Забудовника, який взяв гроші і не здав квартиру, посадили на 5 років з конфіскацією

07 декабря 2018 г., 20:12:00   874   0

Забудовника, який взяв гроші і не здав квартиру, посадили на 5 років з конфіскацією

Шевченківський суд Києва виніс вирок директору фірми-забудовника ЖК «Пушкінський» по вул. Дегтярівській, 25.

Про це повідомляє «Судовий репортер»  з посилання на вирок від 30 листопада.

У липні 2013 року жінка придбала за 395 тис. грн майнові права на квартиру. Договір укладався з директором ТОВ «Центрбудінвест ІДК» Олександром Абфаєром. У подальшому будівельні роботи не велися і квартиру вона не отримала.

Абфаєр вину не визнав. Пояснив, що будівництво здійснювалось за домовленістю з банком «Надра», який був кредитором першої черги, однак згодом банк припинив співпрацю. Потім на будівництво, за словами обвинуваченого, було здійснено декілька рейдерських атак (договір був чотиристороннім, «Центрбудінвест ІДК» виступала інвестором, інша компанія володіла землею, а ще одна була генпідрядником, а четверта мала прийняти будинок в експлуатацію). У зв’язку з несприятливими обставинами не вдалося побудувати квартиру. Він пропонував жінці квартиру в іншому місці (зі слів потерпілої – в місті Вишневому, під Києвом), але вона відмовилась. Гроші не зміг повернути, бо настали скрутні часи. Заявив, що використав кошти на поточні витрати, пов’язані із будівництвом інвестованого будинку.

Суд вирішив, що вина підтверджується показаннями потерпілої, свідків та дослідженими документами.

Зокрема, згідно з умовами статуту, Абфаєр як директор ТОВ «Центрбудінвест ІДК» не мав права укладати договір купівлі-продажу майнових прав, оскільки його вартість перевищувала суму 20 тис. грн., про що потерпілій на момент укладення договору не повідомив.

Крім того, обвинувачений переконав жінку дати гроші йому готівкою, а не внести на розрахунковий рахунок підприємства, запевнивши, що гроші будуть передані для зарахування. Але пізніше гроші на рахунок компанії не надійшли, що, як вважає суд, свідчить про умисел на заволодіння коштами.

За місяць до підписання договору, у червні 2013 року, ДАБІ зупинила будівництво.

Однак Абфаєр начебто намагався приховати факт припинення робіт, призначивши підписання договору і передачу коштів на вихідні і в понеділок вранці.  На запитання, чому не ведеться будівництво, повідомляв, що «робочий день, ще не розпочався», «в будинку першої черги живе прокурор, який вимагає не шуміти у вихідні дні».

Суд вирішив, що виправлення засудженого неможливе без реального покарання у вигляді позбавлення волі. Також призначено додаткове покарання у вигляді конфіскації всього майна.

Водночас суд вважає, що у строк відбування покарання слід зарахувати 1,5 року попереднього ув’язнення з розрахунку день попереднього ув’язнення за два дні позбавлення волі. Таким чином буде вважатися, що обвинувачений вже відсидів 3 роки.

Також на користь потерпілої стягується 395 тис. грн вартості квартири і 60 тис. грн моральної шкоди. Жінка заявляла позов на 1,6 млн грн, посилаючись на втрати відсотків за депозитом, але суд залишив ці вимоги без розгляду, роз’яснивши потерпілій, що вона може пред’явити такі вимоги в порядку цивільного судочинства.

Источник: Все новости от

Читайте еще

Популярные новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте