Як українські наукові інститути працюють з підприємствами військово-оборонного комплексу Росії

29 августа 2018 г., 13:54:48   763   0

Ще з радянських часів та до 2014 року українське та російське промислове співробітництво, в тому числі у військовій сфері, було дуже тісним. Після того, як Росія анексувала Крим та розпочала війну на території України, об`єм співпраці в таких сферах між країнами почав стрімко падати.

Наприклад, через військову агресію Росії, рішенням РНБО від 27 серпня 2014 року припиняється експорт з України до Російської Федерації товарів військового та подвійного призначення. У свою чергу, через запровадження проти російських компаній українських та міжнародних санкцій, Росія поступово намагається відмовлятися від імпорту іноземного обладнання для своїх військових підприємств.

Тим не менш, потреба російських військових підприємств в українському обладнанні є, і цю потребу задовольняють українські науково-технічні центри.

Таким науково-технічним центром є "Композиційні Матеріали" при Інституті проблем матеріалознавства ім.І.М.Францевича НАН України. На сайті Інституту зазначено, що одним з видів діяльності Інституту є розробка “систем захисту від блискавки полімерних композитів для авіаційної техніки”. 

Ці системи, в тому числі, постачаються до Росії.

Так, 21 листопада 2017 року “ПАО "Воронежское акционерное самолетостроительное общество" на засіданні закупівельної комісії ухвалює рішення укласти угоду з “єдиним постачальником”, а саме з НТЦ "Композиційні Матеріали" на постачання блискавковідводів на загальну суму 71 080 євро.

Відповідно до інформації про договір про закупку товарів, договорі постачання був укладений 21.12.2017 року, дата закінчення виконання договору 31.12.2019 року.

Підприємство, куди Інститут здійснив постачання блискавковідводів, входить до складу “ПАО “Объединенная авиастроительная корпорация”, а відповідно до реєстру юридичних осіб РФ, управління над “ПАО "Воронежское акционерное самолетостроительное общество" здійснює “ПАО "Авиационный Комплекс им. С.В. Ильюшина".

Згідно з указом Президента України від 15 травня 2017 року № 133/2017, обидва ці підприємства знаходяться в санкційних списках України.

Також, відповідно до реєстру юридичних осіб РФ, засновником “ПАО "Воронежское акционерное самолетостроительное общество" є державний комітет РФ з управління державним майном.

А відповідно до наказу Міністерства промисловості та торгівлі Російської Федерації від 27 березня 2017 року № 897, “ПАО "Воронежское акционерное самолетостроительное общество" має ліцензію на розробку та реалізацію військового озброєння та техніки, що говорить про належність цього підприємства до військово-промислового комплексу РФ.

Ще одне постачання матеріалів науково-технічним центром "Композиційні Матеріали" до підприємств Росії відбулося на початку 2017 року. Так, 07 лютого 2017 року закупівельна комісія “ЗАО “Авиакомпозит” ухвалила рішення обрати “єдиним постачальником” блискавковідводів еластичних покращених для полімерних композитів (125 м/2) НТЦ "Композиційні Матеріали", загальна сума угоди складає 5 643 євро.


Відповідно до інформації про договір про закупку товарів, договорі постачання був укладений 13.02.2017 року, дата закінчення виконання договору 31.12.2017 року.

Відповідно до реєстру юридичних осіб Російської Федерації, засновником “ЗАО “Авиакомпозит” є ОАО "Новосибирское авиационное производственное объединение им. В.П. Чкалова".


Замість висновку:

Український науково-технічний інститут при НАН України як мінімум для 2-х підприємств, протягом одного року, здійснив постачання спеціального обладнання для літакобудівної промисловості. Ба більше, одне з цих підприємств є частиною військово-промислового комплексу Російської Федерації, а також входить до складу корпорації, яка перебуває в українських санкційних списках.

Через те, що “ПАО "Воронежское акционерное самолетостроительное общество" не входить до санкційних списків України, автор статті не береться давати юридичну оцінку таким діям, як постачання блискавковідводів для літакобудівної промисловості. Юридичну оцінку таким діям потрібно щоб надали компетентні органи державної влади України.

Тим не менш, перед українським громадянським суспільством та українськими науковцями повинно постати питання того, чи є прийнятним постачання українськими науково-технічними центрами обладнання для військових заводів Росії в умовах військової агресії Росії проти України ?

Олександр Схід

Даний блог створено вказаним тут автором у рамках проекту «Блогери України проти корупції», за підтримки фонду Black Sea Trust. ГО «ІМІ» та Black Sea Trust можуть не погоджуватися з думкою автора блогу.

Источник: Все новости от

Читайте еще

Популярные новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте