Миколу Мартиненка буде судити Антикорупційний суд

02 октября 2019 г., 20:13:00   1384   0

Миколу Мартиненка буде судити Антикорупційний суд

Сьогодні Шевченківський районний суд Києва передав справу екснардепа Миколи Мартиненка та його спільників до Вищого антикорупційного суду (ВАКС). Ця справа підсудна виключно ВАКС, адже Мартиненко обвинувачується у  розкраданні майже 700 млн грн українських держпідприємств.

Про це повідомляє ЦПК.

Так, спершу Шевченківський суд хотів використати процедуру вирішення питання підсудності: подання в Апеляційний суд, який звертається до Верховного суду. Останній уже остаточно вирішує, який суд має слухати певну справу. Однак ця процедура для того випадку, коли не зрозуміло, який суд має слухати справу. Тобто є спір про підсудність. 

Натомість зі справою Мартиненка, все очевидно: вона підсудна виключно ВАКС. Саме тому Апеляційний суд 30 вересня повернув подання Шевченківського суду назад, зазначивши, щоб він передав справу до Антикорсуду напряму. 

“У справі Мартиненка немає жодного спору про підсудність: адже злочини, які інкримінуються вчинялися народним депутатом, а розмір шкоди майже 700 млн грн. Саме тому вона має слухатися у Вищому антикорупційному суді. Немає підстав звертатися до Верховного суду, це означає лише затягування часу”, — коментує юрист Центру протидії корупції Андрій Савін. 

Нещодавно Верховний суд надав свою позицію, що кримінальні справи мають бути передані судами напряму до ВАКС.

Адвокати екснардепа заявили відвід суддям, які на формальному засіданні вирішували, чи передавати справу до ВАКС. Утім судді їм у відводі відмовили та ухвалили рішення передати справу до ВАКС. 

Нагадаємо, екснардепа Миколу Мартиненка обвинувачують у тому, що він разом зі спільниками організували схему на закупівлі “СхідГЗК” уранового концентрату. Підприємство мало самостійно забезпечити видобуток сировини, проте керівництво закупило її за кордоном через австрійську фірму-прокладку “Штоєрман”, спричинивши шкоду у розмірі 17,2 млн доларів США.

Окрім уранового епізоду, Мартиненка і його спільників обвинувачують у заволодінні коштами держпідприємства НАЕК “Енергоатом”.Збитки державі склали 6,4 млн євро. Докази у цій справі вже дослідили.

Источник: Все новости от

Читайте еще

Популярные новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте