Українським кандидатом вакцини від COVID-19 зацікавилися вже три країни, – Фаворов

16 января 2021 г., 21:20:00   1275   0

Українським кандидатом вакцини від COVID-19 зацікавилися вже три країни, – Фаворов

Представники трьох країн зацікавилися напрацюваннями українських вчених у сфері створення вітчизняного кандидата антикоронавірусної вакцини.

Але на даний момент українські розробники поки не планують передавати свої напрацювання, адже питання фінансування виробництва і клінічної фази випробування вакцини все ще може бути вирішене як на рівні держави, з огляду на рівень підтримки з боку Президента України Володимира Зеленського та міністра охорони здоров’я Максима Степанова, так і за рахунок приватних інвесторів. Таку думку озвучив науковий консультант, професор, доктор медичних наук, міжнародний експерт у сфері охорони здоров’я і епідеміології Михайло Фаворов на ZOOM-конференції, – передає УНН.

“Скажу чесно: вже кілька країн контактували – ми їм надавали документи про те, яка вакцина, яким чином вона вийде і так далі. Не можна приховати таку річ, якщо ви вже доповіли її Президенту. Звичайно, інші люди цікавляться”, – розповів він.

Фаворов також пояснив, що подальший процес виробництва 100 тисяч доз вакцинного препарату, необхідних для клінічних випробувань, вимагає фінансування у розмірі 10-15 мільйонів доларів. Він також не виключає, що подібні інвестиції в українську вакцину повернуться колосальним прибутком для держави, з огляду на високий експортний потенціал, ефективність даного продукту і відсутність особливих умов для зберігання, на відміну від тієї ж вакцини Pfizer. “У всьому світі (це не я вигадую) були створені приурядові фонди для фінансування вакцин. Наприклад, дочка Путіна очолила такий фонд.

У США Pfizer продав ще не створену вакцину державі, а держава сказала – “ми у тебе вже купили заздалегідь”. Тобто існують всілякі підходи – хтось повинен це у вас продумати, окрема комісія повинна цим зайнятися і створити найбільш оптимальну систему інвестування у даний проект”, – вважає Фаворов.

Епідеміолог також підкреслив, що при вкладенні відносно невеликих коштів з точки зору державних масштабів, з огляду на продуктивні потужності вітчизняних підприємств, через рік Україна може вийти на світовий ринок з абсолютно новим, унікальним і незалежним від інших продуктом.

“При вкладенні відносно невеликих для держави грошей, це дасть вам можливість вийти на ринок з абсолютно новим і незалежним від інших продуктом. (…) Рішення вашої країни ви повинні приймати самі. Я весь час підкреслював, що у Росії так і зробили: створили такий елітний приватний фонд, внесли гроші і зробили вакцину. (…) Це абсолютно відкрите питання. У вас є люди у країні, яким це під силу, але, звичайно, жодна вакцина не робиться без участі держави.

У всякому разі – без контролю. Це дуже серйозне питання. Створення приватного фонду по розробці вакцини дуже перспективно, тим більше, що у вас є унікальне виробництво. У всьому світі треба було б будувати це виробництво, а воно у вас є – і одне з кращих у світі”, – підсумував він.


Источник: Все новости от

Читайте еще

Популярные новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте