Земельнику, що вимагав 66 тисяч доларів, суд призначив 17 тисяч гривень штрафу

20 августа 2018 г., 11:48:40   746   0

Колишнього начальника управління Держземагенства у Первомайському районі Харківської області суд першої інстанції визнав винним за «корупційною» статтею 369-2 – зловживання впливом. Як покарання винуватцю призначено штраф на 17 тисяч гривень.

Про деталі справи «Ні корупції!» дізнався із вироку Київського районного суду Харкова від 8 червня.

Фото - ілюстраційне, взяте із відкритих джерел

Ще у травні 2015 року до посадовця звернувся чоловік із питанням про можливість отримання в оренду землі для ведення фермерського господарства. На це начальник управління відповів, що може вплинути на певних осіб вищого органу. Згодом повідомив через меседжер «Viber», що 1 га землі коштуватиме 150 доларів США. Відтак за 472 га треба «оплатити» 70 800 доларів США.

У подальшому керівник зменшив суму неправомірної винагороди до 140 доларів США за 1 га, тобто вимагав 66 080 доларів США.

Через посередника чоловік, від якого вимагався хабар, передав 1 420 720 гривень, що було еквівалентно сумі у доларах США.

Допитаний в судовому засіданні обвинувачений винним себе в інкримінованому йому злочині не визнав і пояснив, що на той час він працював начальником управління Держземагенства у Первомайському районі Харківської області. З його слів, на початку березня 2015 року до нього звернувся чоловік з питанням стосовно оформлення ставка. І просив надати йому консультацію щодо збору довідок для отримання в оренду землі. Розмови про гроші між ними не було. Рішення щодо виділу йому в оренду землі він не приймав, оскільки це не відноситься до компетенції Держземагенства.

Останній раз чоловік, що хотів землю в оренду, йому зателефонував і запропонував зустрітися. Оскільки йому необхідно було у справах приїхати до Харкова, він домовився зустрітися в кафе, де його було затримано працівниками поліції. Він вбачає в діях правоохоронних органів ознаки провокації злочину, а до вилучених грошей він не має жодного відношення.

Щодо доказів – грошових купюр у розмірі 1 420 720 грн., – у суді було встановлено, що зміст опломбованого поліетиленового пакету не відповідає протоколу, фактична сума грошових коштів виявилася на 100 тисяч гривень менше, ніж це зазначено в обвинувальному акті – тобто 1 320 720 грн. замість 1 420 720 грн. Серійні номери досліджених купюр не повною мірою відповідали протоколу вручення та висновкам експертиз.

«Суд не враховує та вважає недопустимими докази, отримані внаслідок проведення негласних слідчих (розшукових) дій, а також висновки експертиз, зроблені в результаті експертного дослідження інформації, яка містилась на носіях та була отримана внаслідок проведення негласних слідчих (розшукових) дій. Зазначений висновок обумовлений тим, що має місце істотне порушеннями процесуальних норм на стадії досудового слідства з боку сторони обвинувачення», – зазначено, зокрема, у тексті вироку.

В підсумку суддя Світлана Шмадченко визнала екс-начальника управління Держземагенства у Первомайському районі винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 2 статті 369-2 КК України. Як покарання – призначено  штраф на 1 тисячу неоподатковуваних мінімумів, тобто – 17 000 гривень.

Також із чиновника стягнено майже 34 тисячі гривень за проведення судових експертиз. На момент проголошення вироку чиновник уже працював на посаді діловода Закутнівської сільської ради Первомайського району.

Чи подано на вирок апеляцію – наразі невідомо. У Реєстрі судових рішень станом на серпень це рішення суду непозначене як таке, що набрало законної сили.

Источник: Все новости от

Читайте еще

Популярные новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте