Чесна платіжка для кожного українця: як платити, скільки і кому

15 сентября 2019 г., 21:42:00   888   0


За останні 5 місяців вартість газу для населення знизилася приблизно на 30%. У комітеті Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг заявляють, що у вересні ціни на газ зменшать ще на 115 гривень за тисячу кубометрів. Таким чином, за останні 5 місяців зниження ціни на газ для населення становить приблизно 30%. Тому цього вересня газ для населення буде дешевше, ніж він був у вересні минулого року.


Часто до мене на особистий прийом звертаються громадяни за захистом прав споживачів. Найпоширеніша проблема – необґрунтовані суми у платіжках за комунальні послуги. Захмарні тарифи змушують людей брати кредити для оплати поточних комунальних платежів.


Олена Павлівна проживає у Дніпровському районі столиці. Жінка вже 8 років на пенсії, яка зараз складає 2059 гривень. За комунальні послуги у літній період вона сплачує близько 800 гривень. Отримує субсидію, проте вона покриває тільки незначну частину витрат. Коштів, які залишаються, при тотальній економії ледь вистачає до кінця місяця. Жінка з жахом чекає початку опалювального сезону. І така проблема не тільки у неї, а в цілого прошарку суспільства.


Читайте також: Банки відновили видачу "теплих кредитів" для українців


Наразі жителі столиці сплачують:


  • за опалення – у разі оснащення приладами обліку – 1654,41 грн/Гкал (з ПДВ);
  • у разі відсутності приладів обліку – 38,50 грн/кв. м (з ПДВ);
  • за гарячу воду – за умови підключення рушникосушильників до систем постачання гарячої води – 97,89 грн/куб. м (з ПДВ);
  • у разі відсутності рушникосушильників – 90,54 грн/куб. м (з ПДВ).

Проте у Києві не найбільші тарифи. Для порівняння: м. Сміла, Черкаська область – 2337,72 грн/Гкал, Кіровоградська область – 2129,08 грн/Гкал, Волинська область – 1847,75 грн/Гкал, Рівненська область – 1795,53 грн/Гкал.


Тариф встановлює національний регулятор на підставі розрахунків виконавців послуг або органи місцевого самоврядування. Оскільки розрахунки у всіх різні, то ціна теж різна. Хоча так не має бути.


26 червня 2019 року Кабінет Міністрів України прийняв постанову № 560 «Деякі питання захисту прав споживачів житлово-комунальних послуг», якою встановлено на опалювальний сезон 2019/20 року граничні ціни/тарифи для населення міст обласного значення та м. Києва на послуги з постачання:


  • теплової енергії – у разі оснащення приладами обліку – 1400 грн/Гкал (з урахуванням податку на додану вартість);
  • у разі відсутності приладів обліку – 35,21 грн/кв. м (з урахуванням податку на додану вартість);
  • гарячої води – за умови підключення рушникосушильників до систем постачання гарячої води – 83,66 грн/куб. м (з урахуванням податку на додану вартість);
  • у разі відсутності рушникосушильників – 75,74 грн/куб. м (з урахуванням податку на додану вартість).

Що це означає? Саме ці граничні ціни та тарифи почнуть діяти з початку опалювального сезону в 2019 році


Українці зможуть зекономити від 10 до 40% в залежності від регіону.


Раджу порахувати розмір вашої економії. Для цього можна скористатись онлайн-калькулятором розрахунку чесної платіжки, розміщений на сайті Міністерства юстиції за посиланням: https://minjust.gov.ua/news/info/onlayn-kalkulyator-poslug. Наприклад, якщо Ви сплачували 98 гривень за 1 куб. метр гарячої води, щороку Ви переплачували близько 200 гривень.


Читайте також: 38 установ. У яких банках можна отримати монетизовану субсидію. СПИСОК


Проте майте на увазі, нові тарифи жодним чином не впливають на отримання субсидії.


Що робити, якщо місцева влада не встановила нові тарифи з урахуванням граничних цін?


  • Крок 1: перевірте на офіційному вебсайті органу місцевого самоврядування, який встановлює тариф на послуги з постачання теплової енергії і послуги з постачання гарячої води, чи здійснено перерахунок тарифів відповідно до рішення Уряду (не пізніше 1 вересня 2019 року).
  • Крок 2: зверніться на Урядову «гарячу лінію» за номером 1545 та повідомте про нездійснення органом місцевого самоврядування перерахунку тарифів на послуги з постачання теплової енергії та гарячої води для населення.
  • Крок 3: завантажте зразок вимоги до органу місцевого самоврядування на сайті Міністерства юстиції https://minjust.gov.ua/news/info/zrazki-dokumentiv-schodo-pererahunku-tsini-na-opalennya та зверніться для виконання рішення Уряду.

Якщо у Вас залишились питання та Вам потрібна правова допомога, звертайтеся до центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги або телефонуйте до Єдиного контакт-центру системи БПД за номером 0800 213 103 (цілодобово та безкоштовно в межах України).


Захищайте права разом із Мін’юстом!


Підписуйся на сторінки UAINFO у FacebookTwitter і YouTube

Источник: Все новости от

Читайте еще

Популярные новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте