Великий герб і ще більша ницість: що найбільше непокоїть у всій цій історії

05 декабря 2020 г., 06:01:00   1172   0

пише Сергій Грабовський, повідомляє UAINFO.org.


А що її обурює? Як на мене, було б дивно, якби цей проєкт якось випадав із загальної стилістики "Кварталу 95", що панує нині у владних структурах України, замістивши собою той "вільний розум і думку розкуту", на ствердження яких, схоже, даремно сподівався Іван Франко…


Щоправда, чимало геральдистів стверджує, що все ОК. Одні наголошують, що всі фігури, які за щитом, не є елементами герба, а просто виступають його оздобленням. Інші твердять, що лева без статевого органу на гербі не можна зображувати, і без червоних кігтів – теж. Треті пропонують доповнити герб іще й короною Володимира Великого та прибрати калину і пшеницю. І так далі, і таке інше.


Проте де тут логіка? Якщо всі елементи, що розташовані навколо щита, є лише оздобленням, то чому все вкупі зветься Великим гербом і вимагає затвердження Верховною Радою? Ба більше: у довідниках із геральдики чогось усі зазначені елементи звуть складниками герба – щитотримачами, підґрунтям, на якому стоять останні, тощо. Якщо із проєкту забрати стрічку кольорів українського прапора, пшеницю й кетяг калини, то щитоносці "повиснуть" у повітрі, що є порушенням засад геральдики…


Читайте також: Історик пояснив, чому Україні не потрібен Великий герб


Ось так влада "зшиває країну". Що далі – статус Криму, державна мова, прапор?


Нарешті про найсерйозніше зауваження. Чи припустимо виносити на герб світської держави в ролі щитоносця архангела Михаїла? Адже останній історично грає роль покровителя Києва, і це зрозуміло та виправдано, коли йдеться про столичний герб. А от небесною покровителькою всієї України є Марія Оранта, і її поява на Великому гербі була би ще якось виправдана.


До речі, як на мене, куди грамотнішим був один із проєктів Великого герба, створений іще в 1990-х. Він був значно менш розцяцькованим і викликав менше протесту. Проте тоді не підійшов.


FacebookTwitter і YouTube

Источник: Все новости от

Читайте еще

Популярные новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте