Громадськість закликає Президента та Генпрокурора ліквідувати військові прокуратури

02 сентября 2019 г., 19:33:00   1132   0

Громадськість закликає Президента та Генпрокурора ліквідувати військові прокуратури

Громадські організації закликають Президента та Генпрокурора ліквідувати військові прокуратури, як це передбачається в межах повноцінної реформи органів прокуратури.

Більше того, міжнародні експерти у висновках Венеційської комісії та Генеральний директорат з прав людини і верховенства права неодноразово підтримували такий підхід, йдеться в повідомленні на сайті Реанімаційного Пакету Реформ.

Перш за все, в частині 4 пункту 128 Спільного висновку Венеційської комісії та Дирекції з співпраці Генеральної дирекції з прав людини та правових питань Ради Європи, затвердженої на пленарній сесії в жовтні 2010 року, стосовно Закону України «Про судоустрій і статус суддів» зазначено, що європейські експерти вітають, як елемент реформи, ліквідацію військових судів. Окрім цього, в частині 21 Висновку Венеційської комісії №539/2009 від 27.10.2009 року, загалом критикується наявність військових прокуратур у системі прокуратури, адже це відбиває структуру державного врядування в цілому. Це є типовим підходом радянських часів, коли органи прокуратури передовсім опікувались відстеженням дій адміністративних органів держави.

По-друге, згідно з частиною 4 статті 27 Закону України «Про прокуратуру» військовими прокурорами можуть бути призначені громадяни з числа офіцерів, які проходять військову службу або перебувають у запасі і мають вищу юридичну освіту, за умови укладення ними контракту про проходження служби осіб офіцерського складу у військовій прокуратурі. Іншими словами, військові прокурори наразі є військовослужбовцями ЗСУ і на них також розповсюджується дія Дисциплінарного статуту ЗСУ. Подвійність цього статусу заважає повноцінно притягати до відповідальності прокурорів, оскільки дисциплінарна відповідальність військових прокурорів суттєво відрізняється від тієї, яка стосується «цивільних» прокурорів. Відповідний підхід прямо критикувався Генеральним директоратом з прав людини і верховенства права у пункті 97 коментарів Генерального Директорату з прав людини і верховенства права Ради Європи щодо Закону України «Про прокуратуру» від 14.10.2014 року, де вказано, що підпорядкування загальній військовій ієрархії і військовому командуванню значною мірою підриває прояви незалежності та неупередженості окремих військових прокурорів.

По-третє, два порядки притягнення військових прокурорів до дисциплінарної відповідальності передбачають два різних порядки судового оскарження: у випадку притягнення за нормами Дисциплінарного статуту ЗСУ – три інстанції, починаючи з окружного адміністративного суду; у випадку притягнення через КДКП – Касаційний адміністративний суд в складі Верховного Суду, як першої інстанції, з можливістю апеляції до Великої палати Верховного Суду.

За нашою інформацією, головний військовий прокурор Анатолій Матіос серед своїх підлеглих розповсюджує інформацію про безпідставність відповідної ліквідації підрозділу, пропонує їм прибути до Києва 2 вересня 2019 року для відстоювання його власної позиції, апелюючи до “офіцерської честі, яка не залишить їх байдужими та лякливими у відстоюванні власної законної позиції”, озвучення якої Матіос візьме на себе. Варто зауважити, що військові жодним чином не можуть втручатися в політичні процеси, задіюючи явно незаконні методи тиску через збурення військових заради власних інтересів, адже це може вважатися кримінальним злочином.

Закликаємо Президента України Володимира Зеленського дати свою оцінку діям головного військового прокурора і наполягати на повноцінній реформі прокуратури як частини органів правосуддя. Водночас підтримуємо позицію Генерального прокурора Руслана Рябошапки щодо повної ліквідації підрозділів військової прокуратури.

Організації, що підтримують заяву:

ГО Statewatch
ГО Європейський центр з прав людини
ГО “Автомайдан”
ГО “Центр протидії корупції”
ГО “Платформа Громадський Контроль”
ГО “Центр політико-правових реформ”
Transparency International Ukraine
ГО “Антикорупційний штаб”
ГО “Фундація DEJURE”

Источник: Все новости от

Читайте еще

Популярные новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте