Влада Полтави планує збільшити витрати на свій піар за рахунок міського бюджету

14 сентября 2018 г., 11:47:10   1437   0

Протягом 2018-го року влада Полтави планує витрати на висвітлення своєї діяльності в ЗМІ понад півтори мільйони гривень.

На сайті Полтавської міської ради опублікували проект рішення ради, в якому йдеться про заплановане «внесення змін до  Програми висвітлення діяльності органів місцевого самоврядування м. Полтава та фінансової підтримки засобів масової інформації на 2018 рік».

Раніше з початку року міська влада запланувала витратити на свій піар майже 400 тисяч гривень. А півроку потому вирішила збільшити витрати в кілька разів. Зазвичай подібні рішення затверджують майже без обговорень.

Запланований орієнтовний обсяг витрат із міського бюджету на пір влади протягом 2018-го року –  1 657 000 гривень.  Найбільше коштів отримають друковані ЗМІ – 1 460 000 гривень, менше отримає телебачення – 197 000 гривень.

– Внести зміни до Програми висвітлення діяльності органів місцевого самоврядування м. Полтава та фінансової підтримки засобів масової інформації на 2018 рік, затвердженої рішенням рішенням тринадцятої сесії Полтавської міської ради сьомого скликання від 22 грудня 2017 року  згідно з додатком, – сказано у проекті рішення Полтавської міської ради.

Хто і скільки отримає протягом поточного року:

Зміни у програму фінансування полтавських ЗМІ вноситимуть за зверненням редакції газети «Полтавський вісник», офіційного рупора міської влади. Зараз газета проходить етапи реформування. Полтавська міська рада вийшла зі складу співзасновників газети  пару років тому, за відповідний проект рішення депутати проголосували ще навесні 2016 року. Проте газета досі проходить етап реформування, отримуючи тим часом від міської влади найбільше коштів на своє утримання. Звісно, критичного матеріалу щодо діяльності міської влади  у газеті знайти неможливо. Майже кожна перша шпальта – із фото міського голови Олександра Мамая. Проте, цікавий факт, на найближчому засіданні сесії Полтавської міської ради, заплановане на вересень, будуть розглядати питання «Про вихід Полтавської міської ради зі складу засновників (учасників) друкованого засобу масової інформації газети «Полтавський вісник» редакції газети «Полтавський вісник».

Згідно із Програмою висвітлення органів місцевого самоврядування, кошти виділятимуть на висвітлення діяльності органів місцевого самоврядування;

- здійснення статутної діяльності (підприємств, засновником яких є міська рада);

- зміцнення матеріально-технічної бази шляхом придбання та ремонту телевізійного обладнання, оплати послуг Державного підприємства «Полтавський обласний радіотелевізійний передавальний центр», Інтернету, придбання витратних матеріалів, інших товарів і послуг підприємств та організацій, від яких залежить формування і видача теле- та радіопрограм, оплати поліграфічних послуг, придбання газетного паперу, інших витратних матеріалів, необхідних для друкованих засобів масової інформації з метою більш якісного надання послуг (підприємств, засновником яких є міська рада), визначених п. 7.2 Програми теле- і радіомовних організацій, друкованих засобів масової інформації, інформаційних агентств, інших засобів масової інформації та суб’єктів господарювання, що надають інформаційні послуги і здійснюють висвітлення діяльності міської ради, її виконавчих органів та посадових осіб. А саму рпрограму створили для «забезпечення відкритості і прозорості у діяльності міської ради, її виконавчих органів та посадових осіб шляхом залучення засобів масової інформації до висвітлення їх діяльності, сприяння безперешкодній реалізації конституційного права громадян на інформацію і свободу слова».  

Завдання програми також цікаві:

  • інформування мешканців міста про діяльність міської ради, її виконавчих органів та посадових осіб;
  • організація процесу висвітлення діяльності міської ради, її виконавчих органів та посадових осіб через засоби масової інформації;
  • забезпечення подання інформації на засадах своєчасності, систематичності, повноти, всебічності та об’єктивності;
  • забезпечення реалізації конституційного права громадян на вільний доступ до інформації, впровадження нових ефективних форм взаємодії міської ради з територіальною громадою міста;
  • забезпечення інформаційно-роз?’яснювальної роботи щодо прав та обов’язків мешканців міста з питань місцевого значення.

Проте, декларуючи «право громадян на вільний доступ до інформації, впровадження нових ефективних форм взаємодії міської ради з територіальною громадою міста», міська рада ігнорує право ЗМІ, які не є виконавцями вищезгаданої програми бути присутніми на заходах, які мають соціальну, суспільну важливість, та висвітлювати їх. Зокрема, минулого тижня у Полтаві підприємців за бюджетні кошти привітали з професійним святом. Запрошення на редакційну пошту або особисто журналістам не надходило. Не було анонсу і у розділі «Журналістам до відома» на сайті Полтавської міської ради. 5 вересня відбувся ще один захід, на який ЗМІ не запросили, вітання з нагоди Дня фізкультури. 6 вересня відбулися урочистості з нагоди відзначення 55-ї річниці створення газопромислового управління «Полтавагазвидобування», на яке ЗМІ знову не запросили.

Ось як наповнюється розділ «журналістам до відома»:

Полтавська міська рада на словах та на папері декларує відкритість, прозорість та повагу до ЗМІ, але на практиці продовжує ігнорувати медіа.

Надія Труш

Даний блог створено вказаним тут автором у рамках проекту «Блогери України проти корупції», за підтримки фонду Black Sea Trust. ГО «ІМІ» та Black Sea Trust можуть не погоджуватися з думкою автора блогу.

Источник: Все новости от

Читайте еще

Популярные новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте