Повернення «Укртелекому» державі вигідне Ахметову – Несходовський

24 октября 2017 г., 12:15:46   790   0

Повернення державі «Укртелекому» вигідне підприємцю Рінатові Ахметову, який лишається до розгляду судових апеляцій власником цього монополіста на українському ринку фіксованого зв`язку. Таку думку висловив в ефірі Радіо Свобода експерт Ілля Несходовський. За його даними, «Укртелеком» втрачає клієнтську базу і довгостроково цей актив стане невигідним. Також у разі втрати «Укртелекому» Ахметов має отримати від держави назад 1,3 мільярда доларів укладених ним інвестицій. А це значно менше стягнутої судом першої інстанції пені з компанії ЕСУ (яка викупила «Укртелеком» у держави і потім була придбана Ахметовим).

Тим часом в.о. голови Фонду держмайна Віталій Трубаров запевнив Радіо Свобода, що у ситуації навколо «Укртелекому» головне – не власник, а дотримання закону. А компанія ЕСУ оскаржуватиме рішення Господарчого суду Києва про розрив приватизаційного договору між нею та ФДМУ.

Виконувач голови Фонду державного майна Віталій Трубаров зауважив в ефірі «Ранкової Свободи», що компанія ЕСУ не виконала пряму умову приватизаційного договору, яка передбачала передачу телекомунікаційної мережі спецзв’язку у власність держави.

Крім того, ТОВ «ЕСУ», яка приватизувала «Укретелеком» в 2011 році, а потім сама була придбана Рінатом Ахметовим, не виконала свої приватизаційні зобов’язання, а саме – внесення впродовж 5 років інвестицій  не менше 450 мільйонів доларів.

«Суд першої інстанції задовольнив позов Фонду Держмайна України за підтримки правоохоронних органів та прийняв рішення про розірвання договору купівлі-продажу «Укртелекому» і накладення на інвестора санкцій в розмірі 81 мільйона доларів. До цього була робота разом із «Укрспецзв`язком» та правоохоронними органами в рамках виконання одної з головних функцій Фонду Держмайна – постприватизаційного контролю», – розказав Трубаров.

Зі свого боку, ЕСУ планує оскаржити в Апеляційному суді рішення Господарського суду Києва. Про це заявив PR-директор «Укртелекому» Михайло Шуранов. При цьому він запевнив, що рішення суду першої інстанції не вплине на роботу телекомунікаційного підприємства.

«СКМ придбала компанію ЕСУ вже пізніше (після приватизації «Укртелекому» – ред.), – пояснює він. – ЕСУ планує оскаржити в Апеляційному суді рішення суду першої інстанції й надалі захищати свої майнові права на «Укртелеком». На нашу думку, характер претензій Фонду державного майна пов’язаний з діями попередніх власників «Укртелекому». Тому ми вважаємо за необхідне досягнення розумного компромісу стосовно оцінки виконання телекомунікаційних зобов’язань».

PR-директор «Укртелекому» також запевнив, що судова тяганина не вплине на роботу оператора фіксованого зв`язку.

Оскільки ЕСУ планує оскаржувати рішення суду, де-юре вона поки що лишається власником «Укртелекому». За словами ж Трубарова, ключовим для Фонду держмайна є не те, хто власник «Укртелекому», а суворе дотримання закону.

«Для нас головне, щоб зобов`язання, які бере на себе покупець, виконувались. Тому ми не зважаємо на те, хто цей покупець: Рінат Ахметов, Петренко чи ще хтось», – запевнив він.

Радіо Свобода

 

Источник: Все новости от

Читайте еще

Популярные новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте