Новий навчальний рік. Рік очищення шкіл від корупційної навали

27 августа 2018 г., 11:58:12   1226   0

Відлік до 1 вересня стрімко долає календарні тижні, мільйони батьків готують діточок до школи, хвилюються, намагаються підготувати нащадків до шкільного життя, та прагнуть підготуватися до цього особисто.

І дійсно, в уяві батьків  - «підготуватися до школи» означає не тільки закупівлю всіх підручників та робочих зошитів з канцтоварами, а ще й проведення капітального ремонту шкільних кабінетів. За цим ніби пильно стежать шкільні цербери з «батьківського активу» і псувати з ними відносини рівноцінно псуванню здоров’я та атестату дитини. На що, звісно, жодна мати не піде.

Часто-густо подібні настрої тривають по школах роками, тягнуться від одних батьків до інших. Від класів та вчителів до сумної спадщини у вигляді так званих «батьківських комітетів», які потрапили на хвилі втілення самоорганізації шкіл в статути багатьох закладів освіти як самостійна дорадча одиниця з функцією «пошуку фінансування».

Ось і цього року почалося.

Школа №3, Бровари. Мати одного з учнів пише:

«Я решилась….Теперь и меня это коснулось… Просто стадо, которое считает меня бессовестной личностью желающей выехать на практически всем классе – за их счет, считающей меня жлобихой, которой жалко 300 гр в месяц на класс, (300*на 29детей = 8700* на 9 месяцев учебы 78300 за учебный год – на минуточку!!!!!), «это для детей и их блага»… . В 5 класс нам дали просто убитый класс, это правда, такой класс, как будто там была война, есть фото, просто капец - конюшня и не понятно, как там вообще кто-то мог учиться»

Харків, батьки однієї зі шкіл питають:

«Подскажите, должна ли быть в школе охрана? Если да то какие нормы? Сколько человек и кто за неё должен платить? У нас один охранник и требуют чтоб платили за него родители»

Кривий ріг, батьки однієї зі шкіл:

«Що ближче 1 вересня, то частіше батьків через вайбер групи та інші соціальні мережі “запрошують” допомогти прибирати класи. Звичайно, надто “стурбовані” батьки, а іноді навіть і вчителі, висвітлюють проблему під потрібним кутом: це ж все для ваших дітей. Але чи дійсно батьки мають допомагати з прибиранням?»

Слов’янськ, батьки першокласника:

«Подскажите пожалуйста, имеет ли право учитель запрещать ребенку ходить в школу со смартчасами? Речь о первоклассниках»

І ще і ще і ще.

Напевно, за декілька сотень років науковці-археологі, розбираючи цифрові навантаження сьогоднішнього інтернету, нададуть шару сьогодення назву «нерозвинутоправового, корупційно небезпечного». Підстави для такої назви – цілком виправдані, бо, як сьогодні бачимо, в діях освітян відчуття гідності перетворилося на відчуття грошовозалежності, навіть при наявності у відкритому доступі Законів «Про освіту» (стаття 60 зазначеного закону прямо забороняє керівництву закладів вимагати від педагогічних і науково-педагогічних працівників виконання роботи, не передбаченої трудовим договором), «Про запобігання корупції», про наявність «гарячої лінії» і майже постійного контакту зі спеціалістами Міністерства освіти. Все одно продовжується розсилання повідомлень на мобільні телефони по вчителях з пропозиціями прийти до школи на прибирання у кабінетах, мийку вікон, розставити меблі тощо.

Free picture (Bribe) from https://torange.biz/bribe-4702

Та й з батьками – травневе наполегливе «примушення» батьків купляти робочі зошити у багатьох українських школах мало явно нездоровий корупційний відтінок. Тепер зрозуміло чому – листом № 1/11-8477 від 10 серпня 2018 року Міністерство освіти попередило керівництво закладів по відповідальність за примушення батьків купляти робочі матеріали, необхідні в навчальному процесі – мовляв, «забезпечення учнів - питання держави»:

«Виходячи з положень частин другої, третьої статті 53 Конституції України, за якими повна загальна середня освіта є обов’язковою і безоплатною, витрати на забезпечення навчально-виховного процесу в державних і комунальних загальноосвітніх навчальних закладах здійснюються на нормативній основі за рахунок коштів відповідних бюджетів у повному обсязі».

«…будь-які форми тиску на батьків щодо сплати ними будь-яких коштів чи їх примушування до придбання робочих зошитів, підручників, посібників, хрестоматій, телевізорів, комп’ютерної техніки, проведення ремонтів у класах тощо для реалізації освітньої програми закладу освіти та досягнення учнями результатів навчання, визначених державними стандартами загальної середньої освіти, є прямим порушенням … положень Конституції та законів України, та є неприпустимим».

Цей лист є, власне, відповіддю на запит доведеної до відчаю мами з Броварів. І зокрема щодо відповідальних осіб – директора закладу та його безпосереднього керівництва в місцевих органах управління освітою:

«Згідно з частиною 1 статті 26 Закону керівник закладу освіти здійснює безпосереднє управління закладом і несе відповідальність за освітню, фінансово-господарську та іншу діяльність закладу освіти. Також відповідно до частини 2 статті 25 Закону контроль за фінансово-господарською діяльністю закладу освіти та недопущенням у закладах освіти привілеїв чи обмежень (дискримінації) за різними ознаками, у тому числі за ознакою майнового стану, здійснює засновник закладу освіти або уповноважена ним особа.

Отже, як керівники закладів освіти, так і посадові особи місцевих органів управління освітою зобов’язані не лише не допускати будь-яких проявів дискримінації дітей та їх батьків за будь-якою, у тому числі майновою ознакою, а й реагувати на кожен факт тиску на батьків учнів щодо їх примушування до вибору конкретної освітньої програми чи придбання для її реалізації за кошти батьків різних навчальних матеріалів, припиняючи таким чином порушення прав дітей на безоплатну освіту в державних і комунальних закладах освіти».

Власне, оскільки організація навчального процесу повністю забезпечується державою, питання охорони закладу також повинно відноситься до завдань органів влади. Після нещодавньої статті про наявність маячні у шкільних статутах, варто уточнити: якщо це явно не передбачено у статуті школи, у батьків немає обов’язку платити за охорону школи. По даному конкретному питанню харків’ян є відповідне рішення міської ради Харкова: з нового навчального року всі школи міста будуть знаходитися під охороною за рахунок місцевого бюджету.

З приводу запрошення криворізьких батьків на «класні прибирання», варто зазначити, що за стан готовності школи до початку навчального року відповідає її засновник та спеціально найнятий для цього технічний персонал. Саме такий персонал має знати назви ліцензованих мийний сумішей та особливості роботи з ними. Батьки, як учасники навчального процесу мають право на надання допомоги, але примушувати їх, влаштовувати примусові шкільні «суботники» - є незаконним.  

Так само перевищенням службових повноважень вчителя є примушення дитини до зняття (або заборона носіння) смарт-годинника. У своїй діяльності вчитель користується нормами закону про освіту. Жодна норма цього закону не передбачає заборони на використання дитиною подібного годинника. Крім того, цей прилад є власністю дитини. А отже, варто за йти до керівника закладу та з’ясовувати підстави такої поведінки вчителя.

І знов таки, варто пригадати те, що законодавство вимагає від освітян діяти виключно в межах повноважень. Відповідно, якщо керівництво закладу поводить себе так, ніби закони знаходяться окремо від життя школи – варто шукати в цьому особисту зацікавленість керівництва, що, відповідно до законодавства має ознаку корупції та тягне за собою дисциплінарну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність.

Олекса Ярославцев

Даний блог створено вказаним тут автором у рамках проекту «Блогери України проти корупції», за підтримки фонду Black Sea Trust. ГО «ІМІ» та Black Sea Trust можуть не погоджуватися з думкою автора блогу.

Источник: Все новости от

Читайте еще

Популярные новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте