Свій до свого? Як у Черкасах тендер на авто для дітей за більш ніж мільйон провели

20 июля 2017 г., 21:10:04   757   0

20 липня у Черкасах завершився аукціон на авто вартістю в 1,1 млн. грн. До цього часу учасники тендеру не були відомі. Не було зрозуміло  і для чого замовникові, Департаменту освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради, потрібне авто за такі гроші та з цікаво виписаними технічними характеристиками. Після розкриття протоколу торгів незрозуміле стало очевидним.

З дешевшою від очікуваної на 5 тис. грн. пропозицією в аукціоні перемогло ТОВ "Колос-Авто". Його суперник – ТОВ «Автокомерц» не відстав у торгах ні на крок.

Засновниками ТОВ "Колос-Авто", за даними аналітичної системи YouControl, є Михайло Володимирович, Тетяна Михайлiвна та Любов Геннадiївна Воронови. Зареєстроване товариство вісім років тому у Черкасах по вул. Смілянській, 153.

Його конкурент у тендері, ТОВ «Автокомерц», також черкаського походження. Засноване шість років тому вже згаданою Тетяною Михайлівною Вороновою. Окрім засновниці, ріднить обидва підприємства і «прописка» - Черкаси, Смілянська, 153.

Ще одним збігом є партійна приналежність засновників товариств - Михайла Володимировича і Любові Геннадіївни Воронових, директора Департаменту освіти та гуманітарної політики Черкаської міськради Ігоря Володимировича Волошина та міського голови Черкас Анатолія Бондаренка – ВО «Батьківщина».

У списках на останніх місцевих виборах до міськради від «Батьківщини» прізвища Волошина і Воронової були поряд у спискові.

Найбільш вдалими щодо участі у публічних закупівлях, згідно з даними аналітичної системи YouControl, для Колос-Авто були 2011, 2012 та 2015 рр. Протягом цих періодів товариство за свої послуги та товар отримало 2,1 млн грн, 28 тис. грн. та 1,18 млн. грн. відповідно.

Після аукціону

З договору купівлі-продажу Колосу на авто від 19 липня 2017 року довідалися, що продають Ford Transit V 363 2.2D білого кольору. З’ясувалося, що, згідно з цим договором, повна вартість автомобіля - 790 тисяч гривень …була у жовтні 2016 року, коли ТОВ продало Форд панові Ткачу Миколі Володимировичу.

До тендерних документів Колос-Авто додав також схвальний відгук про співпрацю від цієї приватної особи.

Яке авто хотів запропонувати суперник Колоса, знає лише він, оскільки його документації на сайті у розділі "Документи" нема.

Від одного з автосалонів в Україні ми отримали комерційну пропозицію на таке ж авто. З’ясувалося, що аналогічний новенький Ford Transit 2.2D, який має два кондиціонери, круїзконтроль та все необхідне для комфортної автоподорожі, коштує 882 тисячі гривень. Якщо візьмемо авто білого кольору, доплачувати не потрібно.

Хто у кого списав?

Як ми вже повідомляли, на початку цього тендеру, 27 червня, Департамент освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради оприлюднив технічну документацію до легкового автомобіля, який планували купити за понад мільйон гривень. Серед характеристик ми помітили і такі, що не відповідають вимогам до таких документів Закону «Про публічні закупівлі».

Ми спробували в інформзапиті з’ясувати у Департаменті, для яких потреб чи для кого планують купити авто і чим обумовлені особливості у його теххарактеристиках.

Належної відповіді так і не отримали, бо у Департаменті, за словами Богдана Бєлова, заступника директора, нема людини для написання відповідей.

У телефонній розмові пан Бєлов повідомив, що авто купуватимуть для дитячого будинку сімейного типу (з етичних міркувань прізвище не розголошуємо).

«Батько цієї родини подав саме такий запит, що вони хочуть саме цей автомобіль. Служба у справах дітей оформила відповідну заявку… і ми оголосили оцей тендер. Можу дати телефон цього батька, тому що я з ним вже говорив і казав, що у нас громадські активісти, організація така «Ні корупції!» цікавиться, чому ми купуємо такий автомобіль», - розповів по телефону заступник директора.

Стосовно  чітко підігнаних під конкретне авто характеристик, Богдан Бєлов сказав, що проблеми не бачить.

«Ну які вимоги? Ми готові купити за такими вимогами, які нам подав (згаданий вище батько родини – Ред.). На його вимоги ми і робили упор. Якщо будуть якісь претензії, то будемо тоді розбиратися. Наразі, якшо він хоче такий автомобіль, то ми таку й заявку подали на його вимогу», - аргументував чиновник.

«Тобто саме такий автомобіль уже є, і його залишилося лише купити?» - питаємо у пана Бєлова.

«Чи він є чи нема, я, чесно кажучи, не знаю, але характеристики отакі», - відповів він.

Наступного дня, 11 липня, після розмови з паном Бєловим, на сторінці з оголошенням про тендер з’явився новий документ  з доволі дивною назвою, яка мало стосується даного оголошення – «зміни ТД путівки 26.06.».

Як з’ясувалося – це додаток 2, «Інформація про технічні, якісні та кількісні характеристики предмета закупівлі». Ідентичний попередньому, за винятком уже вилучених перелічених у запиті характеристик щодо обов`язкового кольору бамперів, керма у шкірі та підсвітки з театральним ефектом.

Але зміни стосовно якісних технічних рис не вніс у власну документацію «Колос-Авто». У їхній довідці від 19 липня нікуди не зникали згадані вище передній бампер кольору кузова, задній бампер чорного кольору, широкі бокові молдинги чорного кольору, зовнішні дзеркала чорного кольору, дверні ручки чорного кольору, ручка багажника чорного кольору, освітлення з «театральним ефектом» переднього ряду сидінь, оздоблена шкірою ручка важеля перемикання передач, кермо оздоблене шкірою.

Додамо, що у згаданій черкаській родині, для якої чиновники надумали купувати авто, виховують 11 дітей. Про зручний автомобіль вони мріють ось уже п’ятий рік. Старий п’ятимісний легковик не задовольняє нагальні потреби великої сім’ї. Ще два роки тому і батьки, і діти були згодні на допомогу від небайдужих – фургон для родини.

Особливо актуальною ця історія є на тлі нещодавнього автівкового скандалу. Як повідомляв «Ні корупції!» з посиланням на видання «Наші гроші», Комунальне підприємство «АТП Черкаської обласної ради» мало намір купити легковик за 1,40 млн грн. для поповнення автопарку.

У ТД йшлося, що це мав би бути білий 5-місний автомобіль 2017 р.в. з низкою вимог, під які, як дослідили фахівці,  підходить розкішний седан Infiniti Q70: шкіряний салон, двозонний клімат-контроль, рульове колесо з підігрівом, аудіосистему вищого класу, легкосплавні колісні диски, камеру заднього виду тощо.

Після публікацій таких подробиць у ЗМІ, через тиждень після оголошення торгів, тендер відмінили через «скорочення видатків на фінансування закупівлі».

Мирослава Білецька, для "Ні корупції!"

Источник: Все новости от

Читайте еще

Популярные новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте