скандал я дізнався вже з новин.

Що буде далі

Молодики у футболках, порушили Закон України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» за що їх чекає покарання. Можливо, УЄФА застосує санкції і до ФК «Ворскла», аргументом для цього є той самий список заборонених символів від FARE. За подібне українські клуби вже карали штрафами і порожніми трибунами. Зараз це може чекати і на «Ворсклу». І все це через двох молодиків. Шановні читачі, якщо впізнали цих людей, чи маєте їх контакти, прохання повідомити про це нашу редакцію будь-яким зручним для вас способом. Ми хочемо дізнатися їх мотивацію і причини такої поведінки.

Источник: Все новости от

Читайте еще

Популярные новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте