Лайфхак от специалиста Минюста — как за 54 дня увеличить вдвое площадь квартиры в центре столицы — СМИ

28 сентября 2019 г., 23:44:00   1352   0

Лайфхак от специалиста Минюста — как за 54 дня увеличить вдвое площадь квартиры в центре столицы — СМИ

Несколько месяцев назад во многих онлайн СМИ появилась новость о том, что сотрудница Минюста Новак Валерия Марковна (Государственный эксперт экспертной группы координации политики в сфере юстиции Директората стратегического планирования и европейской интеграции) получила в подарок два миллиона гривен 

Здавалось би, що нічого дивного, тим паче кримінального, тут немає. Можливо Валерії пощастило, що у неї є такі родичі чи знайомі, як Новак Лариса, які можуть робити такі подарунки державному службовцю. До речі, у її декларації за 2017 рік інформація про членів сім’ї відсутня. Тим не менш 27.03.2019 Валерія задекларувала цей подарунок у грошовій формі. На цьому можна було б поставити крапку у цій історії, пише politrada.net.

Але історія отримала цікаве продовження… 

17.04.2019 року Новак Валерія, ймовірно, використовуючи, подаровані кошти, придбала квартиру в багатоквартирному будинку загальною площею 68,1 кв.м. в самому центрі столиці за адресою вул. Саксаганського 63/28, кв. 34, про що свідчить інформація з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

А тепер САМЕ ЦІКАВЕ! Буквально через 54 дні (!) вона дарує цю саму квартиру за цією ж адресою своєму батькові Новаку Марку Йосиповичу, але вже площа квартири становить 126,3 кв.м. Посвідчує цю угоду дарування скандально відомий приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Швець Руслан Олегович.

 

 

Чому відомий і чому скандально? Прізвище цього нотаріуса фігурує у розслідуванні журналіста (а нині народного депутата) Олександра Дубінського від 04.09.2019, яке він опублікував на своєму сайті у матеріалі-розслідуванні про стягнення неіснуючих боргів з клієнтів Приватбанку, а також у справах по Донецькому регіону, де проживав і працював нотаріусом до 2014 року.

Як же так трапилося, що державний службовець за 54 дні чарівним чином збільшує площу щойно придбаної квартири майже в двічі (з 68,1 кв.м до 126,3 кв.м.)? І навіщо ж відразу дарує її, ймовірно, рідному батькові? 

На підставі ж яких документів вельмишановний пан Швець зареєстрував дану угоду дарування від доньки батькові?

Звернімо увагу на Технічний паспорт на дану квартиру виготовлений 26.06.2019 ФОП Ананьєв Євген Олександрович на замовлення пані Новак Валерії.

 

В ньому бачимо вже дворівневу квартиру (перший рівень – як раз саме квартира №34, що знаходиться на шостому поверсі вищезгаданого будинку, другий – мансардний поверх — з’явився за рахунок частини горища, яке є спільною власністю усіх мешканців вищезгаданого будинку). Згоди на привласнення Новак Валерією частини горища, як того вимагає законодавство України, жоден з мешканців будинку не давав. Зверніть увагу на безпосереднього виконавця даного Технічного паспорту Експерта-інженера з інвентаризації нерухомого майна Тимошенка Сергія Леонідовича. На сайті Атестаційної архітектурно-будівельної комісії станом на 21.08.2019 його сертифікат серії АЕ №004815 від 09.11.2017 є чинним. Також зверніть увагу на номер в реєстрі – 4473 (!), на печатці ж номер 4773. Як таке може бути? Чи є печатка несправжньою?

На наступний день 27.06.2019 на основі цього Технічного паспорту таке собі Комунальне підприємство «Реєстраційне бюро» (м. Київ) вносить зміни в Номер запису 1813007580000 (квартира №34 по Саксаганського 63/28) в Державний реєстр речових прав на нерухоме майно, де площа квартири вже 126,3 кв.м., а не 68,1 кв.м. 

Ось так легко, за два дні (!), два чарівники ФОП Ананьєв та КП «Реєстраційне бюро» можуть збільшити площу вашої квартири в центрі столиці майже вдвічі.

А далі нотаріус, в даному випадку — пан Швець, який чомусь «не помічає» цих дій в реєстрі при отримані документів на реєстрацію договору дарування, допомагає сім’ї Новак, посвідчуючи договір дарування. З цього вбачається, що досвідчений нотаріус, дивним чином «не бачив» жодних проблем у Технічному паспорті, і не мав жодних сумнівів щодо правомірності походження додаткової площі квартири та права власності на неї пані Новак. 

Для спрощення, звернемо увагу лише на той факт, що відповідно до Технічного паспорту мансардний поверх вказаний з усіма зовнішніми стінами, сходами на 6-ий поверх, та 6-ма мансардними вікнами. В реальності, наразі, нічого цього немає. Там лише звичайне горище багатоповерхового будинку. 

Залишається дуже багато запитань і до тих, хто здійснював реєстрацію речових прав і до державного органу, що забезпечує ведення Державного реєстру речових прав на нерухоме майно… Наприклад чи не обійшлося тут без мовчазної згоди чи покровительства з Міністерства юстиції? Пригадаймо де працює пані Новак.

Ми також поспілкувалися з сусідами Новак Валерії Марківни по вул. Саксаганського 63/28. І ось яку цікаву інформацію вони нам надали.

Відразу після придбання квартири, розпочалися ремонтні роботи в середині квартири, що полягали у повному демонтажі усіх перегородок, зняття підлоги, оздоблень стін і т.д. 

Але ж це її приватна власність? Який бажає ремонт – це її справа. Якби не одне але…. Без згоди на те сусідів (мешканців багатоквартирного будинку за адресою вул. Саксаганського 63/28), що є обов’язковою вимогою згідно чинного законодавства України, Новак Валерія Марківна здійснює самовільне захоплення горища.Вибито між квартирою №34 та горищем прохід (див. малюнки), демонтовано кришу, виведено розводку під опалення та воду за сприяння сантехніка жеку, без будь-якої дозвільної документації.

 

Усі співвласники багатоквартирного будинку за адресою вул. Саксаганського 63/28 проти дій Новак Валерії. Написані запити на ім’я мера Києва, Міністра юстиції, до Департаменту з питань державного архітектурно-будівельного контролю м. Києва та Державної архітектурно-будівельної інспекції України, ГУ Національної поліції м. Києва, КП «Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Голосіївського району м. Києва».

Ось відповіді ДАБК м. Києва, з яких видно, що жодних дозволів на проведення будь-яких робіт не надавалось. Більше того, навіть звернення від Новаків чи їх представників по даному об’єкту не реєструвалися.

 

Це маленька історія, невеличкої кількості жителів столиці, одного будинку. Але методичний підхід, координованість дій і холоднокровність чиновниці та її родичів, може свідчить про існування в місті тіньової інфраструктури з надання послуг «із привласнення чужого майна».

Ми слідкуємо за розвитком подій. Далі буде…

Олексій Правденко

Читайте еще

Последние новости
Популярные новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте