Тараканівський форт – одне з наймістичніших місць в Україні. ФОТО

22 июля 2019 г., 23:48:00   775   0

Тараканівський форт – одне з найзагадковіших і містичних місць України. Саме тут під мурами поховано понад 200 австрійських солдатів.


У статті я розповім декілька цікавих фактів, легенд та містичних історій, а також, як краще сюди доїхати та чи варто боятись привидів.


Давайте спочатку розберемось з назвою. Чому він називається Тараканівський форт? Бо його захопили таргани? Зараз – можливо, але не тоді, коли він був збудований. Річ у тому, що розташований форт неподалік села Тараканів, що в Рівненській області, звідси і назва.


Трохи історії. Давайте поки відкладемо всі ці містичні штуки і почнемо з історичних фактів.


Побудували споруду 1890 року. Основна мета була захищати залізничну колію Львів-Київ. Забігаючи трохи на перед, вийшло так собі. Точніше взагалі не вийшло. Форт став воєнним складом і в’язницею для полонених.


Але навіть в’язницею він побув недовго. Рівно через 10 років, 1900 року, російська влада вирішила, що ця споруда не має ніякого сенсу і залишили її. Деякий час форт просто стояв і не приносив ніякої користі.


Читайте також: Анна Ахматова і Слобідка-Шелехівська: точка спокою, краси природи та згустку пам'яті. ФОТО


Але німецькі, австрійські та польські війська подумали собі і забрали споруду під власний контроль. Вона була окупована. Зрозуміло, що росіянам це не сподобалось – і 1915 року вони вирішили повернути Тараканівський форт під свій контроль. Трохи нагадує історію з Аляскою.



Почалися жорстокі битви, споруда була майже повністю зруйнована. Унаслідок боїв росіянам вдалося повернути укріплення у свої володіння. Загинуло близько 200 австрійських солдатів. Їх похоронили під насипами форту.



Легенди. Ну а тепер перейдемо до того, що ви найбільше любите – легенди про Тараканівський форт. Саме так, зараз будемо пліткувати та переказувати, що кажуть люди.



Місцеві розповідають, що тут з легкістю можна зустріти привидів. Душі австрійських військових не можуть заспокоїтись. Ось один з переказів місцевої жінки, з якою нам вдалося поспілкуватись:


"Взагалі жителі нашого села намагаються не ходити в це місце. Для нас це не є якоюсь архітектурною пам’яткою. Ми звикли до цього форту. Одного разу мені припала черга пасти корів. Випасали ми не подалік від форту. Давно це було, я тоді ще молодою була. Так от, перед тим, як гнати корів додому, ми вирішили перерахувати їх. Не вистачало однієї корови. Я покликала свого чоловіка і сина, щоб ті допомогли з пошуками. Шукаючи корову, я почула, що хтось мукав з боку Тараканівського форту. Прибігла туди і дійсно корова паслась серед мурів. Аж раптом я помітила, що з однієї арки на мене дивиться незнайомий чоловік. Це не був турист, бо одяг був дуже старий, а обличчя змучене і все в крові. Він подивився на мене ще пару секунд і непомітно зник. З того часу я туди не ходжу, а цього чоловіка більше ніколи не бачила".


Можна в це вірити, можна не вірити, але диму без вогню не буває. Місцеві справді уникали цього місця. Я, коли був на території форту, мав дивне почуття тривоги.



Цікаві факти:


1. За даними істориків та дослідників, на території Тараканівського форту досі є пастки, що діють. Потрапивши до пастки, людина потрапляє у підземну яму. Тому пересувайтесь на території форту обережно і не ходіть туди самі.


2. На стінах форту можна побачити різні написи. Їх залишали в різні часи ті, хто тут бували. Один з написів "1905". За даними експертів цей напис справжній.


3. Під час Другої світової війни в підземеллях форту німці проводили експерименти над людьми. В той час тут безслідно зник не один десяток людей.


4. Сюди приходять вмирати тварини. Ви можете переконатись у цьому самі. Вони лежать, як правило, в покинутих арках форту.


Як доїхати. Знайти цей форт не так і просто. Найкраще спитати місцевих жителів. Але я все ж не раджу ходити туди самостійно. Можна заблукати в заплутаних коридорах, а ще одну історію про зниклих туристів не хочеться чути. Також у форт водять екскурсоводи.


Читайте також: "Її підпалив якийсь вар'ят". На Львівщині дивовижна церква з "графіті" потребує реставрації. ФОТО



Вам потрібно доїхати до містечка Дубно. Тут зупиняються електрички і потяги, що їдуть з Києва. Далі краще взяти таксі або попросити місцевих, щоб "підкинули".


Якщо надумаєте йти пішки, то дорогою вам буде траплятись висока трава, схожа на кріп. До неї ні в якому разі не торкайтесь. Це борщовик – отруйна рослина, від якої можна отримати опіки, що важко загоюються і дуже болять.


Підписуйся на сторінки UAINFO у FacebookTwitter і Telegram

Источник: Все новости от

Читайте еще

Популярные новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте