Про “свіжі” декларації родинних зв’язків суддів із “заднім числом”

20 марта 2018 г., 07:55:36   946   0

Щорічно до першого лютого українські судді зобов’язані подавати до Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС) України  декларації родинних зв’язків. У цих документах вони мають вказати родичів, які є суддями, працівниками апарату суду, прокурорами, правоохоронцями, адвокатами, нотаріусами та депутатами. Дані мають бути оприлюдненими на офіційному веб-сайті ВККС. Декларації важливі, зокрема, для виявлення конфлікту інтересів з боку суддів. Цьогоріч служителі Феміди востаннє мали можливість подати такі документи на папері - 24 січня 2018 року в Україні почав працювати електронний реєстр.

Минуло півтора місяця від крайньої дати подачі до ВККС суддівських декларацій. Проте чимало сканкопій декларацій суддів судів, зокрема Черкаської області, за період 1 січня-31 грудня 2017 року і досі не оприлюднені на профільному ресурсі.

До прикладу, станом на перше лютого цього року були оприлюднені декларації не усіх суддів Придніпровського та Соснівського райсудів Черкас.

Щодо декларацій родинних зв’язків та доброчесності суддів окремих райсудів Черкаської області - Ватутінського та Городищенського, – на онлайн-ресурсі кваліфікаційної комісії не оприлюднено узагалі жодної декларації працівників цих установ. Хоча у відповіді на наш запит в обох судах повідомили, що судді заповнили декларації родинних зв’язків за 2017 рік та подали до ВККС.

У Кам’янському райсуді штатним розписом передбачені посади трьох суддів, але дві з них є вакантними. Нині тут працює лише голова суду Владлен Шкреба. Декларація його родинних зв`язків торік оприлюднена на сайті ВККС і доступна для перегляду.

Декларацію заповнив та подав до комісії єдиний суддя Драбівського районного суду, який нині без повноважень.

У решті 19 судах загальної юрисдикції області також зазначили, що вчасно задекларували усіх своїх родичів – адвокатів, чиновників, депутатів, суддів чи нотаріусів. Відомо, що здебільшого скеровували до комісії документи на папері. Незначна кількість суддів, відповідно до рішення Вищої кваліфікаційної комісії суддів про запровадження роботи електронної системи декларування, внесли належну інформацію безпосередньо у відповідні форми на офіційному веб-сайті Комісії.

Усі районні та міськрайонні суди Черкаської області повідомили, що протягом минулих років випадків незаповнення та неподання суддями декларацій родинних зв`язків та доброчесності не було.

На питання "Ні корупції!" коли і де можна буде ознайомитися із деклараціями родинних зв’язків суддів судів загальної юрисдикції України, які не оприлюднені на сайті ВККС, у судах Черкаської області повідомили, що це питання варто адресувати Комісії.

Якщо суддя невчасно подає або узагалі не подає декларацію родинних зв`язків, його, відповідно до профільного закону, можуть притягнути до дисциплінарної відповідальності.

От лише перевірити, вчасно чи ні подав той чи інший служитель Феміди документ стосовно родинних зв`язків та доброчесності, для людини не з системи практично неможливо.

У Вищій кваліфікаційній комісії суддів України у відповіді на наш запит пояснили, що донедавна такі документи судді подавали "на папері".

фрагмент відповіді ВККС на запит "Ні корупції!"

Їх розміщували у підрозділах розділу «Декларації родинних зв`язків та доброчесності» на офіційному веб-сайті Комісії "невідкладно після їх опрацювання (реєстрації, обліку, сканування та оброблення для оприлюднення)".

Як пояснили у ВККС, у зв`язку з надходженням до Комісії у січні-лютому 2018 року понад 7 500 паперових форм декларацій родинних зв`язків та доброчесності судді, їх опрацювання досі не завершили. З тих же причин Комісія не може представити нам інформацію про подання суддями місцевих та апеляційних судів Черкаської області декларацій родинних зв`язків за 2017 рік.

До речі, щодо того, коли саме мають з`явитися на сайті ВККС сканкопії паперових декларацій суддів, у профільному Законі нема жодного слова. Тому теоретично і практично "опрацьовувати" їх можна без зайвого поспіху.

З 24 січня 2018 року на офіційному веб-сайті Комісії почала діяти електронна система декларування, завдяки якій декларації родинних зв`язків судді оприлюднюють одразу після їх заповнення і подання. З даними реєстру можна ознайомитись за цим посиланням. Як помітив "Ні корупції!", вказану сторінку продовжують наповнювати. 18 березня цього року там були 5002 декларації.  За даними ВККС, станом на березень 2016 року (на жаль, більш свіжих даних знайти не вдалося) загальна кількість суддів у місцевих судах становить 6291 особа, в апеляційних судах – 2415 суддів, у вищих спеціалізованих судах – 317 суддів, у Верховному Суді України – 48 суддів.

фрагмент реєстру електронних декларацій родинних зв`язків та доброчесності суддів судів України

До всього, у ВККС зазначили, що протягом попередніх періодів були випадки неподання декларацій родинних зв`язків судді. У яких саме регіонах - такої інформації нам не надали. Натомість повідомили, що актуальних даних про притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності через неподання або несвоєчасне подання декларації родинних зв`язків,  не мають.

фрагмент відповіді ВККС на запит "Ні корупції!"

Додамо, що паперові копії суддівських декларацій  окремих судів були додані на сайт вже після першого лютого. В окремих випадках - набагато пізніше. Наприклад, суддя Уманського міськрайонного суду Катерина Ребрина  датувала свої декларації 26 січня, ВККС оформила документ другим лютим, а на ресурсі він з’явився нібито 20 лютого.

Хоча відповідний журнал активності ресурсу, на якому розміщені теки з документами, вказує, що декларація додана ще пізніше - 26 лютого.

Така ж історія появи і решти суддівських документів. Частину з них не оприлюднили на ресурсі Комісії після першого лютого, власне, тому 26 лютого ми і звернулися до ВККС із запитом, у якому просили пояснити затримку та повідомити, де та як ми можемо ознайомитися з копіями суддівських декларацій.

Нещодавно більшість сканів цих документів таки з`явилися на сайті, але з незрозумілих причин ...датовані першим лютого або ж найближчими до нього датами.

Як бачимо зі скріну, поданого нижче, декларація судді Соснівського райсуду Черкас Алли Чечот, у якій, до речі, з`явився син-адвокат, нібито подана першим днем лютого. Хоча кнопка активності на ресурсі свідчить, що відповідальна особа завантажила ці два елементи, декларації доброчесності та родзв`язків, у минулу п`ятницю, 16 березня.

До речі, напередодні "Ні корупції!", не знайшовши на сайті Комісії необхідної інформації щодо декларацій кількох служителів Феміди, звернувся до Соснівського райсуду з проханням надати копії цих документів. Відповіді в установлений Законом термін ми так і не отримали.

Часові розбіжності, коли завантаження відбувається набагато пізніше, аніж публікація чи останні зміни у документі, щонайменше, насторожують. Імовірно, із електронним реєстром таких маніпуляцій можна буде уникнути.

А поки що продовжуємо спостерігати за дивами у реєстрі скан-копій паперових декларацій суддів. Тека, де мали би бути оприлюднені документи суддів Ватутінського міського суду, які стверджують, що вчасно подали до ВККС усі необхідні папери,  поки що (станом на кінець доби 18.03.2018 року) чиста та має такий вигляд.

Хтозна, можливо, і в ній згодом з`являться суддівські декларації,  "з минулого".

Мирослава Білецька, для "Ні корупції!"

Источник: Все новости от

Читайте еще

Популярные новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте