Прокуратура шукає докази тотальної корупції в експертному центрі МОЗ та Службі з лікарських засобів

11 сентября 2018 г., 13:49:08   1464   0

Більшість експертів центру Міністерства охорони здоров’я та Держслужби з лікарських засобів, що дають оцінки якості ліків, є близькими до виробників чи постачальників лікарських засобів і навіть офіційно отримують від останніх доходи за трудовими чи цивільно-правовими угодами, що може мати ознаки прихованого підкупу. До такої гіпотези дійшли правоохоронці та влітку минулого року порушили кримінальне провадження, – довідався «Ні корупції!» із ухвали Дніпровського районного суду Києва від  червня 5 червня.

Фото ілюстраційне, взяте з відкритих джерел

Кримінальне провадження порушено за двома «корупційними» статтями Кримінального кодексу – 364 (зловживання владою або службовим становищем) та 368 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою).

Як поінформували представники прокуратури у суді і що відображено у тексті ухвали, досудовим розслідуванням встановлено, що службові особи державного підприємства «Державний експертний центр МОЗ» та Державної служби з лікарських засобів та контролю за наркотиками зловживають владою та вносять завідомо неправдиві відомості до офіційних документів.

Як пояснюють у прокуратурі, для реєстрації лікарського засобу виробнику чи імпортеру необхідно подати пакет документів до Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками.

Прокурори констатують: «Згідно інформації з відкритих джерел, у складі Центру діють Науково-експертна (60 членів), Науково-технічна ради та Консультативно-експертні групи (12 спеціалізованих груп по 3-4 члена кожна), до складу яких входять державні службовці (представники МОЗ та Держлікслужби), науковці та вчені. Ці органи мають дорадчі функції, але фактично без їх позитивного рішення неможливе надання позитивного висновку Центром та подальша реєстрація лікарського засобу».

Правоохоронці твердять: «При цьому отримано відомості, що більшість членів зазначених рад та груп отримують доходи від виробників та постачальників (імпортерів) ліків на підставі трудових або цивільно-правових угод, переважно за консультування, що відбувається формально та має приховану форму підкупу. Розміри доходів можуть сягати сотень тисяч, а в окремих випадках кількох мільйонів гривен.

Відповідно до Положень, затверджених директором Центру, про Науково- експертну раду та Науково-технічну раду, їх члени зобов`язані подавати заяви про наявність/відсутність реального та/або потенційного конфлікту інтересів. Але, з метою приховування своїх трудових чи цивільно-правових відносин з фармацевтичними компаніями, службові особи вносять завідомо неправдиві відомості до зазначених документів, повідомляючи про відсутність конфлікту інтересів.

Таким чином, виконуючи контролюючі функції з розгляду реєстраційних документів на ліки, такі особи протиправно підтримують інтереси їх виробників чи постачальників шляхом голосування за реєстрацію препаратів, що не пройшли належної перевірки або пакет документів яких не відповідає встановленим вимогам».

У прокуратурі також підозрюють, що враховуючи на вищеописане, деякі дослідження лікарських засобів здійснюються формально, а іноді й взагалі фальсифікуються.

«Тобто одна особа може отримувати дохід від виробника за цивільно-правовою угодою, одночасно, як працівник лікарні, приймати участь у дослідженнях нового препарату, виробленого цим виробником, а надалі, як член Науково-експертної ради Центру, оцінювати своїх ж дослідження та голосувати за позитивний висновок», – твердять у прокуратурі.

«Як наслідок, на фармацевтичний ринок України надходять неякісні лікарські препарати, що мають низьку ефективність і для досягнення лікувального ефекту їх потрібно вживати у великих кількостях, що дає надприбутки виробникам», – резюмують правоохоронці.

Згаданою ухвалою слідча суддя Марія Сазонова дозволила представникам прокуратури отримати відомості від «Першого інвестиційного банку», що становлять банківську таємницю, а саме – інфо про рахунки та рух коштів одного із фігурантів справи, ім’я якого у Реєстрі судових рішень приховано.

Загалом в рамках кримінального провадження по цій справі, яке було порушено торік, слідчою суддею Марією Сазоновою винесено 14 ухвал – усі датуються 30 травня та 5 червня цього року.

Источник: Все новости от

Читайте еще

Популярные новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте