УКРЗАЛІЗНИЦЮ ПІДОЗРЮЮТЬ У РОЗКРАДАННІ 550 МІЛЬЙОНІВ НА ЗАКУПІВЛІ СТРІЛОЧНИХ ПЕРЕВОДІВ

30 марта 2018 г., 08:19:43   1099   0

У минулому році  Укрзалізниця провела тендери на закупівлю стрілочних переводів та запчастин до них на 1,3 мільярди гривень. За даними детективів НАБУ, майже 40% цих коштів розікрали через “прокладкову” схему.

Як повідомляло ZБК раніше , філія “Центр забезпечення виробництва” ПАТ “Укрзалізниця” протягом 2017 року провела ряд тендерів на закупівлю стрілочних переводів та елементів до них, переможцями яких стали посередники ТОВ “Крендлз” та ТОВ “Дніпрозалізничпостачання”. Обидва підприємства пропонували продукцію виробництва ПАТ “Дніпропетровський стрілочний завод”.

Загальна сума тендерів склала понад 1,3 мільярди гривень, а в грудні залізниця заключила додаткові угоди на збільшення суми договорів ще на 20%. Таким чином остаточна сума угод між залізницею та посередниками ПАТ “Дніпропетровський стрілочний завод” склала більш як 1,5 мільярди гривень.

Обидва переможці мультимільйонних тендерів дуже нагадують “підставні” фірми та використовують адреси масової реєстрації. ТОВ “Дніпрозалізничпостачання” зареєстроване в офісному центрі в Дніпрі на площі Героїв Майдану №1, в кімнаті 349. ТОВ “Крендлз” зареєстроване в іншому офісному центрі Дніпра по вулиці Андрія Фабра №4.

Дані закупівлі стали об’єктом не тільки журналістських матеріалів, а й розслідування НАБУ. За даними кримінальної справи  №52017000000000365, фірми-прокладки використовувалися для завищення реальної вартості продукції на 35-40%, а загальна сума переплати Укрзалізницею перевищує 550 мільйонів гривень.

Разом з тим слідство зазначає, що “з 2015 року єдиним виробником стрілочних переводів та запасних частин до них, які закуповує Укрзалізниця для своїх потреб, є ПАТ «Дніпропетровський стрілочний завод», тобто, останній не має конкурентів серед вітчизняних виробників продукції. Більше того, органами сертифікації залізничного транспорту у 2017 році сертифікати відповідності на дану продукцію не видавались нікому, окрім зазначеного заводу. Крім того, відповідно до вимог на стрілочну продукцію, що має поставлятись на Укрзалізницю, остання повинна погодити її використання відповідним виробникам чи постачальникам, таке погодження отримало лише ПАТ «Дніпропетровський стрілочний завод».

Таким чином, детективи вважають, що посадовці залізниці знали про те, що ПАТ «Дніпропетровський стрілочний завод» є єдиним виробником стрілочної продукції в Україні, а отже, відповідно до законодавства, тендерний комітет мав би обрати переговорну процедуру закупівлі напряму з виробником.

Раніше НАБУ також почала розслідування закупівлі цієї ж продукції в 2016 році. Проте тоді сума угод була значно меншою (500 мільйонів), і переможцями тендерів були інші посередники: ТОВ “Арго”, яке пов’язане з народними депутатами Дубневичами, та ТОВ “Спецукрресурс”. ТОВ “Арго” зокрема підозрювали в завищенні ціни на 72 мільйони гривень.

ZБK

Источник: Все новости от

Читайте еще

Популярные новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте