Рейдерство в законі: як корумповані судді знищують бізнес і руйнують державу

23 ноября 2018 г., 19:37:00   1326   0

Рейдерство в законі: як корумповані судді знищують бізнес і руйнують державу

Протизаконні дії слідчого судді Харківського районного суду Ярослава Шинкарчука можуть призвести до соціальної кризи в Сумській і Чернігівській областях.

Районний суддя за позовом громадянина Якова Грібова, який проживає в Росії, своїм рішенням паралізував роботу 17 підприємств одного з найбільших сільськогосподарських підприємств України «Росток-Холдинг». Шинкарчук свідомо і, вочевидь, не безкоштовно став  знаряддям в руках рейдерів, про що свідчить низка фактів. 

На початку жовтня Шинкарчук оперативно відреагував на позов російського рейдера Якова Грібова, який ініціював кримінальне провадження проти голови ради  директорів «Росток-Холдинг» Віктора Купавцева. Харківський районний суддя смт Покотилівка ухвалив рішення про арешт майна і зупинку всього виробництва групи підприємств «Росток-Холдинг».  Хоча до Харківської області агрохолдинг не має жодного відношення. 

До речі, Грібов ще за часів Януковича на з’їзді партії «Український вибір» Віктора Медведчука, активно заявляв щодо необхідності вступу України до Митного союзу.  

В результаті неправомірних дій Грібова, Шинкарчука і правоохоронних органів, які провели масові обшуки на підприємствах, вилучили  оригінали документи, сервери і бази даних, заблоковано роботу одного з   успішних аграрних підприємств. Під контролем групи близько 60 тис. га. До групи також належать 5 тваринницьких ферм, 3 елеваторні комплекси та ряд торгових компаній. Група входить до топ-10 найефективніших агрокомпаній України за версією журналу Landlord. У рейтингу ТОП-100 латифундистів України посідає 25-е місце. Вартість тільки зерна та посівів сільськогосподарських культур врожаю 2018 року складає понад 42 млн доларів. В цей розрахунок не входить вартість всього нерухомого майна та корпоративних прав, на яке суддя Ярослав Шинкарчук наклав арешт. За попередніми підрахунками, «Росток-Холдинг» зазнав  збитків мінімум на мільярд гривень. 

Грібов діє за класичною рейдерською схемою: звертається до корупційного судді з позовом, який у стислі терміни зупиняє роботу всіх підприємств «Росток-Холдинг» у розпал (!) збору врожаю. Представники Державної служби охорони не дозволяють робітникам завершити збір врожаю соняшнику, кукурудзи та сої. Робота елеваторів, де зберігається частина врожаю, також зупинена, і є високий ризик виникнення пожежі. 

Шинкарчук  порушив всі законодавчі норми, прикриваючись суддівською мантією і недоторканністю. По-перше, Шинкарчук порушив 167 статтю КПК, ухваливши рішення про арешт тимчасово вилученого майна. Майно «Росток-Холдинг»  не має статуту тимчасово вилученого, про що свідчить зміст клопотання та долучені прокурором до нього копії матеріалів. Арештувати можна лише тимчасово влучене майно. Проте це не зупинило суддю грубо порушити вимоги кримінального процесуального закону. 

По-друге, розгляд клопотання прокурора про арешт майна повинен був бути здійснений з обов’язковим повідомленням підприємств як власників майна. Втім жодному з 17 підприємств  «Росток-Холдинг» не було повідомлено про розгляд клопотання  іпро тимчасове вилучення майна. 

Крім того, відповідно до вимог статті 1 Протоколу до Конвенції та практикою Європейського суду з прав людини, будь-яке втручання державного органу у право на мирне володіння майном повинно забезпечити «справедливий баланс» між загальним інтересом суспільства та вимогами захисту основоположних прав. Суддя Шинкарчук порушив права не тільки власників підприємств, а звичайних громадян. А це вже порушення Конституції України. 

Врожай гине, регіону загрожує економічна, екологічна, і – головне  - соціальна катастрофа. Через зупинення роботи не можуть  виконати свої зобов’язання перед партнерами – в основному  європейськими і американськими компаніями. Працівники «Росток-Холдинг» - разом із сім’ями це десять тисяч жителів Сумської і Чернігівської областей залишається без головного джерела доходів, а відтак, на межі виживання! Страждають власники земельних паїв, які їх надали «Росток-Холдиг» в оренду.  Держава втрачає близько ста мільйонів гривень податків. Аграрний сектор є одним з основних джерел наповнення бюджету. 

Крім того, «Росток-Холдинг» здійснює поставку зернових і на внутрішній ринок. Неможливість виконати зобов’язання перед вітчизняними споживачами може призвести до подорожчання хлібопродуктів і молочних виробів. 

Місцеві бюджети не отримують вчасно податків. А це – зарплати вчителів, лікарів, оплата комунальних послуг, в першу чергу – опалення шкіл, дитсадків, лікарень. «Росток-Холдинг» активно допомагає українській армії. Однак Шинкарчука, який ухвалив незаконне рішення,  такі «дрібниці» не цікавили. Так само, як той факт, що Яков Грібов проживає в країні-агресорі, а Сумська і Чернігівська області межують з Росією. Соціальним напруженням у будь-який момент може скористатися Кремль, щоб розхитати ситуацію в двох депресивних регіонах. Наслідки можуть бути катастрофічними для держави. 

Працівники компанії, щоб захистити себе, свої сім’ї,  провели акцію протесту біля Генпрокуратури, а також звернулися до президента Петра Порошенка з проханням   втрутитися в ситуацію і зупинити рейдерів. 8 листопада Харківський апеляційний суд задовольнив апеляційні скарги «Росток-Холдинг» – арешти на збирання врожаю, його зберігання і реалізацію були зняті. Проте через кілька днів Харківська місцева прокуратура № 6 подала нове клопотання про повторний арешт майна. Робітники змушені контролювати вивіз врожаю з елеваторів, оскільки представники Державної служби охорони блокують вантажівки  з хлібом. 

Складно такі дії слідчого судді Шинкарчука назвати некомпетентністю. Це свідоме порушення права власності 17 підприємств агрохолдингу на продукцію власного виробництва. 

Треба зауважити, що  Ярослав Шинкарчук  відомий своїми скандальними і вмотивованими рішеннями. В 2011 році  на засіданні Вищої кваліфікаційної комісії суддів щодо Ярослава Шинкарчука було прийнято рішення відкрити дисциплінарне провадження. В 2012 році - після відкриття чергового дисциплінарного провадження  -  Шинкарчук  отримав лише догану. Його  не було притягнули до дисциплінарної відповідальності і  визнали, що підстав для внесення подання про його звільнення немає. 

В  лютому 2016 року відбулося чергове засідання Вищої кваліфікаційної комісії суддів, де знову розглядали питання про відкриття дисциплінарної справи щодо судді Харківського районного суду Харківської області Ярослава Шинкарчука. І знову Шинкарчук зберіг свою посаду. 

Ситуація навколо спроби  знищити великий агробізнес «Росток-Холдинг» при активному сприянні судді Шинкарчука – підтвердження високого рівня корупції і кругової поруки суддівської системи, яку створив Янукович. І що стало однією з причин Революції гідності. Це викликало занепокоєння міжнародної банківської спільноти і іноземних інвесторів. «Росток-Холдинг» має за кордоном гарний авторитет. Нині банкіри і інвестори спостерігають за тим, як руками проросійського рейдера і районного судді при потуранні правоохоронців знищується великий агробізнес. А влада України заявляє про реформи суддівського корпусу, правоохоронних органів і боротьбу з корупцією. Насправді знищує вітчизняного виробника, ослаблює державу і робить її ще більш вразливою перед зовнішнім ворогом. 

Руслан Якушев

Источник: Все новости от

Читайте еще

Последние новости
Популярные новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте