Півтора мільйона гривень на боротьбу з амброзією чи на вітер?

09 сентября 2016 г., 14:11:00   1501   0

Півтора мільйона гривень на боротьбу з амброзією чи на вітер?

Понад 100 гектарів території Черкас заросли амброзією. Це майже півтора відсотка від усієї площі обласного центру. Бур’ян шкідливо вливає на здоров’я людей. Щорічно під час  цвітіння амброзії у сотень містян загострюються хронічні недуги органів дихання.

Згідно із законодавством, відповідальні за виконання заходів у боротьбі з карантинним бур’яном (амброзією) є райдержадміністрації та органи місцевого самоврядування, які  мають передбачати в місцевих бюджетах  кошти  на проведення боротьби з цим шкідником. Особи, винні в порушенні законодавства про  карантин  рослин, несуть відповідальність згідно із законом.  

cherk-ambrozia-rd3

Щороку місто, як того й вимагає закон, затверджує перелік заходів знищення шкідливої трави, виділяє на це чималі кошти. На амброзію це впливає мало, – вона продовжує рости і квітнути.

Цього року на «проведення робіт по боротьбі з амброзією (косіння, механічні та агрохімічні заходи по знищенню амброзії) природоохоронних заходів, які фінансуються за рахунок міського цільового фонду охорони  навколишнього природного середовища» передбачено 305 700 гривень, станом на 12.08.2016 року профінансовано робіт на 105 235 гривень, а станом на 01.09.2016 року – оплачено уже удвічі більше – 202 667 гривень.

cherk-tab8-ambrozia

Переглянути цей документ

cherk-tab9-ambroziaПереглянути цей документ …

Як розповідають черкаські комунальники, косять амброзію шість разів на рік і лише на підзвітній території. До приватних дворів їм – зась. Відповідні роботи ведуть з весни, як тільки трава сходить, і до пізньої осені. Лише скошують, тоді як, відповідно до переліку природоохоронних заходів, які фінансуються за рахунок міського цільового фонду охорони  навколишнього природного середовища, гроші виділяють також на агрохімічні заходи.

kosa-trava

Науковці стверджують, що косіння неефективне. А фінансування цих заходів, кажуть вони, це – гроші на вітер.

Саме хімічна обробка амброзії не дасть їй шансів на життя та подальше розмноження, переконана біолог Вікторія Осипенко.

«Стебло амброзії після скошування починає галузитися. Чим більше воно розгалузиться – тим більше суцвіть дасть, якщо скошувати амброзію так, як починають, – рано навесні у фазі 2-4 листочків – то це взагалі неефективні способи. Скошувати треба тоді, коли рослина почала бутонізацію, між бутонізацією і квітуванням», – каже пані Осипенко.

ambrozijaТобто,  після підрізання стебла рослина здатна до швидкого відтворення наземної частини, причому, утворює декілька продуктивних стебел. Навряд чи черкаські ботаніки, екологи та комунальники про це не знають.

Окрім того, рослини, зрізані під час або після цвітіння, потрібно виносити в спеціально призначені місця і спалювати після підсушування, кажуть фахівці. Але цим у місті узагалі ніхто не займається.

cherk-ambrozia-1
Проте комунальники суперечать офіційному документові. Кажуть, агрохімічні заходи, тобто, обробка територій гербіцидами, які пригнітять ріст бур’яну, надто дорогі, грошей на це узагалі нема. Але ж у тому переліку заходів у боротьбі з амброзією, на які виділено цього року понад 300 тисяч гривень, згадано, окрім  косіння, механічні та агрохімічні заходи знищення бур’яну.  Також з’ясувалося, що питання щодо закупівлі гербіцидів посадовці навіть не порушували.

Алерген амброзії – це пилок дозрілої рослиниАлерген  амброзії – це  пилок дозрілої рослини, пояснюють біологи. Тож, необхідно позбавитися рослини ще до її квітування. А знищити бур’ян з мінімальними затратами фінансів  надзвичайно просто: навесні  потрібно вирвати молоду рослину з корінням. Тобто, вдатися можна до ще одного, згаданого у переліку робіт у боротьбі з амброзією, – механічного.

Утім, схоже, нічого іншого, ніж косити та скаржитися на нестачу коштів черкаські чиновники не можуть.

«Законодавство пише, що потрібно скошувати 14  разів.  Ми, на жаль, тільки 6, хоча б 10 було б нормально. Не хватає грошей. Трішки. А так, загалом, місто справляється, на території міста амброзії немає», – розповідає Володимир Гусаченко, начальник відділу  екології  департаменту ЖКГ Черкаської міської ради.

cherk-ambrozia-2

Амброзію ретельно скошено лише у центральній частині міста. Варто виїхати на околиці міста і переконатися, що там нога комунальника з косою не ступала. У віддаленому від центру Черкас мікрорайоні “Д” цей бур’ян виріс вже майже у ріст людини.

cherk-ambrozia-rd2

До всього, цогоріч у Черкасах виділили півтора мільйона гривень на скошування газонів. Зрізаючи газонну траву, комунальники водночас знищують і амброзію. Наразі ж чиновники шукають кошти на засівання газонів новими рослинами, аби, кажуть, у такий спосіб витіснити карантинну рослину.

Мирослава Станкевич, для “Ні корупції!”

Источник: Все новости от

Читайте еще

Последние новости
Популярные новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте