Як український автомобільний гігант “обслуговує” “ДНР”

14 сентября 2018 г., 12:11:52   1597   0

Один зі способів легітимізувати російську агресію на сході України є створення квазідержав на захоплених нею територіях України. Вже понад 4 років Росія здійснює контроль над захопленими частинами Донецької та Луганської області та намагається створити ілюзію державності терористичних угрупувань “ЛДНР”.

Ці угрупування намагаються набути ознаки держави: створюють власні атрибути та “державний апарат”, проводять “вибори” в “органи влади” і т.д. Більш того, в терористичних угрупуваннях намагаються створити систему державних закупівель та проводити закупівлю обладнання, матеріалів та послуг для “державних установ” згідно з нею.

В даному випадку мова піде про незаконне збройне формування на території донецької області, так зване “ДНР”. Деякі “державі відомства ДНР” періодично публікують інформацію про проведення закупівель, а інші навпаки, не публікують такої інформації взагалі.

Більшість тендерів, які оголошуються на захопленій Росією території донецької області, залишаються без виконавця та оголошуються такими, що не відбулися. Іншу частину тендерів виграють переважно місцеві компанії, які розташовані на тимчасово окупованій території донецької області. Ці компанії можуть брати участь у тендерах як українські юридичні особи, в такому випадку в тендерних документах т.з. “ДНР” може прописуватися український код ЄДРПОУ.

Цікавим прикладом таких компанії є ТОВ "Сигналс-Автодон" та ТОВ "Аіс Автодом Донецьк". Відповідно до сайту одного з “державних органів” терористичного угрупування ДНР, а саме т.з. “міністерства доходів та зборів ДНР”, ТОВ «Сигналс-Автодон» та ТОВ «Аіс Автодом Донецьк» є переможцями тендерів на постачання для потреб т.з. “ДНР” 15 автомобілів російського виробництва – торгових марок «Лада» та «УАЗ».

Так, 30 січня 2017 року на веб-порталі цього т.з. “міністерства ДНР” розміщено інформацію про результати проведення процедури закупівлі в одного учасника, переможцем тендеру на постачання 5 автомобілів визнано ТОВ «Аіс Автодом Донецьк», код ЕГРПОУ 35457304, адреса: вул. Разенкова, буд.14а/2, м. Донецьк.

У свою чергу, на веб-порталі т.з. “міністерства ДНР” також розміщено “оголошення” про застосування процедури закупівлі у одного учасника, проведено “переговори” на постачання 10 автомобілів з ТОВ «Сигналс-Автодон». Закупівля здійснюється згідно “плану закупок на бюджетний період 3-й квартал 2017 року”.

(додаток 2)

Чим цікаві саме ці юридичні особи ? Цікаві вони тим, що належать до відомої групи компаній «АІС», володінням якої приписують нардепу Дмитру Святашу та бізнесмену Василю Полякову.

Розберемо детальніше:

відповідно до Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб України (ЄДР), кінцевим бенефіціарним власником ТОВ «Аіс Автодом Донецьк» зазначена кіпрська компанія «Радолін Трейдінг Лімітед» (Radolin Trading Limited), у свою чергу засновником ТОВ «Аіс Автодом Донецьк» є компанія ТОВ «Автозапчастина-Маркет», яка з 2014 року зареєстрована в Києві.

Щодо другої компанії, ТОВ «Сигналс-Автодон», то згідно до ЄДР в Україні існує лише одна компанія з ідентичною назвою. Зареєстрована вона за адресою: вул. Р. Люксембург, буд. 42, кв.5, м. Донецьк.

Цікавим фактом є те, що в “оголошення міністерства” ТОВ «Сигналс-Автодон» зареєстрована за адресою, де перебував автосалон ТОВ «Аіс Автодом Донецьк» (відповідно до офіційного сайту групи компаній «АІС»). (додаток 5)

Засновниками ТОВ «Сигналс-Автодон» є Головко Олена Григорівна та Головко Ольга Кузьмівна, а керівником є Часовський Спартак Євгенович

Водночас, Часовський Спартак Євгенович є керівником інших компаній з складу групи «АІС», наприклад: іноземне підприємство «Аіс-Херсон»,  «Аіс-Маріуполь», «Аіс-Тернопіль» та інших.

Щодо самої групи компаній «АІС»:

за даними з офіційного веб-сайту, «АІС» контролює близько 14 % українського автомобільного ринку та є ексклюзивним імпортером в Україні «SsangYong», «Geely», «MG», більшості російських автомобільних марок та дилером європейській авто. Заснована в 1992 році. В деяких інтернет ЗМІ поширювалася інформація, що співвласниками групи «АІС» є Дмитро Святаш (нардеп 8-го скликання, депутатська група «Партія Відродження», колишній регіонал) та Василь Поляков. Також відомо, що в 2000-2002 роках Дмитро Святаш був президентом компанії «АІС», після чого пішов у владу. Офіційно група «АІС» зареєстрована на офшорні компанії.

Схематично це виглядає так:

 

Отже:

  • по-перше: було б необачно стовідсотково покладатись на інформацію, яка викладена на сайті т.з. “міністерства” терористичного угрупування “ДНР”. Однак, зважаючи на всі наведені факти, можна зробити обґрунтоване припущення, що юридичні особи, які входять до групи компаній «АІС», приналежність якої приписують народному депутату України, дійсно співпрацює з окупантами, або мали на це наміри;
  • по-друге: в такому випадку, така “співпраця” може кваліфікуватись компетентними органами державної влади України як матеріальне забезпечення терористичної організації, що карається Кримінальним кодексом України;
  • і по-третє: напередодні чергових парламентських виборів, українські виборці можуть поставити собі запитання: якщо нардепу Дмитру Святашу дійсно належить група «АІС», чиї інтереси він першочергово представляє ?

Олександр Схід

Даний блог створено вказаним тут автором у рамках проекту «Блогери України проти корупції», за підтримки фонду Black Sea Trust. ГО «ІМІ» та Black Sea Trust можуть не погоджуватися з думкою автора блогу.

 

Источник: Все новости от

Читайте еще

Популярные новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте