“Вино для окупанта” або як виноробні підприємства в Криму працюють з європейськими компанніями

22 августа 2018 г., 09:45:00   782   0

Крим здавна славився своїм виноградом та вином. За даними з відкритих джерел, виноробство в Криму існує близько двох тисяч років. Вино потрапило в Крим від древніх греків, відтоді вино міцно вкорінилося на півострові. Але після анексії Криму Росією, кримське виноробство опинилось на грані катастрофи. Необхідність адаптації під російську нормативно-правову базу та адаптації під російський ринок, а також європейські та американські санкції, які унеможливлюють імпорт іноземного обладнання, експорт власної продукції в європейські країни, США, а також в Україну, ввело кримське виноробство у стан кризи.

Тим не менш, попри європейські санкції щодо заборони діяльності європейських компаній в окупованому Криму, така співпраця продовжується, хоч і в меншому обсязі.

Одне з великих виноробних підприємств в окупованому Криму є “Государственное унитарное предприятие г.Севастополя “Агропромышленное Объединение “Севастопольский Винодельческий Завод” (“ГУП “АО “СВЗ”). Це не просто підприємство, що було перереєстровано після анексії, а “державне” підприємство, що було створено окупаційною владою Російської Федерації.

“ГУП “АО “СВЗ” виробляє ігристі вина 48 найменувань, а також має власне дочірнє агропромислове підприємство “ООО "СВЗ-АГРО", яке в тому числі займається постачанням сировини для “ГУП “АО “СВЗ”.
Для виробництва елітних сортів вина “ГУП “АО “СВЗ” необхідна іноземна сировина. Для того, щоб забезпечити виробництво цією сировиною, 26 грудня 2016 року “ГУП “АО “СВЗ” проводить засідання тендерного комітету, де ухвалює рішення укласти угоду з італійською компанією «Cominter Wine» S.R.L. на загальну суму 1 196 000,00 євро.
Ухвалення рішення укласти договір не означає, що італійська компанія дійсно уклала договір постачання. Але це рішення ухвалюється на основі пропозиції, яке подається іноземною компанією, що говорить про те, що італійська компанія добровільно виявила бажання взяти участь у прямому постачанні сировини в окупований Крим. А звертаючи увагу на те, що замовником є “державне” підприємство, засновником якого є окупаційна влада Російської Федерації, таке постачання може створювати потенційні загрози національній безпеці та обороні України.

Згідно з проектом договору, ймовірна схема постачання виноматеріалу виглядає таким чином: продавець постачає товар за умови DAP Інкотермс 2010 в російській порт Новоросійськ, там вантаж оформлюється як транзитний. Після оформлення, вантаж переміщують до іншого портового термінала в межах Новоросійська, звідки він відправляється в окупований Севастополь. Походження виноматеріалу є ЮАР та італійська Сицилія.
Дочірнє підприємство “ГУП “АО “СВЗ” - “ООО "СВЗ-АГРО", про яке згадувалось вище, також не “пасе задніх” в торгівлі з європейськими компаніями.

Так, 10 листопада 2015 року “ООО "СВЗ-АГРО" проводить засідання закупівельної комісії, де на підставі поданої пропозиції ухвалює рішення укласти угоду з сербською компанією «Agroexim» D.O.O. (SR 101018386) на постачання саджанців винограду на загальну суму 273 312,00 євро.
Згідно з документацією про “проведення запиту котирувань в електронній формі” схема постачання виглядає як і постачанні для материнської компанії, але спрощено: товар поставляється на умовах CPT Інкотермс 2010,що означає, що продавець несе витрати з перевезення до пункту призначення. Покупець оплачує страхування вантажу. Ризики переходять в момент доставлення вантажу першому перевізникові. Під словом перевізник розуміється будь-яка організація, яка на підставі договору перевезення бере на себе зобов`язання забезпечити самому чи організувати перевезення товару будь-яких транспортом.
Наступною закупівлею є сталевий дріт з покриттям «ZnAlMg ТМ Crapal Optimum» для шпалери винограду. Відповідно до протоколу закупівельної комісії від 21 квітня 2017 року, “ООО "СВЗ-АГРО" на підставі поданої пропозиції ухвалює рішення укласти угоду з французькою компанією «Fiberweb Geosynthetiques» SARL на загальну суму 40 424,40 євро.
Згідно з проектом договору, товар постачається відповідно до умов DDP Інкотермс 2010. Це означає, що відповідальність продавця закінчується після того, як товар доставлений у вказане місце в країні покупця; всі ризики, всі витрати з доставлення вантажу несе продавець.
Наступною закупівлею є 2 культиватори «Vario Braun» виробництва німецької фірми «Braun Maschinenbau» GmbH. Відповідно до протоколу закупівельної комісії від 28 квітня 2017 року, комісія “рекомендує” укласти договір постачання в якості “єдиного постачальника” з німецькою компанією «Braun Maschinenbau» GmbH на загальну суму 35 482,00 євро.

В тому випадку, якщо німецька компанія дійсно здійснила постачання культиваторів в Крим, це є прямим порушенням європейських санкції.

Відповідно до Постанови Ради Європи (EU) № 692/2014 від 23 червня 2014 року “щодо обмежувальних заходів у зв`язку з незаконною анексією Криму та Севастополя”, забороняється продавати, постачати, передавати чи експортувати товари та технології, перелічені у додатку II, на підприємства Криму та Севастополя. В тому числі, агропромислові машини та культиватори. Як і випадку з французькою компанією, товар поставляється на умовах DDP Інкотермс 2010.
Та на останок, 9 червня 2017 року “ООО "СВЗ-АГРО" проводить засідання закупівельної комісії, де на підставі поданої пропозиції ухвалює рішення укласти угоду з естонською компанією «TennisPaper OU» (EE101350769) на постачання дроту сталевого з покриттям «ZnAlMg ТМ Crapal Optimum» для шпалери винограду на загальну суму 35 250,00 євро. Як і в випадку з сербською компанією, постачання товару відбувається на умовах CPT Інкотермс 2010.
Таким чином, протягом 3 років окупації як мінімум 4 компанії з країн ЄС налагодили співпрацю та мали бажання прямо постачати товари до окупованого Криму, на підприємства, що засновані окупаційною владою РФ.

Як було сказано вище, немає цілковитої впевненості в тому, що ці європейські компанії дійсно постачали товари до Криму, але на основі наведених протоколів закупівельних комісій та проектів договорів, є підстави вважати, що такі постачання мали місце. В такому випадку, деякі такі постачання мають ознаки порушення європейських санкцій, а також порушення державного суверенітету, кордону та цілісності України європейськими компаніями.

У зв`язку з цим, автор статті закликає компетентні органи державної влади України та компетентні органи країн зі складу Європейського Союзу, чиї компанії фігурують в цьому матеріалі, звернути увагу та розслідувати наведені в статті факти, з метою зупинення протиправної діяльності та дотримання суверенітету та територіальної цілісності України.

Олександр Схід

Даний блог створено вказаним тут автором у рамках проекту «Блогери України проти корупції», за підтримки фонду Black Sea Trust. ГО «ІМІ» та Black Sea Trust можуть не погоджуватися з думкою автора блогу.

Источник: Все новости от

Читайте еще

Популярные новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте