Економісти називають запроваджені санкції  США проти РФ "безболісними" та "косметичними" – правозахисниця 

19 апреля 2021 г., 20:10:00   705   0

Економісти називають запроваджені санкції  США проти РФ "безболісними" та "косметичними" – правозахисниця 


"Читаю українську пресу, і не розумію, для чого ми тішимо себе ілюзіями. У нашій ситуації це просто небезпечно. Давайте розбиратися. Санкції проти держборгу Росії обговорювали останні три з половиною роки. Це найбільш дієва «зброя» із наявного в США санкційного арсеналу, якщо не брати до уваги такі радикальні заходи, як-от відключення SWIFT", - про це на своїй сторінці у Фейсбуці пише правозахисниця Олександра Матвійчук, інформує UAINFO.org.


"Але Білий дім запровадив радше символічні обмеження, чим лишив собі багато можливостей для їх посилення у майбутньому. Тож не дивно, що після оголошення санкцій ринок зітхнув з полегшенням, а рубль подорожчав на 80 копійок до долару.


Указ Джо Байдена забороняє американським інвесторам приймати участь у первинних аукціонах щодо розміщення нових випусків російських рублевих облігацій із 14 червня. Тобто нічого не заважає американським інвесторам негайно після розміщення викупити цінні папери у первинного покупця, наприклад, російського держбанку. Так само американські інвестори можуть у будь-який момент купити випуски облігацій федерального займу (ОФЗ), що вже знаходяться в тривалому обігу на вторинному ринку.


Читайте також: Чалый о "мягких" санкциях США против РФ: "Байден дает Кремлю возможность одуматься"


Найголовніше те, що їм не потрібно терміново усі продавати російські держоблігації, що в них на руках. Цей портфель оцінюється у 3 трлн рублей ($40 млрд), і така раптова «втеча капіталу» могла обвалити російський ринок навіть попри той факт, що на долю американських інвесторів приходиться тільки 7% рублевого держборгу Росії. Тож Мінфін Росії може спокійно продовжувати виконувати свій план по розміщенню ОФЗ на 2,9 трлн рублів у 2021 році (і 740 мільярдів рублів він вже розмістив).


Окрім «кота в мішку» щодо обмежень проти держборгу, усі решта запроваджені заходи можна назвати стандартними. Санкції не зачепили російські енергетичні та мінеральні кампанії та декілька десятків олігархів, які підтримують режим та керують особистим багатством Путіна.


От на що варто дійсно звернути увагу. Мінфін США отримає право запроваджувати блокуючі санкції проти будь-якої приватної кампанії тільки за фактом її роботи в оборонному секторі, а також зв’язків із російським урядом чи пов’язаних із ним організаціями. За цією підставою у списку вже опинилося 6-ть приватних IT-підрядників, які працювали на російську спецслужбу. Таке положення Указу створює простір для тлумачення та розширює правовий механізм застосування санкцій. Поки практика не буде встановлена, іноземний бізнес може побоюватися будувати зв’язки із російськими держкомпаніями.


Читайте також: Отключение России от SWIFT – это как применить ядерное оружие, но мы готовы к этому шагу, – вице-председатель ЕНП Калниете


Економісти називають запроваджені санкції «безболісними» та «косметичними», а українська преса пише про найбільш потужні санкції проти Росії за останні сім років. Насправді, якщо вже цитувати іноземну пресу, то це радже «попереджувальний вистріл», який дозволяє США гнучко варіювати між політикою батогів та пряників.


У цьому контексті мене особисто турбує не сам факт дзвінка Байдену до Путіна із пропозицією зустрічі. А те, що цей формат перемовин виключає із них Україну. До всього перелік питань, про які можуть домовлятися президенти двох країн, досить широкий, а я не тішу себе ілюзіями, яке місце Україна займає в світовій геополітиці", - завершує правозахисниця.


Підписуйся на сторінки UAINFO у FacebookTwitter і YouTube 

Источник: Все новости от

Читайте еще

Популярные новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте