Топ-5 нових афер при купівлі автомобіля

31 октября 2018 г., 19:09:00   889   0

Топ-5 нових афер при купівлі автомобіля

Шахрайські схеми, які в Україні використовують нечисті на руку продавці автомобілів, уже практично доведені до досконалості. Клієнтів підкуповують низькою ціною. Але якщо вони не запідозрять підступу і не перевірять всі документи, то ризикують придбати «двійника» або авто, яке в Європі числиться в угоні.

«КРАПКА» дізналася про найнебезпечніші види обману, які набули популярності останнім часом.

Схема 1. «Підпільний автосалон»

Зазвичай має вигляд оголошення про продаж уживаного автомобіля за вкрай невисокою ціною і в хорошому стані. Наприклад, машину чотирьох-п’ятирічного віку з пробігом усього 1 тис. км пропонують за ціною, яка в півтора-два рази нижче, ніж в інших продавців. Клієнту пояснюють, що це авто зі складу, яке застоялося у дилера. Перший платіж дійсно виявляється в рази менше, ніж у конкурентів, але в паперах, які потрібно підписати, як правило, вказують, що це не весь платіж, а тільки його частина.

«Шахраї розраховують на те, що договори ніхто уважно не читає. Людину просять прийти через кілька днів, а коли настає час віддавати автомобіль, кажуть: «А де ще двісті тисяч? Як які? Так ось у договорі зазначено». Ця схема прийшла до нас із Росії у 2012 році, але тоді її побороли. А зараз новий спалах, і останнім часом постраждалих дуже багато», – говорить автоексперт Сергій Креймер.

Часто жертвами таких аферистів стають покупці з регіонів, які приїжджають у головний офіс до Києва і потрапляють під вплив шахраїв: мовляв, потрібно встигнути укласти договір до кінця робочого дня. Як тільки підпис поставлено, а гроші заплачено, починаються відмовки: авто не розмитнили, затримка на складі, пошта втратила документи.

Про подібні фірми «КРАПКА» писала на початку жовтня. Тоді в Миколаївській, Одеській, Херсонській та Харківській областях затримали аферистів, які під виглядом респектабельних бізнесменів цілий рік продавали неіснуючі машини. Зловмисники розміщували в інтернеті оголошення про продаж техніки за низькими цінами. Потенційним покупцям пропонували приїхати в офіс (по всій Україні їх було п’ять) і укласти угоду. Зовні все виглядало дуже пристойно: хороші офіси, безліч рекламної продукції та каталогів з технікою.

«Менеджери надавали неправдиву інформацію про наявність транспортних засобів і вимагали внести аванс в розмірі не менше 30% вартості автомобіля. Шахраї запевняли: якщо якість замовлених транспортних засобів не виправдає очікування клієнтів, гроші їм обов’язково повернуть. Майбутні автовласники підписували договір, перераховували гроші і чекали замовлення. Потім їм розповідали про затримки поставок з морських портів Чорноморська й Ізмаїла. Не дочекавшись обіцяного автомобіля, клієнти писали заяву про повернення коштів, на що їм відмовляли. Мовляв, виплати не передбачені укладеним договором», – кажуть у прес-службі поліції Миколаївської області.

Водночас не кожне оголошення, де продавець просить грошей менше, ніж конкуренти, варто розглядати як аферу. «У моїй практиці зустрічалися компанії (в Криму у 2010 році), які розпродавали автомобілі, що «зависли» через кризу. Кредит під їх купівлю вони брали в гривні і повертали теж у гривні, тому й ціна була низькою. Загалом треба дзвонити і розмовляти, дізнаватися про наявність», – відзначає експерт з підбору автомобілів Ігор Філіппов.

Схема 2. «Клубний лізинг»

Людям пропонують вступити в “клуб”, внести аванс в 20% від вартості машини і через місяць отримати автомобіль. Однак в документах, які отримує людина, красивими словами написано, що ніхто їй нічого не винен. Ця схема вкрай примітивна і настільки схожа на фінансову піраміду, що важко повірити, що люди так просто віддають свої гроші. Але в мережі є маса негативних відгуків від людей, які довірились таким “клубам” та були ошукані, а в Реєстрі судових рішень – тисячі справ.

Наприклад, наведемо досить типовий випадок. Мешканець Чугуєва 27 січня 2018 року  уклав договір з однією з фірм про продаж в лізинг автомобіля марки Lada Hargus Сross, вартістю 399 900 грн, сплативши авансовий внесок у розмірі 60 000 грн.

“Проаналізувавши зміст спірного договору, він прийшов до висновку, що в договорі відсутні будь-які відомості про продавця товару, його найменування, місцезнаходження, встановлена жорстка відповідальність лізингоодержувача як споживача за порушення умов договору, усувається відповідальність лізингодавця у разі неналежного виконання ним обов’язків, не надані права лізингоодержувача, як споживача вимагати дострокового розірвання договору, передбачено покладення на споживача штрафу за дострокове розірвання договору. Повністю виключена відповідальність лізингодавця за невиконання або неналежне виконання обов’язків щодо передачі предмета лізингу та передачі цієї речі належної якості“, – сказано в рішенні суду, який став на сторону клієнта та зобов’язав договір розірвати.

Юристи, які спеціалізуються на допомозі постраждалим клієнтам, кажуть, що такі фірми починають обманювати клієнтів  навіть на етапі призначення першого платежу.

“Іноді це називається “організація договору “, іноді – “адміністративний платіж”. Але за фактом людина оплачує не 20% внеску за автомобіль, а 10%. А інші 10% за те, що фірма перевіряє його паспортні дані, ІПН і підписує документи. тобто, людина платить 50, 100, 200 тис гривень за десяток аркушів паперу. Проблема в тому, що лізинг від кредиту відрізняється тим, що людина, заплативши перший внесок, не стає власником автомобіля. І якщо вона розраховує в наш час  отримати автомобіль за 100-150 тис грн – так не буває. Гроші дають – автомобілі не приїжджають. А в таких компаніях клієнтів ще й підганяють: “Ви йдіть платити гроші, а ми поки підготуємо документи. Останній автомобіль, останній день акції “. Потім на суді судді їм кажуть:” Ви ж бачили, що ви підписуєте “. Але в даному випадку люди справді не бачать, за що вони платять“, – говорить “КРАПЦІ” юрист Вікторія Стратюк.

У деяких клубах для створення більш привабливого образу, оплату за автомобілі приймають не в гривнях або доларах, а в віртуальних грошах – “коінах”, які не існують ніде, крім цього клубу. Спочатку людина купує “коін” через сайт фірми, оплачує ними договір, а потім виявляє, що дороги назад виведення у цих “монет” не існує.

Як тільки людина запідозрила недобре і намагається повернути гроші, вона потрапляє в пастки, розставлені в договорі. Дії клієнта, який, згідно “Закону про захист прав споживачів”, намагається розірвати угоду в односторонньому порядку в перші 14 днів, трактуються наче він не виконав свої зобов’язання. І поверненню підлягають копійки.

“Тому я раджу не намагатися самому розірвати договір, а звертатися до суду“, – каже Вікторія Стратюк.

Схема 3. “Автомобіля немає, але у нас є рік на пошуки”

Тут також використовують численні хитрощі в договорі, які заплутують клієнта, який захотів мати недорогий автомобіль. Суму, яку повинен заплатити покупець, розбивають на платежі на 180 місяців. За фактом виявляється, що людина через 15 років отримає лише можливість отримати безвідсоткову позику. Якщо людина розриває договір, дізнається, що перший платіж їй не повернуть, а лише “чисті” платежі – які вона платила щомісяця.

“Також на цю схему схожий “договір доручення”. За автомобіль, який вибрав клієнт, беруть авансовий платіж, але в договорі прописують суму набагато меншу. Коли людина бачить, що автомобіль до неї не приїжджає, і хоче розірвати договір, їй кажуть: “Гроші не віддамо. А поки будемо підшукувати вам інший автомобіль”. І тут з’ясовується, що в договорі термін виконання основного замовлення вказано не найближчим часом, а через 13 місяців.

Якщо фірму правоохоронці не притискають, вона працює рік, після чого, набравшись судових позовів, закривається. Після чого відкривається нова фірма. Притягнути до відповідальності засновників таких фірм практично неможливо: вони або з непідконтрольних територій Донецької і Луганської областей, або взагалі фіктивні особи“, – пояснює Вікторія Стратюк.

Схема 4: Машина з європейського лізингу

За цією схемою українцям продають дорогі автомобілі з великими знижками: до 30-40%. Насправді машини виявляються викраденим в Чехії, а до України ввезені через Німеччину.

“Продавець пояснює покупцеві, що машина нібито була придбана в лізинг в Європі, але терміново знадобилися гроші і він її вирішив продати. Зовні все виглядає дуже надійно: українська реєстрація, машину навіть можна перевірити в офіційному сервісі. Навіть можна піти до нотаріуса, щоб переконатися, що у продавця немає ніяких обтяжень. Але коли людина її купила і зареєструвала на себе, максимум через 2 місяці виявляється, що машину шукає Інтерпол. Я знаю про декілька десятків свіжих історій, які всі однакові: авто 2017-20 18 року випуску в хорошій комплектації викрадені у лізингової компанії в Чехії, по лівим паспортам завезені і розмитнені через Німеччину. Європейські страховики через це зазнають величезних збитків.

Як правило, машина продається з одним ключем, з усім пакетом документів. Але єдине, чого немає, і це повинно насторожувати – немає митних документів. Тому, що, згідно із законодавством, якщо той, хто ввіз цей автомобіль, недоплатив митні збори, занизив вартість або вчинив інший злочин в цій сфері, покупець з дуже високою ймовірністю може втратити цю машину“, – розповідає Сергій Креймер.

Схема 5: Поїздка за автомобілем в Європу

Частково популярності цієї схеми сприяв закон про пільгове розмитнення машин, придбаних в Європі. Навколо нього виникла ціла індустрія посередників, що пропонують як пригнати потрібну модель в Україну, так і допомогти у виборі на авторинках за кордоном. Якраз останній вид “помічників” і може мати підводні камені.

“Посередники пропонують українцям разом з ними поїхати за автомобілем в Європу. І я знаю людей, які купили класні авто на рекомендованому цими хлопцями майданчику в Польщі, які виявлялися в розшуку. Хлопці гарантують, що все буде добре, і з технічного боку до них претензій немає. Проблема в “надійних продавцях”, до яких вони везуть людей“, – звертає увагу Сергій Креймер.

Источник: Все новости от

Читайте еще

Популярные новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте