Як на Київщині депутат разом із керівництвом району та лікарні бюджет «освоюють»

20 октября 2017 г., 07:26:32   846   0

У вересні броварські місцеві ЗМІ повідомили про те, що у приміщеннях Броварської Центральної районної лікарні відбулися обшуки за участі слідчого відділу Головного управління СБУ у місті Києві та Київській області.

Тоді ж видання «Трибуна-Бровари» передало коментар головного лікаря районної лікарні Валентина Багнюка стосовно цієї події. Так от, за словами Багнюка, обшук проводило обласне управління Служби безпеки України в рамках кримінального провадження, відкритого проти однієї з компаній, яка, каже головлікар, надавала послуги різним компаніям, зокрема і ЦРЛ. Про яку саме компанію йдеться і які саме послуги надавала фірма, Валентин Багнюк не повідомив. «Я зараз не пригадую ні назви фірми, ні які послуги вона надавала, оскільки я у відпустці», — сказав він. А видання, своєю чергою, назвало цю компанію - ТОВ «Тера-Енерго».

Як перевірив «Ні корупції!», згідно з даними аналітичної платформи Youcontrol, засновником і керівником ТОВ «Тера-Енерго», яка прописана у Броварах і має майже три роки трудового стажу та «статутник» розміром у 5 тисяч гривень, є Роман Михайлович Шибіко.

Водночас Роман Михайлович є депутатом Броварської районної ради від Броварської районної партійної організації «Наш край».

Як зазначається у Єдиному судовому реєстрі, 12 вересня цього року Печерський районний суд міста Києва у рамках кримінальної справи низкою ухвал надав слідчим тимчасовий доступ до речей і документів, що перебувають у володінні усіх сільських рад Броварського району Київської області, Броварської центральної районної лікарні та виконавчого комітету Броварської міської ради Київської області щодо проведення закупівель між ними і ТОВ «Тера-Енерго», ТОВ «Тера-Вінд», ТОВ НВЦ «Тера-Вінд» та ТОВ «СігараТрейд».

Одразу зауважимо, що згідно з даними аналітичної платформи Youcontrol, у ТОВ «Тера-Вінд» Роман Михайлович Шибіко є підписантом.

У ТОВ НВЦ «Тера-Вінд» Шибіко Роман Михайлович був одним із засновників.

А ТОВ «СігараТрейд» керує дружина Романа Михайловича - Галина Василівна Шибіко.

Так от, ухвалюючи надати слідчим доступ до документів, суд керувався наступним.Слідчим відділом ГУ СБ України у м. Києві та Київській області здійснюється досудове слідство у кримінальному провадженні № 22016101110000035, яке внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 205 (фіктивне підприємництво), ч. 5 ст. 191 КК України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем).

Як зазначається в тексті судової ухвали, встановлено, що протягом 2015-2017 років посадові особи Броварської районної державної адміністрації (БРДА), виконавчого комітету Броварської міської ради (БМР), Броварської центральної районної лікарні (БЦРЛ) та КП «Броварське РВУ ЖКХ», діючи всупереч інтересам служби, зловживаючи своїм службовим становищем, перебуваючи у змові з власниками та керівниками ТОВ «Тера-Енерго», ТОВ «Тера-Вінд», ТОВ НВЦ «Тера-Вінд», та ТОВ «Сігара Трейд» та іншими компаніями привласнили кошти районного бюджету шляхом зловживання своїм службовим становищем в особливо великих розмірах.

«Так встановлено, що кошти районного бюджету з рахунків БРДА, БЦРЛ та КП «Броварське РВУ ЖКХ» перераховані на рахунки ТОВ «Тера-Енерго» (код ЄДРПОУ 39474240), директором та засновником якого є ОСОБА_3, за товари, роботи та послуги, що надавалися та постачалися за значно завищеними цінами та у більшій частині або взагалі не виконувались, або виконувались безпосередньо працівниками БРДА, БЦРЛ, виконавчого комітету БМР та КП «Броварське РВУ ЖКХ», з використанням обладнання і раніше придбаних розхідних матеріалів БРДА, виконавчого комітету БМР, БЦРЛ та КП «Броварське РВУ ЖКХ», - йдеться в ухвалі.

Після цього, з метою привласнення різниці між фактичними затратами та одержаним від БРДА, виконавчого комітету БМР, БЦРЛ та КП «Броварське РВУ ЖКХ» доходом кошти районного бюджету, були скеровані ОСОБА_3 та іншими невстановленими досудовим слідством особами, задіяними у даній злочинній схемі, з рахунків ТОВ «Тера-Енерго» на рахунки підприємств з ознаками фіктивності, а саме: ТОВ «Тера-Вінд», ТОВ НВЦ «Тера-Вінд», ТОВ «Сігара Трейд» та інших компаній.

Також встановлено, що посадовими особами БРДА та виконавчого комітету БМР протягом 2016 року, здійснено видатки з районного бюджету, на суму понад 11 млн. грн., на проведення закупівель товарів, робіт та послуг у ТОВ «Тера-Енерго». В подальшому ТОВ «Тера-Енерго» (код ЄДРПОУ 39474240) укладала договори субпідряду з означеними підприємствами з ознаками фіктивності, які постачали товари, виконували роботи та надавали послуги БРДА, виконавчого комітету БМР, БЦРЛ та КП «Броварське РВУ ЖКХ».

Зокрема, 31 грудня 2015 року за укладеним ТОВ «Тера-Енерго» з ТОВ «НПЛ Ком» договором, на виконання монтажних робіт по улаштуванню: водопостачання, каналізації, опалення, внутрішнього електропостачання біолабораторії з гаражем та холодильного складу готової продукції за адресою: Київська область, с. Княжичі, вул. Слави, буд. 25, за рахунок видатків бюджету Броварського району здійснено оплату у сумі 435 000 грн.

Однак проведеним оглядом вказаного об`єкта (біолабораторії), встановлено, що задекларовані монтажні роботи не виконувались, при цьому гараж та холодильний склад готової продукції за вказаною адресою взагалі відсутні.

Крім того, 15 квітня 2016 року директором ТОВ «Тера-Енерго» проведені фінансово-господарські взаємовідносини з ТОВ «Техбуд Компані» та ТОВ «Юніон-Ст» в частині виконання для ТОВ «Тера-Енерго» робіт із реконструкції зовнішнього вуличного освітлення у с. Гоголів, Броварського району, Київської області по вулицях: Чехова, Артема, Ватутіна, Шевченка, на суму 700 000 грн.

Однак у ході проведення огляду зовнішнього освітлення вказаних вулиць встановлено часткове виконання вказаних робіт, а також відсутність частини освітлювальних приладів.

«Таким чином, невстановлені посадові особи БРДА, виконавчого комітету БМР, БЦРЛ та КП «Броварське РВУ ЖКХ» в ході реалізації бюджетних та економічних програм Броварського району та міста за попередньою змовою з директором ТОВ «Тера-Енерго», використовуючи при цьому вказане підконтрольне підприємство, а також низку означених фіктивних підприємств, провели так звані «безтоварні» фінансові операції та здійснили виведення у «тіньовий обіг» бюджетних коштів», - йдеться в судовій ухвалі і там же додається:

«При цьому директор та інші невстановлені посадові особи БРДА, виконавчого комітету БМР, БЦРЛ та КП «Броварське РВУ ЖКХ» привласнили кошти районного бюджету шляхом зловживання своїм службовим становищем на загальну суму понад 11 млн. грн., тобто в особливо великому розмірі».

Своєю чергою Державна фіскальна служба України проаналізувала фінансові операції ТОВ «Тера-Енерго» з підрядниками, і її резюме таке - ймовірно, здійснено операції з метою подальшої легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом.

Як перевірив «Ні корупції!», вже після обшуку Центральної райлікарні у справі ТОВ «Тера-Енерго», а також після надання судом доступу слідчим до документів низки місцевих рад на рахунки компанії депатата райради Романа Шибіко продовжують литися бюджетні гроші.

Ось виписка на основі Є-дати від 12 вересня (дати судової ухвали на доступ до документів) і станом на 17 жовтня. За цей час, скажімо, ТОВ «Тера-Енерго» отримало від Броварської центральної районної лікарні майже 200 тисяч гривень за капремонт даху інфекційного відділення. І ще понад 350 тисяч гривень райлікарня дала ТОВці авансу на придбання матеріалів з капітального ремонту мереж зовнішнього освітлення. Та по кілька тисяч віддала за оперативне технічне обслуговування трансформаторної станції.

Тим часом у місцевих ЗМІ новини про обшуки райлікарні у справі ТОВ «Тера-Енерго» змінюють новини про те, яке ТОВ «Тера-Енерго» та його директор Роман Михайлович Шибіко молодці, бо за понад півмільйона гривень з державного бюджету за два тижні компанія «Тера-Енерго» виконала всі роботи з освітлення території Броварської центральної лікарні.

Лише ще раз наголосимо, що  освоєння бюджетних коштів відбулося після того, як замовник і виконавець вже фігурували у кримінальній справі про привласнення і розтрату державних коштів.

Валентина Новицька, «Ні корупції!»

Источник: Все новости от

Читайте еще

Популярные новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте