Соборність: як це було 100 років тому в архівних ФОТО та ВІДЕО

23 января 2019 г., 19:42:00   1482   0

Для українського народу, позбавленого власної державності й розділеного між могутніми імперіями, ідея соборності завжди була визначальною. Як це не дивно, але українці q думати не хотіли про існування в окремих державах, завжди усвідомлюючи себе як єдиний народ.


Цей шлях був зовсім непростим. Імперії, що розділяли наш народ, сприймали людей, які говорили про можливість об’єднання української нації в межах однієї держави, як невиправних мрійників, а саму цю ідею вважали абсурдною.


Не завжди чітко бачили наш шлях до єдності та незалежності й українські провідники. Проте сто років тому, попри кровопролитні бої, що тривали на території нашої держави, попри зазіхання загарбників із усіх сторін, таки стало можливим об’єднання українських земель.


22 січня 1919 року маніфестації в Києві та в регіонах вражали. Це яскраво засвідчують світлини, представлені Українським інститутом національної пам’яті.


Століття Соборності: єдність – обов’язкова передумова успішного спротиву зовнішній агресії


Із виступу Симона Петлюри, члена Директорії УНР 22 січня 1919-го:


Громадяне! Тільки тоді ми будемо кричати "Слава!" вільними грудьми, коли зміцнимо нашу владу, коли настане спокій нашій землі. Всі, як один чоловік, станьте плечем до плеча на оборону рідного краю від ворогів наших. Я як Отаман всього війська Українського кажу вам, що зо всіх боків оточені ворогами. Не слів, а діла чекає від вас Українська Народня Республіка. Доведіть своєю чесною роботою свою любов до неї, доведіть, що ви гідні сьогодняшнього свята. Я сам буду кричати з вами "Слава!", коли ні одного ворога не буде на нашій території. Перед вами пройшло Українське Республіканське Військо, котре не щадить свого життя й сил у боротьбі з ворогами. Допоможіть же і ви йому одежою, харчами. Підтримайте ж Республіку, котрій ви кричите "Слава!", не словом, а ділом.


"Пісні Української революції" – у вільному доступі


Натомість УГА влітку 1919-го підтримала Армію УНР в боротьбі з білими та червоними росіянами, спільними зусиллями дісталися Києва.


йдеться на сайті УІНП.



Підписуйся на сторінки UAINFO у FacebookTwitter і Telegram

Источник: Все новости от

Читайте еще

Популярные новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте