Перехід на святкування Різдва 25 грудня стане кроком до об`єднання

18 декабря 2019 г., 20:08:00   1420   0


Люди на площі біля Михайлівського Золотоверхого монастиря в Києві, що належить Православній церкві України (ПЦУ). Березень 2019 року


Обидві українські церкви східного обряду, й УГКЦ, і ПЦУ, постали на світ заради об’єднання. Українська греко-католицька церква мала стати містком між католицизмом і православ’ям, Заходом і Сходом, що все більше втрачали зв’язки після розколу 1054 року, пише Назарій Заноз для "Радіо Свобода"


Місією ж постання ПЦУ є єднання українських православних під спільним покровом. Не просто вийти із російської сфери впливу та відновити історичну справедливість.


В ідеалі буде, коли ці дві найбільші українські церкви об’єднаються в одну. Але поки цього не відбулося – вони можуть зробити ще кілька кроків, аби продовжити зближення.


Одним із них має стати святкування Різдва 25 грудня, а згодом – і перехід на григоріанський чи новоюліанські календарі, котрі точніші, ніж юліанський.


Читайте також: ПЦУ може перейти на святкування Різдва 25 грудня. ВІДЕО


І такий перехід – це аж ніяк не розкол, як його намагаються подати супротивники цієї ідеї. А якраз чергове об’єднання, що цілком логічно вкладається у стратегію поступу. Це об’єднання з іншими церквами, котрі куди ближчі за духом українським. Це не розкол і розбрат, а навпаки – єднання із християнським світом, тотальна більшість котрого (93%) святкує Різдво саме 25 грудня.


Коли святкуватимемо Різдво: вибір між Москвою і Європою?


Необхідно дати змогу всім самостійно визначатися, як і коли святкувати Різдво й коли наважуватися на перехід. Але хочеться й підтримки від церков (ПЦУ й УГКЦ), які б допомагали вірним робити цей крок. А також самим не боятися зважуватися, інакше все може затягнутися на десятиліття.



Глави двох церков – УГКЦ Святослав Шевчук (ліворуч) і ПЦУ Епіфаній (прворуч) – під час вшанування жертв Голодомору-геноциду в Україні 1932–1933 років. Київ, 23 листопада 2019 року


Тож шана тим священникам, які підтримують і готові служити Різдвяну службу 25 грудня.


У кожного свій шлях


Росія обрала шлях до тотальної ізоляції. Це її справа. Вона сама йде у відступництво й розкол, адже саме батюшки РФ припиняють молитися за ієрархів тих церков, котрі визнають автокефалію ПЦУ, а не навпаки. Весь світ видихнув би із великим полегшенням, якби Росія максимально зупинила своє втручання у справи інших, сиділа би десь у куточку й дала всім спокій.


Натомість мета світового християнства, частиною котрого почуваються українські вірні: подолати розлами й розколи. Прокласти місточки одні до одних. Аби не піддаватися на чергове "розділяй і владарюй". Аби знаходити спільне й поважати унікальне та інше. Бо сила в порозумінні та єдности. А там, де вони – там і мир, і злагода. Для українства це особливо важливо.


Підписуйся на сторінки UAINFO у FacebookTwitter і YouTube

Источник: Все новости от

Читайте еще

Популярные новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте